I min ungdom fick jag följande kunskap om vintillverkning av äpple.
1. om du inte får gå på systemet så pluggar man in kunskapen mycket snabbt. 2. Äpplen i mängder! Nu bodde jag på en badgästort med massor av fallfrukt i trädgårdarna och hemflyttade badgäster. 3. Syrliga sorter sätter mycket smakt i form av syrlighet samt jäser sämre. Själv föredrar jag sötare sorter. 4. Fallfrukt är faktiskt att föredra framför plock. Ger bättre smak och jäser bäst. 5. Alldig, alldrig någonsin mer än 50% vatten i satsen. Kör äpplena i köttkvarn och pressa ut all vätska. 6. Ett lyckat äppelvin tror många att det är ett Rhenvin. Då även vinkännare.
Medlem
Antal inlägg: 9 115
Medlem sedan: 04-11-2002
Medlem nr: 126
Julitta Museum gör en ganska alkoholstark cider och om jag inte minns fel har de gjort äppelvin också. Ring dem och fråga vilka sorter de använder! Ett annat ställe som borde ha sortkunskap i vintillverkning är Äppelriket, dvs muséet i Kiviks äppelodlingar.