|
Enkla såser, Är det någon som har förslag? |
|
|
|
06-02-2008, 14:45
|
Medlem
Antal inlägg: 340
Medlem sedan: 15-03-2006
Medlem nr: 7 227

|
Det är ju så gott med sås, men jag vill inte köpa färdig. Alla recept innehåller massor gräddfil, creme fraiche, grädde eller smör. Gott, men kanske inte så nyttigt i alltför stora mängder, utan mera nånting man äter lite då och då.(dessutom kan ju övriga tillbehör vara rätt feta så det kan bli lite mycket) Har visserligen inga problem med vikter, men man vill ju inte äta för mycket ändå och sen försöker jag ta det lite lungt med mejeriprodukter.
Löksås och tomatsås är dom enda jag lyckats hitta som går att göra lite snålare.
Redigerat av Henrik_: 06-02-2008, 14:46
|
|
|
|
|
 |
Svar
(1 - 17)
|
06-02-2008, 15:26
|

Medlem
Antal inlägg: 4 016
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 798

|
Kanske inte väldigt fettsnål men...
50 g smör eller margarin 3 msk mjöl Mjölk
Fräs ihop smör och mjöl, häll i lite mjölk som får fräsa med några sekunder. Späd med mjölk till såstjocklek, sänk värmen och låt den "växa" under omrörning. Späd sedan med mjölk till önskad tjocklek.
Smaksätt med salt-vitpeppar till tex lasagne, löksås salt-socker till skink/fläsksås med tex ost salt-socker-muskot till stuvade makaroner
--------------------
Stolt HBT-kompis
|
|
|
|
|
06-02-2008, 16:13
|

Medlem
Antal inlägg: 3 211
Medlem sedan: 09-03-2007
Medlem nr: 9 264

|
Ja det är så jag gör mina såser också Tosan.Men jag brukar köpa lätt creme fraiche el gräddfil och blanda i en påse OLW dip mix "Ranch" finns vid chipshyllorna på ICA.Det är super gott till kött.
--------------------
|
|
|
|
|
06-02-2008, 16:18
|

Medlem
Antal inlägg: 4 213
Medlem sedan: 07-02-2007
Medlem nr: 9 061

|
CITAT (sqrulan @ 06-02-2008, 16:13)  Men jag brukar köpa lätt creme fraiche el gräddfil och blanda i en påse OLW dip mix "Ranch" finns vid chipshyllorna på ICA.Det är super gott till kött. Tänk så himla mycket bra tips man får på detta forumet
--------------------
|
|
|
|
|
06-02-2008, 16:27
|

Medlem
Antal inlägg: 2 425
Medlem sedan: 12-06-2007
Medlem nr: 10 996

|
Om du ska göra en varm sås som grundar sig på buljong så behöver den inte bli fet alls, om man lagar den till festligare måltid kan man tillsätta grädde så blir den ännu godare. Man kan ju smaksätta den på massor av sätt, pepparrot, dill, citron, curry, senap, peppar, ägg- och persilja eller vad man nu gillar.
En mager kall sås till grönsaker, fisk mm kan man göra så här:
Blanda 3 dl mild lättyoghurt och 100 gram kesella, kör ev i mixer en liten stund. Häll i 1 1/2 msk svensk senap, 1 rågad tsk kapris, persilja och lite dill och blanda ihop.
//Mollis
|
|
|
|
|
06-02-2008, 21:59
|
Medlem
Antal inlägg: 340
Medlem sedan: 15-03-2006
Medlem nr: 7 227

|
Tack för alla spännande förslag, nu har jag möjlighet att variera lite mer! Fast sås utan mejeriprodukter verkar vara värre, det kanske får lov att bli tomatsås då?
|
|
|
|
Netha
|
06-02-2008, 22:14
|
Gäster

|
CITAT (Tosan @ 06-02-2008, 15:26)  Kanske inte väldigt fettsnål men...
50 g smör eller margarin 3 msk mjöl Mjölk
Fräs ihop smör och mjöl, häll i lite mjölk som får fräsa med några sekunder. Späd med mjölk till såstjocklek, sänk värmen och låt den "växa" under omrörning. Späd sedan med mjölk till önskad tjocklek.
Smaksätt med salt-vitpeppar till tex lasagne, löksås salt-socker till skink/fläsksås med tex ost salt-socker-muskot till stuvade makaroner Eller 3 msk Smörolja istf smör ett par stänk vitpeppar och rikligt med dill Den såsen serverades jag idag till den kokta laxfilén m kokt potatis.
|
|
|
|
|
07-02-2008, 08:57
|
Medlem
Antal inlägg: 50
Medlem sedan: 13-01-2008
Medlem nr: 13 592

|
Hej
Gör ofta kalla såser. Turkisk youhurt + lite lättmjölk så att det blir lagom koncistens. Smaksätt med örtkryddor, dill, persilja, gräslök. Också gott att finhacka rödpaprika + chili eller kapris. (lite enligt modellen –man tager vad man haver). Höll på att glömma vitlök. vitlök och örtkryddor är min favorit.
Sommartjejen
|
|
|
|
|
07-02-2008, 09:29
|

Medlem
Antal inlägg: 81
Medlem sedan: 11-08-2007
Medlem nr: 11 961

|
Ta vanlig 3% youghurt,
rör i lite duijonsenap, salt, peppar, lite nypressad vitlök. Supergott till allt.
eller kör i riven gurka, vitlök och lite balsamvinäger så får du en snabb lätt och billig tzatziki.
eller kör i en sked bostongurka så har du en god kall sås till fisk.
|
|
|
|
Stella-Polaris
|
07-02-2008, 09:45
|
Gäster

|
Om du inte vill ha mejeriprodukter i såsen, men ändå få den mjukare, så kan du köra en Advokado i mixerna och använda istället. Blir dock en bismak av just advokado men det passar ofta bra..
|
|
|
|
|
20-02-2008, 19:53
|

Medlem
Antal inlägg: 12
Medlem sedan: 13-02-2008
Medlem nr: 14 044

|
Hej Henrik
När jag steker kött brukar jag hälla ca 1,5 dl vatten, kinesisk soja, lite socker och lite vinäger i pannan sen låter jag det koka ihop en stund.
Det blir en jättegod sky, kan ju använda maizena för att få den tjockare om man vill.
Mums //Gunilla
|
|
|
|
|
20-02-2008, 21:13
|
Medlem
Antal inlägg: 374
Medlem sedan: 29-05-2004
Medlem nr: 3 741

|
Morotssås som är gott till en hel del gör man genom att koka morotsbitar i grönsaksbuljong tills de bli mjuka. Mixa och späd med buljongen. Jag brukar ha i lite lätt creme fraiche men det finns ju mjölkfria liknande produkter av sojatyp (har inte Milda ngt gräddjox som det inte är mjölk i?) som ska gå bra att använda om man vill undvika mjölkprodukter. Salt behövs inte men lite peppar...eller koriander eller persilja. Gott till det mesta tycker jag. Jag läste någonstans i ngn Allt om mat, men det var länge sen, att man kan koka såser på squash, jordärtsskockor och mycket annat genom att koka dem i buljong, mixa och späd till lagom konstistens. Det skulle vara lite olivolja i också. Har inte provat men ska nog göra det vid tillfälle.
--------------------
Bättre sått än aldrig!
Gräva bör man annars dör man!
|
|
|
|
|
20-02-2008, 21:18
|
Medlem
Antal inlägg: 4 792
Medlem sedan: 29-05-2005
Medlem nr: 5 891

|
Tycker att det är lite svårt att ge råd lite generellt - sås kan ju vara så mycket och jag var, på den tiden jag lagade mat, väldigt noga med just såsen.
Självfallet går det utmärkt att göra sås utan mejeriprodukt men då måste man veta vad såsen ska serveras till.
ingrid
|
|
|
|
|
26-02-2008, 23:08
|

Medlem
Antal inlägg: 2 099
Medlem sedan: 07-02-2008
Medlem nr: 13 936

|
Du kan göra sås av nästan alla grönsaker som kan kokas. Sedan kör man dem till puré i mixer. T.ex morot med curry, broccoli med lite ädelost eller enbart salt och en gnutta kajennpeppar, paprikor rostade i ugnen och sedan drar du av skalet innan du mixar dem, squash med färska örtkryddor... listan kan bli hur lång som helst!!!
Redigerat av Rosmarin: 26-02-2008, 23:08
--------------------
Vänliga Hälsningar: Rosmarin
|
|
|
|
|
27-02-2008, 00:47
|
Medlem
Antal inlägg: 1 611
Medlem sedan: 02-05-2003
Medlem nr: 1 308

|
Rödvinssås är ju helt utan mejeriprodukter men det äter man ju inte till vad som helst.  Samma med balsamicosås.
--------------------
Zon 6
|
|
|
|
|
27-02-2008, 09:05
|

Medlem
Antal inlägg: 6
Medlem sedan: 09-02-2008
Medlem nr: 13 953

|
Två underbara såser - med trädgårdsanknytning dessutom:
Ängssyrasås till fisk. Passar till alla sorters fisk, men kanske godast till stekt lax, tycker jag: Mjuka upp en hackad charlottenlök i lite smör. Häll på ca 1 dl fiskbuljong + 1 dl vitt vin (eller ca 1/12 dl vermouth). Koka ihop till ca 1 dl. tillsätt sedan 1 dl grädde och koka tills konsistensen är krämig. Gärna några msk creme fraiche på slutet också. Krydda med salt och vitpeppar. Strimla eller hacka ängssyran och rör i (såsen får inte koka mera!). Om du vill ha syrligare smak kan du ha i lite pressad cirton.
Timjan/rosésås till stekt kycklingfilé: Smält lite smör och häll på 1 dl rödvin. Krossa 1 msk rosepeppar i vinäger tillsammans med en kvist timjan och blanda i. Smaksätt med äkta soja (ung 1 msk) och vispa sedan i 2 dl grädde och 1 dl creme fraiche. Koka ihop ca 20 min. Smaka av med mer rosépeppar och salt.
|
|
|
|
|
23-03-2008, 18:25
|

Medlem
Antal inlägg: 36
Medlem sedan: 28-02-2005
Medlem nr: 5 089

|
CITAT (Henrik_ @ 06-02-2008, 21:59)  Tack för alla spännande förslag, nu har jag möjlighet att variera lite mer! Fast sås utan mejeriprodukter verkar vara värre, det kanske får lov att bli tomatsås då?  En variant på tomatsås är ju salsa... Jag brukar servera den till grillat eller som dip till tortilla chips Så här gör jag. 3 finhackade tomater (ta inte med kärnorna) 1 finhackad rödlök tabasco eller pepparfrukt efter smak 1 tsk farinsocker 1 msk rödvinsvinäger 1 msk olivolja salt peppar ev vitlök ev blandade färska örter Bara att röra ihop och låta stå en stund före servering. //Jesse
Redigerat av jesse: 23-03-2008, 18:26
|
|
|
|
|
23-03-2008, 22:13
|

Medlem
Antal inlägg: 316
Medlem sedan: 24-12-2006
Medlem nr: 8 902

|
CITAT (Sommartjejen @ 07-02-2008, 08:57)  Hej
Gör ofta kalla såser. Turkisk youhurt + lite lättmjölk så att det blir lagom koncistens. Smaksätt med örtkryddor, dill, persilja, gräslök. Också gott att finhacka rödpaprika + chili eller kapris. (lite enligt modellen –man tager vad man haver). Höll på att glömma vitlök. vitlök och örtkryddor är min favorit.
Sommartjejen Jag gör nästan samma fast jag tar den turiska youhurt magraste+ magraste grädde 4%,Sedan smaksätter jag som du .Enda jag inte gjort är hackad paprika,däremot tar jag hackad gurka till fisk+ citron peppar,el lite pressad citronsaft,kanongott.Strepp
--------------------
Strepp önskar dig en bra dag.
|
|
|
|
|
  |
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|