|
bara här vi har saftsoppa ?, i gröten |
|
|
|
20-12-2007, 17:27
|
Medlem
Antal inlägg: 23 015
Medlem sedan: 13-08-2005
Medlem nr: 6 358

|
hej hej
är det bara vi i skåne som har kanel och saftsoppa till julgröten ??
eller är det fler i sverige som äter det? ,, annars är det väl apelsin man har i . vilket jag aldrig har ätit julgröten med apelsin .
|
|
|
|
2 sidor
1 2 >
|
 |
Svar
(1 - 19)
|
20-12-2007, 18:05
|
Medlem
Antal inlägg: 23 015
Medlem sedan: 13-08-2005
Medlem nr: 6 358

|
CITAT (Markus_H @ 20-12-2007, 17:59)  På gröten äter man inte apelsin men på ris a´la Malta däremot  Saftsoppa låter myyyyyyycket godare att ha på  det stavas faktiskt så här Ris à la Malta kanel och saftsoppa är mycket godare
|
|
|
|
Netha
|
20-12-2007, 18:05
|
Gäster

|
Risgrynsgröt med kanel och mjölk äter vi till julfrukost. Saftsoppa är länge sedan jag lagade, men det brukade vi förr ha till bastugröt (mannagrynsgröt)
|
|
|
|
|
20-12-2007, 18:07
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891

|
CITAT (flaxss @ 20-12-2007, 18:05)  det stavas faktiskt så här Ris à la Malta kanel och saftsoppa är mycket godare Noga då..... risallamalta säger man ju ändå.
Redigerat av Markus_H: 20-12-2007, 18:08
--------------------
|
|
|
|
|
20-12-2007, 18:11
|
Medlem
Antal inlägg: 23 015
Medlem sedan: 13-08-2005
Medlem nr: 6 358

|
CITAT (Markus_H @ 20-12-2007, 18:07)  Noga då..... risallamalta säger man ju ändå. mmm eller hur  CITAT (Netha @ 20-12-2007, 18:05)  Risgrynsgröt med kanel och mjölk äter vi till julfrukost. Saftsoppa är länge sedan jag lagade, men det brukade vi förr ha till bastugröt (mannagrynsgröt) mamma köper det på konsum , vi är inte husliga i min familj . ,, fast hemma lagad är någ gott ,, du har inget recept?
Redigerat av flaxss: 20-12-2007, 18:09
|
|
|
|
|
20-12-2007, 22:12
|
Medlem
Antal inlägg: 4 792
Medlem sedan: 29-05-2005
Medlem nr: 5 891

|
När jag växte upp fick vi saftsås till risgrynsgröten - tänk om man skulle göra det i år! Tack för tipset!
|
|
|
|
|
20-12-2007, 22:26
|
Medlem
Antal inlägg: 647
Medlem sedan: 27-02-2004
Medlem nr: 2 895

|
Saftsås har jag inte smakat. Men lingonsylt till gröten är gott! Annars finns ju smöröga som jag tycker blir väl flottigt. Brukar man förresten inte få saftsås till risgrynspudding? Antagligen gjord på överbliven gröt...........
--------------------
"brukar är inte alltid"
|
|
|
|
|
20-12-2007, 22:51
|
Medlem
Antal inlägg: 4 792
Medlem sedan: 29-05-2005
Medlem nr: 5 891

|
CITAT (myskmadra @ 20-12-2007, 22:26)  Saftsås har jag inte smakat. Men lingonsylt till gröten är gott! Annars finns ju smöröga som jag tycker blir väl flottigt. Brukar man förresten inte få saftsås till risgrynspudding? Antagligen gjord på överbliven gröt...........  I Göteborg fick vi saftsås till risgrynsgröten i Bamba
|
|
|
|
|
21-12-2007, 09:57
|
Medlem
Antal inlägg: 10 260
Medlem sedan: 02-05-2005
Medlem nr: 5 642

|
Jag har allti ätit saftsoppa till risgrynsgröt, men inte på julen. På julen ska det vara mjölk, kanel och socker.
|
|
|
|
|
21-12-2007, 10:40
|

Medlem
Antal inlägg: 18 595
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 31

|
Saftsås har jag inte ens ätit sedan grundskolan då vi fick saftsås till den där hemska mannagrynspuddingen med russin i  . jag gillade varken mannagrynspuddingen eller saftsåsen så det var inte mycket man åt de dagar detta serverades.
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|
|
|
|
|
21-12-2007, 13:34
|
Medlem
Antal inlägg: 647
Medlem sedan: 27-02-2004
Medlem nr: 2 895

|
I Göteborg fick vi saftsås till risgrynsgröten i Bamba Bamba?
--------------------
"brukar är inte alltid"
|
|
|
|
|
21-12-2007, 14:45
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891

|
CITAT (myskmadra @ 21-12-2007, 13:34)  I Göteborg fick vi saftsås till risgrynsgröten i Bamba Bamba?  Bamba= skolans matsal Bambatant= skolbespisningskvinna märkligt uttryck som jag tror inte förekommer öster om Härryda men man hör det ofta i Gbg.
--------------------
|
|
|
|
|
21-12-2007, 15:13
|

Medlem
Antal inlägg: 2 425
Medlem sedan: 12-06-2007
Medlem nr: 10 996

|
Wikipedia:
Bamba är ett kortare namn för "barnmatsbespisningen", skolmatsal. Bamba används i officiell svenska i Göteborgsområdet och även i stora delar av Västergötland, men även i Kiruna, Trollhättan och Bohuslän. Ordet bör inte ses som ett slangord, utan snarare som ett dialektalt ord. Ordet kan ha uppkommit ur ett slarvigt eller barnsligt uttal av "barnbespisning" men man har ännu inte helt otvetydigt lyckats fastställa ordets etymologiska uppkomst. Även om ordet bamba tidigast har belagts till 1957 antas det ha förekommit redan under 1940-talet. Ordet bambatant betyder följaktligen "person som jobbar med att laga mat, servera och sköta disken i en skolmatsal".
|
|
|
|
|
21-12-2007, 15:34
|

Medlem
Antal inlägg: 10 192
Medlem sedan: 20-05-2007
Medlem nr: 10 539

|
CITAT (flaxss @ 20-12-2007, 18:11)  mmm eller hur  mamma köper det på konsum , vi är inte husliga i min familj . ,, fast hemma lagad är någ gott ,, du har inget recept? Så här gör jag: Blandar saft med vatten så att den är STARK. Det är en smaksak men jag tar dubbelt så mycket vatten som saft. Blandar i 1 msk potatismjöl per 0,5l. Värmer. Det ska inte koka . Det är färdigt när den första "kokbubblan" kommer. Naturligtvis saftsås till gröten eller Ris á la Maltan
--------------------
|
|
|
|
|
21-12-2007, 15:42
|

Medlem
Antal inlägg: 4 869
Medlem sedan: 27-11-2004
Medlem nr: 4 761

|
Mamma gjorde alltid saftsås till julgröten. Det ville hon ha. Jag provade det ibland.
Har också något svagt minne av att man fick det i skolan till julgröten.
|
|
|
|
|
21-12-2007, 15:48
|
Medlem
Antal inlägg: 892
Medlem sedan: 26-11-2005
Medlem nr: 6 799

|
Jag gör en soppa på katrinplommon ,russin och kanelstång,ett måste till risgröten på jul.
--------------------
hellre äta gröt tillsammans än äta oxfile ensam.
|
|
|
|
|
21-12-2007, 18:34
|
Medlem
Antal inlägg: 8 016
Medlem sedan: 12-04-2004
Medlem nr: 3 244

|
Ris á la Malta görs med saftsås enligt grundreceptet, vet inte varför apelsinris, som är kall gröt, vispgrädde, vaniljsocker och apelsinbitar felaktigt kallas Ris á la Malta ibland.
--------------------
|
|
|
|
|
21-12-2007, 18:42
|

Medlem
Antal inlägg: 4 213
Medlem sedan: 07-02-2007
Medlem nr: 9 061

|
Vi hade alltid saftsås till Ris á la Maltan men så för några år sedan fick jag svartavinbärssaft outspädd, kanongott så efter det var jag såld.
--------------------
|
|
|
|
Netha
|
21-12-2007, 18:49
|
Gäster

|
CITAT (netaave @ 21-12-2007, 18:34)  Ris á la Malta görs med saftsås enligt grundreceptet, vet inte varför apelsinris, som är kall gröt, vispgrädde, vaniljsocker och apelsinbitar felaktigt kallas Ris á la Malta ibland. Hur menar du ... blandas saftsås i riset? I alla recept på nätet är ris med grädde och apelsiner, i en del står att den serveras med saftsås. När jag gick i skolkök för 48 år sedan fick vi kokbok, där står också att det ska vara ris med grädde och apelsiner likaså i Vår kokbok från 1973
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|