Hej !
På begäran, om nu ingen annan känner sig manad: Här kommer mina synpunkter på frågeställningen om katter, avmaskning och vaccination. Sannolikt står det olika bud på olika veterinärsidor, för att svaret börjar egentligen med "DET BEROR LITE PÅ"...
Alltså: Hur gammal är katten ? Är det en kattunge, ungkatt, vuxen, äldre ? Är det en ren innekatt eller går den ut ibland eller bor den i stallet ? I vilken kondititon är katten; mår den strålande, är pigg och aktiv eller har du en diffus känsla av att den ser ut att ha blivit lite HÄNGIG ? I det senare fallet bör man ALLTID rådfråga sin VETERINÄR först ! Katten kan behöva helt annan behandling innan man funderar på något annat och det kan vara bråttom. (Katter är ofta tuffingar och visar sig svaga först då det gått långt).
Generellt och som säkert bekant för många, så bör kattungar AVMASKAS någorlunda enligt ett vedertaget schema första året. Fråga tex på APOTEKET om lämpliga intervall. Gör man INTE det riskerar man liksom tex med föl att maskarna tar viktig näring från den växande individen, som i värsta fall inte kommer att utvecklas på ett bra sätt, utan man spolierar dess FRAMTIDA HÄLSA irreparabelt. (De katter som aldrig avmaskas KAN ha tur och få må bra, men vildkatter lever oftast ett mycket hårt och kort liv).
Likaså finns allmänna rekommendationer för hur kattungen ska VACCINERAS och denna information torde vara likartad bland flertalet seriösa källor. Kattsnuva är väl inte någon större grej, men plågsam död i KATTPEST skulle jag aldrig önska åt någon katt i världen. Följaktligen är det inte bara bortkastade pengar att låta sin katt få årlig vaccination och därigenom även bidra till en HÖG ANDEL katter MED vaccinations-SKYDD, vilket är grunden för att alltihopa ska fungera. (Samma resonemang gäller för folk & fä).
För vuxna katter skulle jag säga så här: Tar du katten till veterinären så frågar hon säkert om den har blivit avmaskad på sistone. Om katten i övrigt är i form så kan du därför gott AVMASKA den några veckor INNAN du ämnar vaccinera den för att FÖREKOMMA denna fråga. (Det är lite som att retoriskt fråga om någon använt sitt medhavda paraply ifall det börjar regna och man blir blöt...)
Innekatter drabbas också av inälvsmask och behöver avmaskas åtminstone någon gång årligen, kanske oftare beroende på hur högt smittotrycket är. Det räcker i princip med att katten sniffar på skor som någon trampat omkring med utomhus för att de ska få i sig maskägg, så innekatter som aldrig varit ute kan ändå ha en hel del inälvsparasiter som snyltar mer eller mindre på dem.
Skulle katten däremot redan från början vara lite UR FORM, så riskerar man att den blir mycket sjuk om du avmaskar den och vaccinerar den inom en kortare tidsrymd än cirka en månad, oavsett vilken av åtgärderna du börjar med. Det kan gå illa och tex ge veterinärräkningar med ett förbluffande antal siffror. (CHANSEN att katten alls ÖVERLEVER behandling är INTE heller stor).
Som väl är brukar det för det mesta fungera bra, bara man tänker efter lite före. (Med sunt förnuft kommer man oftast längst).
Lycka till med din katt ! MVH Kerstin
|