Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Grön chili, blir inte röd.
          digitalkarin
          Inlägg 07-08-2003, 09:15
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 298
          Medlem sedan:
          30-03-2003
          Medlem nr: 1 016



          Jag har två fina chiliplantor som ger stora goda frukter. Men de blir aldrig röda! Kan det vara en sort som inte ska bli det? Den är ju god att äta grön också, jag tänkte bara attd et skulle vara läckert med den röda färgen...
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 13)
          habanero
          Inlägg 07-08-2003, 18:58
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 119
          Medlem sedan:
          24-11-2002
          Medlem nr: 400



          Beroende på vad det är för sort, så kan det ta flera månader innan de mognar. Vet du vad det är för några du odlar?

          Hälsningar
          Mats
           
          Citera
          digitalkarin
          Inlägg 07-08-2003, 21:16
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 298
          Medlem sedan:
          30-03-2003
          Medlem nr: 1 016



          fasen, jag slängde fröpåsen. Chilipeppar hette det... Annuum nånting... Capsicum Annuum? Kan den ha hetat så?
           
          Citera
          Ingrid på Västku...
          Inlägg 07-08-2003, 22:41
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 5 498
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 20



          Det är hemskt mkt som är Capsicum annuum!!! Flera tusen minst!!!!! Vet Du vilken kultivar Du odlar? vart är påsen köpt?
           
          Citera
          nina L
          Inlägg 08-08-2003, 06:52
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 628
          Medlem sedan:
          24-11-2002
          Medlem nr: 399



          Hej
          Jag har odlat chekoslovakian black. Nu udrar jag vilken färg den ska ha när man skördar. Svart eller mera röd brun?


          --------------------
          Nin zon 2
           
          Citera
          Kana
          Inlägg 08-08-2003, 07:13
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 202
          Medlem sedan:
          19-03-2003
          Medlem nr: 947



          Min enda stora Hungarian Yellow Wax (som jag inte hade hjärta att knipsa av i alla fall wub.gif ) är nu stor och röd och fin och det är verkligen jätteroligt även om det bara är en biggrin.gif Som tur är har jag två jalapenos också som verkar lite mer villiga att sätta frukt. Hur är det, hur länge kan man ha dem ute och går det att ta in dem sen? De blommar fortfarande och har frukter i alla storlekar, jag vill ju att så många som möjligt av di små ska få bli stora?

          K.


          --------------------
          Har lämnat balkongen för 9000 kvadrat brännässlor och sly. Wish me luck!
           
          Citera
          MagnusW
          Inlägg 28-08-2003, 14:42
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 5
          Medlem sedan:
          28-08-2003
          Medlem nr: 2 228



          CITAT (Ingrid på Västkusten @ 07-08-2003, 23:41)
          Det är hemskt mkt som är Capsicum annuum!!! Flera tusen minst!!!!! Vet Du vilken kultivar Du odlar? vart är påsen köpt?

          Vad jag vet finns det två huvudsorter av chili: Capsicum Anuum och Capsicum Frutescens. Den senare lär ha frukter som huvudsakligen växer "uppåt", dvs. frukterna hänger inte från grenarna som väl är det vanligaste växtsättet. Inom varje sort (botanisk term?) finns det ju sedan en enorm mängd varianter.

          Att bara skriva C. Anuum på påsen hjälper ju inte någon (utom möjligen för att tala om att det rör sig om chili). Förmodligen finns det inte några latinska namn på de flesta av dom.

          Någon som vet annorlunda?
           
          Citera
          habanero
          Inlägg 28-08-2003, 18:27
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 119
          Medlem sedan:
          24-11-2002
          Medlem nr: 400



          Precis som ni säger så är C. annuum den vanligaste. Och utbudet är enormt.

          Det finns även Capsicum chinense, med t.ex knallheta habanero och scotch bonnets.

          Capsicum baccatum, odlas sällan kommersiellt vad jag vet. Men de är oftast mina favoriter. Enda nackdelen är att buskarna kan bli väldigt stora, så de fyller lätt balkongen. Flera av mina buskar är runt två meter.

          Capsicum frutescens (t.ex tabasco och malagueta) är också väldigt trevliga plantor.

          Capsicum pubescens (manzano, canario osv) är lite annorlunda. De korspollinerar sig inte med de andra sorterna, och bär oftast mer frukt år 2, så man bör försöka övervintra dem. Det sägs tom. att de till viss del klarar frost. Men det har jag inte testat.

          Det finns också många vilda arter, som t.ex C. chacoense, C. praetermissum, C. galapagoense, C. eximium, C. flexuosum, C. tovarii, C. ciliatum. Så nog kan man fördjupa sig i chilen alltid.

          Hälsningar
          Mats
           
          Citera
          Annki
          Inlägg 28-08-2003, 18:58
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 978
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 40



          Hej!
          Här är en till med samma problem! Massor av chili - Anaheim, Hungarian Hot Wax m m men alla gröna. Och de vill inte ändra färg. Troligen för att det är för kallt. Tog in några för att se om de eftermognade i köksfönstret, men de skrumpnar bara. Vad gör man?

          Nu börjar även tomaterna leva farligt! Fortfarande ljusgröna. Får försöka dra en fräckis för dem! laugh.gif


          --------------------
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd
           
          Citera
          habanero
          Inlägg 28-08-2003, 19:02
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 119
          Medlem sedan:
          24-11-2002
          Medlem nr: 400



          Jag tror att man ska ha is i magen. Våra sista frukter för säsongen brukar inte mogna förrän i oktober.

          Hälsningar
          Mats
           
          Citera
          MagnusW
          Inlägg 28-08-2003, 20:21
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 5
          Medlem sedan:
          28-08-2003
          Medlem nr: 2 228



          CITAT (habanero @ 28-08-2003, 19:27)
          Capsicum frutescens (t.ex tabasco och malagueta) är också väldigt trevliga plantor.

          Aha, malagueta! Provade det hos en polare vars farsa kom från Kap Verdeöarna. Ett av dom bästa sätten att använda chili i mitt tycke. Jag har för mig att man värmer chili (färsk), vitlök och lagerblad i olja, och sen får det stå och dra ett par dar. Starkt men ändå aromatiskt. Är det någon som vet mer exakt hur man gör?
           
          Citera
          habanero
          Inlägg 28-08-2003, 21:09
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 119
          Medlem sedan:
          24-11-2002
          Medlem nr: 400



          Vet inte på rak arm. Men det låter som ungefär samma blandning man får i Brasilien. Där har man nog bara olja och peppar tror jag. (Men Brasilien är ju stort, så vad vet jag...)

          Hälsningar
          Mats
           
          Citera
          Virgo
          Inlägg 29-08-2003, 00:11
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 1 934
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 17



          CITAT (Annki @ 28-08-2003, 19:58)
          Hej!
          Här är en till med samma problem! Massor av chili - Anaheim, Hungarian Hot Wax m m men alla gröna. Och de vill inte ändra färg. Troligen för att det är för kallt. Tog in några för att se om de eftermognade i köksfönstret, men de skrumpnar bara. Vad gör man?

          Nu börjar även tomaterna leva farligt! Fortfarande ljusgröna. Får försöka dra en fräckis för dem! laugh.gif

          Ta in hela plantan och ställ i fönstret, för du har väl dom i krukor??


          --------------------
          mvh
          Virgo


          Den som hittar stavfel får behålla dessa!
           
          Citera
          Annki
          Inlägg 30-08-2003, 15:55
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 978
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 40



          Nähä Wilhelm! Hon hade inte plantorna i kruka i år. Hon har dem i en balkonglåda!! Och dessutom har hon diskbråck, så här bär man inget. Men tack för tipset! Jag får väl gräva upp krakarna och slänga ned dem i krukor, för inatt har de hotat med frost ända nere i Götaland.

          Gjorde min godaste kycklinggryta igår för att i alla fall ha använt några!

          4 kycklingfiléer skivas och steks en liten stund.
          1/2 purjo, skivad, och lite bönor vad man har (blev Borlotto Rosso) får puttra med en stund. Därefter åkte två finskivade Hungarian Hot Wax ned. Några tomater. En riven lime och limesaften. Sen redde jag av med 1 msk thai-kycklingfond+1/2 dl vatten och 2 msk creme fraiche. Och för att mildra styran 2 msk mango chutney. Gott! tongue.gif


          --------------------
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 27-07-2025, 19:03
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon