Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Stekpanneskötsel?
          Gossen Ruda
          Inlägg 02-04-2008, 19:38
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 23 957
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 296



          Hur sköter man en gammal gjutjärnsstekpanna? Finns säkert någon här med goda råd. Frågan dök upp sen jag gjort ren min stekpanna, det krävdes sammanlagt 1 dygns blötläggning i kaustiksoda för att få bort det mesta trots att det bara var ca en mm tjockt lager. Jag sköljer ur den ordentligt efter varje användning och ser till att den blir torr men det räcker tydligen inte. Det var väl ett par år sen jag gjorde ren den ordentligt förra gången. Finns det något annat bättre sätt för grovrengöring?


          --------------------
          Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです

          Straight for ever. Cogito, ergo sum.
           
          Citera
          2 sidor V   1 2 >  
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 19)
          ingrid fuxwall
          Inlägg 02-04-2008, 19:40
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 4 792
          Medlem sedan:
          29-05-2005
          Medlem nr: 5 891



          Du har inte funderat på att använda en stålborste på tex. borrmaskinen?

          ingrid
           
          Citera
          anna_rispan
          Inlägg 02-04-2008, 19:56
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 4 869
          Medlem sedan:
          27-11-2004
          Medlem nr: 4 761



          Vad är det för lager?? På utsidan eller insidan?? Ursäkta en gjutjärnsstekpannenovis.


          Min/vår gjutjärnspanna diskas i hett vatten och får lufttorka. Jag ser inget lager på den...
           
          Citera
          Lemonne
          Inlägg 02-04-2008, 20:02
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 743
          Medlem sedan:
          05-06-2006
          Medlem nr: 7 888




          Jag har en speciell diskborste som jag använder till mina gjutjärnspannor, denna diskborste får aldrig möta diskmedel. Efter användning diskar jag pannan med denna borste under hett rinnande vatten.

          När stekpannan börjar bli "avfettad" kokar jag matolja i den och torkar ur den med hushållspapper.
           
          Citera
          Hannele
          Inlägg 02-04-2008, 20:02
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 9 732
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 22



          CITAT (Gossen Ruda @ 02-04-2008, 20:38) *
          Jag sköljer ur den ordentligt efter varje användning och ser till att den blir torr men det räcker tydligen inte.

          Man ska diska omedelbart, när pannan fortfarande är varm, då lossnar smuts lättast. Egentligen ska man aldrig ha vatten i en järnpanna, rengöra med våt borste bara, inte tvätta bort allt fett. Torka gärna snabbt på varm platta och kanske lägga i lite extra olja.

          Redigerat av Hannele: 02-04-2008, 20:03


          --------------------
          Carpe Diem. Fånga dagen.

          Ta ingen skit, tjejer! Grynet
           
          Citera
          Kat
          Inlägg 02-04-2008, 20:04
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 1 054
          Medlem sedan:
          12-04-2005
          Medlem nr: 5 397



          En stekpanna i gjutjärn diskas bara ur med hett vatten.
          Det är meningen att fettskiktet ska vara kvar i pannan.

          Uppenbarligen finns det många skolor.
          *haha*
           
          Citera
          Gossen Ruda
          Inlägg 02-04-2008, 20:24
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 23 957
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 296



          CITAT (Kat @ 02-04-2008, 21:04) *
          Uppenbarligen finns det många skolor.
          *haha*


          Verkar så. biggrin.gif Jag sköljer ur den direkt under rinnande vatten med en diskborste. Tydligen räccker det inte utan det fastnar en del som sen byggs på. Det kan ju bli ganska varmt på gasspisen men jag tycker inte att det bränns vid nån gång.

          Tillägg: Stålborste är jag rädd repar, Svinto har jag använt utan problem.

          Redigerat av Gossen Ruda: 02-04-2008, 20:25


          --------------------
          Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです

          Straight for ever. Cogito, ergo sum.
           
          Citera
          Hannele
          Inlägg 02-04-2008, 20:26
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 9 732
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 22



          CITAT (Gossen Ruda @ 02-04-2008, 21:24) *
          Verkar så. biggrin.gif Jag sköljer ur den direkt under rinnande vatten med en diskborste.

          Du ska ha varmt vatten och inte ha stekpannan i rinnande vatten, bara borsten.


          --------------------
          Carpe Diem. Fånga dagen.

          Ta ingen skit, tjejer! Grynet
           
          Citera
          Fenja
          Inlägg 02-04-2008, 20:30
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 11 272
          Medlem sedan:
          27-02-2004
          Medlem nr: 2 892



          Du kan skura ur den ordentligt med svinto, det repar minst. Sedan häller du i ett cm tjockt lager med vanligt salt och sätter plattan på ettan. Låt den stå så minst över en natt. Saltet lagar eventuella ojämnheter och återger en bra yta. Smörj sedan med olja av god kvalitet och låt den stå tills nästa gång den ska användas. Eventuellt kan saltbehandlingen behöva upprepas ett par gånger. Detta är ett gammalt kockknep wink.gif.
          Mvh
          Fenja


          --------------------
          "För länge sen dyrkade Egyptierna katten som en gud.
          Det har katten aldrig glömt."
           
          Citera
          Pirum
          Inlägg 02-04-2008, 20:41
          Länk hit: #10


          Validating
          Antal inlägg: 3 808
          Medlem sedan:
          15-04-2005
          Medlem nr: 5 448



          Är det bara som jag inbillar mig, men sköljs smör ur mycket lättare än olja? Dvs, är smör bättre än olja inte bara ur smaksynvinkel utan även disksynpunkt?


          --------------------
          zon2.5
           
          Citera
          lena:-)
          Inlägg 02-04-2008, 20:43
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 1 440
          Medlem sedan:
          30-03-2004
          Medlem nr: 3 110



          Funkar detta med gjutjärnsgrytan med...? ( dum fråga egentligen)
          Invändigt tycker jag nog att stekpannan och grytan håller sig fräscha men utvändigt blir det lite "pålagrat" som jag skulle vilja ha bort..Konstigt för jag diskar ju lika noga utvändigt som inuti...

          Redigerat av lena:-): 02-04-2008, 20:44


          --------------------
          ”Saliga äro de som inte väntar sig något alls av livet, ty de skola icke bli besvikna.”
          citat från "farmor Levengood"
           
          Citera
          rahmat2
          Inlägg 02-04-2008, 20:57
          Länk hit: #12


          Gäster






          CITAT (Gossen Ruda @ 02-04-2008, 21:24) *
          Verkar så. biggrin.gif Jag sköljer ur den direkt under rinnande vatten med en diskborste. Tydligen räccker det inte utan det fastnar en del som sen byggs på. Det kan ju bli ganska varmt på gasspisen men jag tycker inte att det bränns vid nån gång.

          Tillägg: Stålborste är jag rädd repar, Svinto har jag använt utan problem.

          efter varje gångs matlagning brukar man hälla i en dl vatten ovh lägga på spisen igen på eftervärme. Då kokar vatnet och allt lössnar snabbare.

          Redigerat av rahmat2: 02-04-2008, 20:58
           
          Citera
          LindaA
          Inlägg 02-04-2008, 21:18
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 200
          Medlem sedan:
          08-09-2003
          Medlem nr: 2 283



          Jag såg en tillverkare av gjutjärnspannor på tv förut. Han sa att det var helt okej att någon gång då och då diska ur pannorna med diskmedel, så länge man smorde in den med matolja igen efteråt.
          Vet inte om det är till någon hjälp för dig men jag hoppas det ordnar sig.
           
          Citera
          henrikj
          Inlägg 02-04-2008, 21:32
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 36
          Medlem sedan:
          22-02-2004
          Medlem nr: 2 865



          Jag använder alltid diskmedel och så smörjer jag in med lite olja efteråt, har haft mina pannor i ca 5 år nu och de är fortfaradne som nya, vad är det som kan hända egentligen?
           
          Citera
          Anma
          Inlägg 02-04-2008, 21:50
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 10 260
          Medlem sedan:
          02-05-2005
          Medlem nr: 5 642



          Jag brukar också diska ur med diskmedel då och då. Efteråt ställer jag stekpannan på spisen i ganska hög värme med en massa salt och olja som får stå tills saltet blir ljusbrunt. Pannan får en fin beläggning igen och inget fastnar. Gör samma sak med gjutjärnsgrytan.

          Mellan diskningarna kokar jag upp vatten i pannan efter användning och borstar av med diskborsten som jag har bara för detta ändamål. Oljar in efteråt. Blir rent och fint.
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 02-04-2008, 21:59
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          CITAT (Anma @ 02-04-2008, 22:50) *
          Jag brukar också diska ur med diskmedel då och då. Efteråt ställer jag stekpannan på spisen i ganska hög värme med en massa salt och olja som får stå tills saltet blir ljusbrunt. Pannan får en fin beläggning igen och inget fastnar. Gör samma sak med gjutjärnsgrytan.

          Mellan diskningarna kokar jag upp vatten i pannan efter användning och borstar av med diskborsten som jag har bara för detta ändamål. Oljar in efteråt. Blir rent och fint.


          Så gör jag också.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          Solstorm
          Inlägg 02-04-2008, 22:19
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 2 933
          Medlem sedan:
          03-01-2008
          Medlem nr: 13 452



          När jag har stekt något så häller jag ofta i vatten efteråt och låter koka upp. Så får man ju den viktiga skyn att göra sås på. Om något har bränt fast så får pannan koka med vatten och jag skrapar bort det ibrända med stekspaden. Någon gång ibland doppar jag diskborsten i vatten och diskmedel och gör rent med. Doppar aldrig hela pannan i diskvatten.

          Med tiden så kan det ju bli besvärlig beläggning på undersidan av pannan. Jag lägger pannan upp och ned på diskbänken och sprutar på super10. Det får verka en stund och sedan skrubbar jag med grön svamp. Sprutar igen, låter verka, skrubbar.

          En bra stekpannan ska man vara rädd om. Den har man hela livet, det är absolut ingen förbrukningsvara till skillnad från teflonpannor. Känner att jag vill sjunga gjutjärnspannans lov. Skulle aldrig drömma om att steka kött i teflon. Teflon har jag till ägg och fisk men aldrig någonsin till kött eller grönsaker.
           
          Citera
          Thomas Wahlqvist
          Inlägg 02-04-2008, 22:26
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 457
          Medlem sedan:
          05-02-2005
          Medlem nr: 4 960



          Stekbord och pannor behöver ibland en riktig grovrengörning.

          Ett trix är att skruva upp värmen ganska rejält, då flagar skiten väck och det ryker obehagligt.
          Skrapa med en rakbladskrapa eller hårdstålsverktyg.
          Ugnsrent/grillrent.

          Trotts alla dess hårdhänta metoder har jag inte förstört något stekbord eller panna på 20år i köket.
          Enda nackdelen är att det fastnar när man steker i hårdrengjorda pannor/bord.

          Man låter alltså bli denna metoden om man skall steka ex fisk eller potatis till lunch dagen efter.
           
          Citera
          ninnisky
          Inlägg 02-04-2008, 22:34
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 5 047
          Medlem sedan:
          29-06-2004
          Medlem nr: 3 958



          Här finns en del att läsa om skötsel av gjutjärnspannor

          http://www.skeppshult.com/sv/info/skotsel/


          --------------------
          Det är dumt att slänga bort en hel cykel för att det kommit in ett gruskorn i kedjan...
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 03-04-2008, 05:50
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          CITAT (Pirum @ 02-04-2008, 20:41) *
          Är det bara som jag inbillar mig, men sköljs smör ur mycket lättare än olja? Dvs, är smör bättre än olja inte bara ur smaksynvinkel utan även disksynpunkt?



          Smör innehåller lecitin som delvis fungerar som detergent (diskmedel), det är också en av anledningarna till att olja "sprätter" mera om man steker i det .
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 07-09-2025, 12:20
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon