Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Enkla såser, Är det någon som har förslag?
          Henrik_
          Inlägg 06-02-2008, 14:45
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 340
          Medlem sedan:
          15-03-2006
          Medlem nr: 7 227



          Det är ju så gott med sås, men jag vill inte köpa färdig.
          Alla recept innehåller massor gräddfil, creme fraiche, grädde eller smör.
          Gott, men kanske inte så nyttigt i alltför stora mängder, utan mera nånting man äter lite då och då.(dessutom kan ju övriga tillbehör vara rätt feta så det kan bli lite mycket)
          Har visserligen inga problem med vikter, men man vill ju inte äta för mycket ändå och sen försöker jag ta det lite lungt med mejeriprodukter.

          Löksås och tomatsås är dom enda jag lyckats hitta som går att göra lite snålare.

          Redigerat av Henrik_: 06-02-2008, 14:46
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 17)
          Tosan
          Inlägg 06-02-2008, 15:26
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 4 016
          Medlem sedan:
          31-05-2007
          Medlem nr: 10 798



          Kanske inte väldigt fettsnål men...

          50 g smör eller margarin
          3 msk mjöl
          Mjölk

          Fräs ihop smör och mjöl, häll i lite mjölk som får fräsa med några sekunder. Späd med mjölk till såstjocklek, sänk värmen och låt den "växa" under omrörning. Späd sedan med mjölk till önskad tjocklek.

          Smaksätt med salt-vitpeppar till tex lasagne, löksås
          salt-socker till skink/fläsksås med tex ost
          salt-socker-muskot till stuvade makaroner


          --------------------
          Stolt HBT-kompis
           
          Citera
          sqrulan
          Inlägg 06-02-2008, 16:13
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 3 211
          Medlem sedan:
          09-03-2007
          Medlem nr: 9 264



          Ja det är så jag gör mina såser också Tosan.Men jag brukar köpa lätt creme fraiche el gräddfil och blanda i en påse OLW dip mix "Ranch" finns vid chipshyllorna på ICA.Det är super gott till kött.


          --------------------
           
          Citera
          Bettis
          Inlägg 06-02-2008, 16:18
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 4 213
          Medlem sedan:
          07-02-2007
          Medlem nr: 9 061



          CITAT (sqrulan @ 06-02-2008, 16:13) *
          Men jag brukar köpa lätt creme fraiche el gräddfil och blanda i en påse OLW dip mix "Ranch" finns vid chipshyllorna på ICA.Det är super gott till kött.

          Tänk så himla mycket bra tips man får på detta forumet tummenupp.gif bravo.gif


          --------------------
           
          Citera
          Mollis
          Inlägg 06-02-2008, 16:27
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 2 425
          Medlem sedan:
          12-06-2007
          Medlem nr: 10 996



          Om du ska göra en varm sås som grundar sig på buljong så behöver den inte bli fet alls, om man lagar den till festligare måltid kan man tillsätta grädde så blir den ännu godare. Man kan ju smaksätta den på massor av sätt, pepparrot, dill, citron, curry, senap, peppar, ägg- och persilja eller vad man nu gillar.

          En mager kall sås till grönsaker, fisk mm kan man göra så här:

          Blanda 3 dl mild lättyoghurt och 100 gram kesella, kör ev i mixer en liten stund. Häll i 1 1/2 msk svensk senap, 1 rågad tsk kapris, persilja och lite dill och blanda ihop.

          //Mollis
           
          Citera
          Henrik_
          Inlägg 06-02-2008, 21:59
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 340
          Medlem sedan:
          15-03-2006
          Medlem nr: 7 227



          Tack för alla spännande förslag, nu har jag möjlighet att variera lite mer!

          Fast sås utan mejeriprodukter verkar vara värre, det kanske får lov att bli tomatsås då? happy.gif

           
          Citera
          Netha
          Inlägg 06-02-2008, 22:14
          Länk hit: #7


          Gäster






          CITAT (Tosan @ 06-02-2008, 15:26) *
          Kanske inte väldigt fettsnål men...

          50 g smör eller margarin
          3 msk mjöl
          Mjölk

          Fräs ihop smör och mjöl, häll i lite mjölk som får fräsa med några sekunder. Späd med mjölk till såstjocklek, sänk värmen och låt den "växa" under omrörning. Späd sedan med mjölk till önskad tjocklek.

          Smaksätt med salt-vitpeppar till tex lasagne, löksås
          salt-socker till skink/fläsksås med tex ost
          salt-socker-muskot till stuvade makaroner


          Eller 3 msk Smörolja istf smör
          ett par stänk vitpeppar och rikligt med dill

          Den såsen serverades jag idag till den kokta laxfilén m kokt potatis.
           
          Citera
          Sommartjejen
          Inlägg 07-02-2008, 08:57
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 50
          Medlem sedan:
          13-01-2008
          Medlem nr: 13 592



          Hej

          Gör ofta kalla såser. Turkisk youhurt + lite lättmjölk så att det blir lagom koncistens. Smaksätt med örtkryddor, dill, persilja, gräslök. Också gott att finhacka rödpaprika + chili eller kapris. (lite enligt modellen –man tager vad man haver). Höll på att glömma vitlök. vitlök och örtkryddor är min favorit.

          Sommartjejen
           
          Citera
          jaken
          Inlägg 07-02-2008, 09:29
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 81
          Medlem sedan:
          11-08-2007
          Medlem nr: 11 961



          Ta vanlig 3% youghurt,

          rör i lite duijonsenap, salt, peppar, lite nypressad vitlök.
          Supergott till allt.


          eller kör i riven gurka, vitlök och lite balsamvinäger så får du en snabb lätt och billig tzatziki.


          eller kör i en sked bostongurka så har du en god kall sås till fisk.


           
          Citera
          Stella-Polaris
          Inlägg 07-02-2008, 09:45
          Länk hit: #10


          Gäster






          Om du inte vill ha mejeriprodukter i såsen, men ändå få den mjukare, så kan du köra en Advokado i mixerna och använda istället. Blir dock en bismak av just advokado men det passar ofta bra..
           
          Citera
          Gunill@
          Inlägg 20-02-2008, 19:53
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 12
          Medlem sedan:
          13-02-2008
          Medlem nr: 14 044



          Hej Henrik

          När jag steker kött brukar jag hälla ca 1,5 dl vatten, kinesisk soja, lite socker och lite vinäger i pannan sen låter jag det koka ihop en stund.

          Det blir en jättegod sky, kan ju använda maizena för att få den tjockare om man vill.

          Mums
          //Gunilla

           
          Citera
          Gloriana
          Inlägg 20-02-2008, 21:13
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 374
          Medlem sedan:
          29-05-2004
          Medlem nr: 3 741



          Morotssås som är gott till en hel del gör man genom att koka morotsbitar i grönsaksbuljong tills de bli mjuka. Mixa och späd med buljongen. Jag brukar ha i lite lätt creme fraiche men det finns ju mjölkfria liknande produkter av sojatyp (har inte Milda ngt gräddjox som det inte är mjölk i?) som ska gå bra att använda om man vill undvika mjölkprodukter. Salt behövs inte men lite peppar...eller koriander eller persilja. Gott till det mesta tycker jag.
          Jag läste någonstans i ngn Allt om mat, men det var länge sen, att man kan koka såser på squash, jordärtsskockor och mycket annat genom att koka dem i buljong, mixa och späd till lagom konstistens. Det skulle vara lite olivolja i också. Har inte provat men ska nog göra det vid tillfälle.


          --------------------
          Bättre sått än aldrig!

          Gräva bör man annars dör man!
           
          Citera
          ingrid fuxwall
          Inlägg 20-02-2008, 21:18
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 4 792
          Medlem sedan:
          29-05-2005
          Medlem nr: 5 891



          Tycker att det är lite svårt att ge råd lite generellt - sås kan ju vara så mycket och jag var, på den tiden jag lagade mat, väldigt noga med just såsen.

          Självfallet går det utmärkt att göra sås utan mejeriprodukt men då måste man veta vad såsen ska serveras till.

          ingrid
           
          Citera
          Rosmarin
          Inlägg 26-02-2008, 23:08
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 2 099
          Medlem sedan:
          07-02-2008
          Medlem nr: 13 936



          Du kan göra sås av nästan alla grönsaker som kan kokas. Sedan kör man dem till puré i mixer. T.ex morot med curry, broccoli med lite ädelost eller enbart salt och en gnutta kajennpeppar, paprikor rostade i ugnen och sedan drar du av skalet innan du mixar dem, squash med färska örtkryddor... listan kan bli hur lång som helst!!!





          Redigerat av Rosmarin: 26-02-2008, 23:08


          --------------------

          Vänliga Hälsningar:
          Rosmarin
          Klimat: Bourgogne Min hemsida


           
          Citera
          estet
          Inlägg 27-02-2008, 00:47
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 1 611
          Medlem sedan:
          02-05-2003
          Medlem nr: 1 308



          Rödvinssås är ju helt utan mejeriprodukter men det äter man ju inte till vad som helst. smile.gif Samma med balsamicosås.


          --------------------
          Zon 6
           
          Citera
          Ungun
          Inlägg 27-02-2008, 09:05
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 6
          Medlem sedan:
          09-02-2008
          Medlem nr: 13 953



          Två underbara såser - med trädgårdsanknytning dessutom:

          Ängssyrasås till fisk. Passar till alla sorters fisk, men kanske godast till stekt lax, tycker jag: Mjuka upp en hackad charlottenlök i lite smör. Häll på ca 1 dl fiskbuljong + 1 dl vitt vin (eller ca 1/12 dl vermouth). Koka ihop till ca 1 dl. tillsätt sedan 1 dl grädde och koka tills konsistensen är krämig. Gärna några msk creme fraiche på slutet också. Krydda med salt och vitpeppar. Strimla eller hacka ängssyran och rör i (såsen får inte koka mera!). Om du vill ha syrligare smak kan du ha i lite pressad cirton.

          Timjan/rosésås till stekt kycklingfilé: Smält lite smör och häll på 1 dl rödvin. Krossa 1 msk rosepeppar i vinäger tillsammans med en kvist timjan och blanda i. Smaksätt med äkta soja (ung 1 msk) och vispa sedan i 2 dl grädde och 1 dl creme fraiche. Koka ihop ca 20 min. Smaka av med mer rosépeppar och salt.
           
          Citera
          jesse
          Inlägg 23-03-2008, 18:25
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 36
          Medlem sedan:
          28-02-2005
          Medlem nr: 5 089



          CITAT (Henrik_ @ 06-02-2008, 21:59) *
          Tack för alla spännande förslag, nu har jag möjlighet att variera lite mer!

          Fast sås utan mejeriprodukter verkar vara värre, det kanske får lov att bli tomatsås då? happy.gif



          En variant på tomatsås är ju salsa...

          Jag brukar servera den till grillat eller som dip till tortilla chips

          Så här gör jag.

          3 finhackade tomater (ta inte med kärnorna)
          1 finhackad rödlök
          tabasco eller pepparfrukt efter smak
          1 tsk farinsocker
          1 msk rödvinsvinäger
          1 msk olivolja
          salt
          peppar
          ev vitlök
          ev blandade färska örter

          Bara att röra ihop och låta stå en stund före servering.


          //Jesse

          Redigerat av jesse: 23-03-2008, 18:26
           
          Citera
          strepp
          Inlägg 23-03-2008, 22:13
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 316
          Medlem sedan:
          24-12-2006
          Medlem nr: 8 902



          CITAT (Sommartjejen @ 07-02-2008, 08:57) *
          Hej

          Gör ofta kalla såser. Turkisk youhurt + lite lättmjölk så att det blir lagom koncistens. Smaksätt med örtkryddor, dill, persilja, gräslök. Också gott att finhacka rödpaprika + chili eller kapris. (lite enligt modellen –man tager vad man haver). Höll på att glömma vitlök. vitlök och örtkryddor är min favorit.

          Sommartjejen


          Jag gör nästan samma fast jag tar den turiska youhurt magraste+ magraste grädde 4%,Sedan smaksätter jag som du .Enda jag inte gjort är hackad paprika,däremot tar jag hackad gurka till fisk+ citron peppar,el lite pressad citronsaft,kanongott.Strepp


          --------------------
          Strepp önskar dig en bra dag.
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 24-07-2025, 09:21
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon