|
Tillsatser i maten, är den mer som har reagerat |
|
|
|
29-01-2008, 13:19
|
Medlem
Antal inlägg: 107
Medlem sedan: 13-04-2006
Medlem nr: 7 406

|
Håller som bäst på att läsa boken "Den hemlige kocken" http://www.hemligekocken.se/och jag förundras över alla tillsatser som finns i de flesta matprodukter, i genomsnitt äter vi 6-7 kg tillsatser per år!! Burger Kings jordgubbsmilkshake innehåller inte mindre än 48 svåruttalade komponenter (bensylacetat, dipropylekton, metylcinnamat, fenytylalkohol, anisylformiat osv.....) Vanillin=utvinns ur lignin som finns i ex rutten gran, använd istället för den dyra äkta vaniljen i ex glass, bakverk... Rökt skinka röks oftast inte utan det tillsätts rökarom istället, blir ett mycket lägre kilopris då för producenterna (3:50 kr/kg), skulle producenterna fråga mig så skulle jag gärna betala 5 kr extra för att få skinkan rökt på "riktigt", det tillsätts ju en massa andra saker i skinkan också för att få ner kilopriset (för producenterna) så de måste tillsätta smakförsärkare E 621, ett ämne vars syfte är att göra smaklösa livsmedel lättare att få ner. http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/ka...er/glutamat.htm
|
|
|
|
3 sidor
1 2 3 >
|
 |
Svar
(1 - 19)
|
29-01-2008, 13:23
|

Medlem
Antal inlägg: 11 272
Medlem sedan: 27-02-2004
Medlem nr: 2 892

|
Tur att man börjar bli så gammal att man behöver allt konserveringsmedel och alla tillsatser man kan få  Mvh Fenja
--------------------
"För länge sen dyrkade Egyptierna katten som en gud. Det har katten aldrig glömt."
|
|
|
|
|
29-01-2008, 13:26
|

Medlem
Antal inlägg: 8 260
Medlem sedan: 23-07-2005
Medlem nr: 6 231

|
Köp inte sådant som innehåller E620-625 (glutamat i olika former). Det räcker inte hela vägen, men en bit. http://www.shenet.se/referens/enummer.htmlVill man slippa en del tillsatser kan man laga maten själv från obehandlad råvara. Kräver lite mer kunskap än att värma en färdigrätt, men blir nyttigare i längden. Fast om man lagar maten själv får man ju se till att ingredienserna inte innehåller en massa E-nummer istället, annars kan det ju vara.
--------------------
"Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
|
|
|
|
|
29-01-2008, 13:31
|

Medlem
Antal inlägg: 6 847
Medlem sedan: 26-05-2004
Medlem nr: 3 723

|
När jag började äta LCHF började jag samtidigt läsa och lära om innehåll i mat och tillsatser och ju mer man lär sig ju mindre finns att äta Håller mig numera till så "ren" mat som det möjligtvis går att få. Så lite E-tillsatser som möjligt, absolut inte smakförstärkare, härdat fett eller transfetter....... Så det blir mycket läsa i affären numera! OK, jag har levt och mått bra under ungefär 2/3 av mitt liv fast jag ätit utan att kolla innehållsförteckningar, men dels tror jag inte det var så mycket sk*t i maten förr och dels kan jag ju göra så gott jag kan för att få må bra också sista 1/3-delen  Har inte läst boken ännu men hört om den och står i kö för att få låna den. Anki
--------------------
Hundar och pelargoner....... sen är man sysselsatt året om :) Huserar på södra Öland mitt album
|
|
|
|
|
29-01-2008, 13:59
|
Medlem
Antal inlägg: 717
Medlem sedan: 08-03-2004
Medlem nr: 2 955

|
Jag äter också enligt LCHF sen ett par månader tillbaka. Min bror håller på att lära mig att tänka om och det är inte lätt med all skit som tillsätts vår mat. Tyvärr var det jättesvårt att "leva rätt" när jag var i USA. Där går ju knappt att hitta rena råvaror. Allt var ju hel eller halvfabrikat för att inte prata om den färdiga snabbmaten som var så billig. Dessutom är allting fat-free eller light. Det tog mig och dottern flera turer innan vi hittade vispgrädde. Den stod undangömd och var så liten så den knappt syntes. Och inte var den så fet heller  torvan
|
|
|
|
|
29-01-2008, 14:49
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891

|
Något jag har märkt ( jag läser alltid innehållsförteckningen på allt) är att producenterna gärna "döljer" tillsatserna. Detta är säkert inte förbjudet på något sätt för de finns ju ändå angivna men det blir svårare för konsumenterna.
Så man kan inte "bara" undvika E-nummer för ibland skriver man det utan e-nummer.
Natriumglutamat = kan heta smakförstärkare i innehållsförteckningen.
Härdad vegetabilisk olja = kan vara vad som helst nästan, ofta den onyttiga och miljömässigt dåliga palmoljan.
Aromämne: kan vara massa E-nummer, syntetiskt tillverkade aromer
Aspartam = sötningsmedel
--------------------
|
|
|
|
|
29-01-2008, 15:06
|

Medlem
Antal inlägg: 8 260
Medlem sedan: 23-07-2005
Medlem nr: 6 231

|
Om en produkt innehåller aspartam måste det stå "innehåller en fenylalalinkälla" enligt lag, eftersom det finns en del som kan dö av det.
--------------------
"Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
|
|
|
|
|
29-01-2008, 15:15
|

Medlem
Antal inlägg: 4 062
Medlem sedan: 02-05-2004
Medlem nr: 3 478

|
CITAT (Fenja @ 29-01-2008, 13:23)  Tur att man börjar bli så gammal att man behöver allt konserveringsmedel och alla tillsatser man kan få  Mvh Fenja
--------------------
Jag har mina principer. Och när dom inte passar så har jag andra. Groucho Marx
|
|
|
|
|
29-01-2008, 15:31
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891

|
CITAT (LadyG @ 29-01-2008, 15:06)  Om en produkt innehåller aspartam måste det stå "innehåller en fenylalalinkälla" enligt lag, eftersom det finns en del som kan dö av det. Japp! men jag har sett på juice att man skriver sötningsmedel, sen i det finstilta står det innehåller en fenylalanin källa, som allergiinformation ( för det är väl en form av överkänslighet mot det?). Men om man vill undvika aspartam för att man är orolig så säger inte "sötningsmedel" mycket för det finns ju flera olika syntetiska sötningsmedel. Jag kollar om det står om fenylalanin för då vet jag att det avser aspartam men alla känner kanske inte till det? Det är det jag menar att man med ordval kan dölja lite vad det innehåller. Skriver man konserveringsmedel eller smakämne istället för E-*** så låter det inte som massa syntetiskt jox.
--------------------
|
|
|
|
|
29-01-2008, 15:35
|

Medlem
Antal inlägg: 8 260
Medlem sedan: 23-07-2005
Medlem nr: 6 231

|
"När aspartam bryts ned frigörs bland annat aminosyran fenylalanin. Det finns människor med en medfödd rubbning i ämnesomsättningen som gör att de har en begränsad förmåga att bryta ned fenylalanin. Sjukdomen kallas fenylketonuri, eller PKU, och den ärvs från båda föräldrarna. Denna oförmåga att bryta ned fenylalanin gör att aminosyran kan ackumuleras i sådan mängd att det blir skadligt. Speciell risk finns för foster, spädbarn och små barn hos vilka höga halter av fenylalanin kan leda till försämrad utveckling och även hjärnskador." (SLV)
Om man lider av PKU känner man nog till att det är fenylalalin (E951, aspartam eller NutraSweet - kärt barn har många namn) man inte tål.
fast jag förstår vad du menar. Det ställer lite krav på att man tar sig tid att sätta sig in i det där med livsmedel, kost och nräingslära. Och hur många hinner det nu för tiden?
--------------------
"Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
|
|
|
|
|
29-01-2008, 16:48
|
Medlem
Antal inlägg: 107
Medlem sedan: 13-04-2006
Medlem nr: 7 406

|
Vad mycket läsvärt...har oftast handlat medvetet (undvikit vissa "ämnen") men med två småbarn med sig, så har det väl slunkit ner en massa tillsatser... men nu har jag gett mig den på att jag ska lära mig detta!
Nästa gång ska jag till affären ensam med en lång lapp med tillsatser som inte ska hamna i min varukorg.
I helgen gjorde jag EGEN bearnaisesås, det var ju inte så svårt, varför har man inte gjort det tidigare? De man köper i påse, på dom står det att de innehåller förtjockningsmedel först (dvs mest av) min innehöll nog mest smör... men GOTT var det!
Jag vill att mina barn ska ha "rena" produkter, vem vet vad dessa tillsatser kommer att orsaka i framtiden??
|
|
|
|
|
29-01-2008, 16:52
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891

|
CITAT (carita @ 29-01-2008, 16:48)  Vad mycket läsvärt...har oftast handlat medvetet (undvikit vissa "ämnen") men med två småbarn med sig, så har det väl slunkit ner en massa tillsatser... men nu har jag gett mig den på att jag ska lära mig detta!
Nästa gång ska jag till affären ensam med en lång lapp med tillsatser som inte ska hamna i min varukorg.
I helgen gjorde jag EGEN bearnaisesås, det var ju inte så svårt, varför har man inte gjort det tidigare? De man köper i påse, på dom står det att de innehåller förtjockningsmedel först (dvs mest av) min innehöll nog mest smör... men GOTT var det!
Jag vill att mina barn ska ha "rena" produkter, vem vet vad dessa tillsatser kommer att orsaka i framtiden?? För några år sedan fick jag en E-nummer nyckel i fickformat, en liten folder i kreditkortstorlek med alla E-nummer och deras vanliga namn. Tror det var livsmedelsverket som hade gjort dem o delade ut till konsumentupplysare o andra. Egentligen borde man ha en sådan i fickan/ plånboken när man handlar men jag har inte sett några på något år. Någon som vet om de finns att få tag i ????
--------------------
|
|
|
|
|
29-01-2008, 16:57
|

Medlem
Antal inlägg: 22 484
Medlem sedan: 04-08-2005
Medlem nr: 6 301

|
Äter också LCHF och det tar lååång tid att handla nu för tiden. Försöker köpa så ren mat som möjligt som inte har en massa tillsatser.
--------------------
Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3 Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
|
|
|
|
|
29-01-2008, 16:57
|

Medlem
Antal inlägg: 8 260
Medlem sedan: 23-07-2005
Medlem nr: 6 231

|
--------------------
"Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
|
|
|
|
|
29-01-2008, 17:05
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891

|
CITAT (LadyG @ 29-01-2008, 16:57)  Så bra att den finns än. Tyvärr är den tillfälligt slut och går inte att beställa  Får göra som jag har gjort hittills och sätta mig vid datorn med förpackningarna och kolla e-nummer på deras sajt istället.
--------------------
|
|
|
|
|
29-01-2008, 17:09
|

Medlem
Antal inlägg: 8 260
Medlem sedan: 23-07-2005
Medlem nr: 6 231

|
CITAT (Markus_H @ 29-01-2008, 17:05)  Så bra att den finns än. Tyvärr är den tillfälligt slut och går inte att beställa  Får göra som jag har gjort hittills och sätta mig vid datorn med förpackningarna och kolla e-nummer på deras sajt istället. Men ladda hem pdf:en och skriv ut då? länken till pdf:en finns på samma sida :-)
--------------------
"Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
|
|
|
|
|
29-01-2008, 17:29
|
Medlem
Antal inlägg: 142
Medlem sedan: 14-05-2007
Medlem nr: 10 406

|
Mosad och torkad potatis (89%), mjölkpulver, salt, gräddpulver, stabiliseringsmedel (E471 [vegetabiliskt] och E450), smörarom, vitamin C, antioxidationsmedel (E223 och E304) samt svartpepparextrakt. Till 100 g potatismospulver har använts 86 g mosad och torkad potatis vilket motsvarar 460 g färskt, skalad potatis.
av denna industriella process blir kokt mosad potatis senare torkad Felix pulvermos .............både dyrt och ä...igt.
tycker det blir en lång och dyr omväg för att äta potatismos.......
eller skala några potatisar dela i mindre bitar koka några minuter mosa tillsätt kryddor smör eller margarin o mjölk
Betydligt billigare gött mos.......
Valet är ditt...........
vadå inte tid..............
--------------------
"Vill du alltid ha sista ordet, talar du snart med dig själv."
|
|
|
|
|
29-01-2008, 17:41
|

Medlem
Antal inlägg: 5 656
Medlem sedan: 28-02-2003
Medlem nr: 834

|
Det är en halv vetenskap att handlar livsmedel idag.Jag äter ingen speciell diet men vill ha så rena råvaror som möjligt.Köper ytterst sällan ferdigmat,en pizza ibland.Gör all mat själv.Men står och kollar varenda förpackning efter konserverings medel gör jag nog inte.Sötningsmedel undviker jag.Förstår inte varför folk lägger sötningspiller i sitt kaffe eller te,det är väl hälsosamer med en sked honung eller tom en bit socker.
--------------------
MVH Renate zon 4
|
|
|
|
|
29-01-2008, 17:50
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891

|
CITAT (bear @ 29-01-2008, 17:29)  Mosad och torkad potatis (89%), mjölkpulver, salt, gräddpulver, stabiliseringsmedel (E471 [vegetabiliskt] och E450), smörarom, vitamin C, antioxidationsmedel (E223 och E304) samt svartpepparextrakt. Till 100 g potatismospulver har använts 86 g mosad och torkad potatis vilket motsvarar 460 g färskt, skalad potatis.
av denna industriella process blir kokt mosad potatis senare torkad Felix pulvermos .............både dyrt och ä...igt.
tycker det blir en lång och dyr omväg för att äta potatismos....... eller skala några potatisar dela i mindre bitar koka några minuter mosa tillsätt kryddor smör eller margarin o mjölk
Betydligt billigare gött mos.......
Valet är ditt...........
vadå inte tid.............. Detta innehöll pulvermoset; E471 = Mono- och diglycerider av fettsyror E450 = Natrium-, kalium- och kalcium-difosfater antioxidationsmedel (E223 och E304) = Natriumdisulfit och Askorbylpalmitat, askorbylstearat Inget av detta tillsätter jag mitt hemlagade mos???
--------------------
|
|
|
|
|
29-01-2008, 17:53
|

Medlem
Antal inlägg: 8 260
Medlem sedan: 23-07-2005
Medlem nr: 6 231

|
CITAT (Markus_H @ 29-01-2008, 17:50)  Detta innehöll pulvermoset; E471 = Mono- och diglycerider av fettsyror E450 = Natrium-, kalium- och kalcium-difosfater antioxidationsmedel (E223 och E304) = Natriumdisulfit och Askorbylpalmitat, askorbylstearat
Inget av detta tillsätter jag mitt hemlagade mos??? Jag tror det var precis det Bear menade, att eget mos är bättre.
--------------------
"Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|