Finns ju massor man kan göra med tomater

Tomatkross är ett förslag. Skålla tomaterna, dra av skinnet och kör dem sen i mixer. Packa i påsar och frys in, busenkelt. Smaksätter gör du när de ska användas.
Torka tomater kan man göra, men det tar ju nån timme. Skiva, lägg på bakplåtspapper och låt stå i varmluftsugn på 50 grader.
Tomatpuré kanske? Finns ju lite olika varianter och här kommer ett par av dem:
Tomatpuré, variant 1 (Källa: recept.nu)8 st gula tomater
1 klyfta färsk vitlök
1 msk rapsolja
salt
pepparkvarn
Gör så här:
Dag 1. Mixa tomaterna väl i en mixer med vitlöksklyftan. Lägg en fuktig ren handduk i ett durkslag och ställ durkslaget i en bunke.Häll upp tomaten i handduken, plasta om hela och låt stå svalt över natten(ej i kyl).
Dag 2. Det ska nu vara en tjockare puré kvar i handduken och en klar vätska i bunken. Smaksätt purén med rapsolja, salt och kvarnad svartpeppar. Tomatsaften kan avnjutas väl kyld med mortlad mynta i.
Tomatpuré, variant 2 (Källa: vegomums.com)1 kg tomater
2 gula lökar
1 msk olivolja
salt
svartpeppar
Färska basilikablad
Gör så här:
Fräs den hackade löken i olivoljan på svag värme. Får inte ta färg! Låt kallna. Skär tomaterna i stora klyftor och lägg i mixern. Smaksätt med salt, peppar och strimlade basilikablad. Häll upp i förpackningar och frys dem.
Tomatjuice (Källa: recept.nu)5 st mogna kvisttomater
1 st vitlöksklyfta
1 msk salt
1 tsk vinäger
2 droppar tabasco
toppredning med maizena
Gör så här:
Skär tomaterna i grova bitar och skiva vitlöksklyftan fint. Blanda alla ingredienser utom toppredningen i en bunke och ställ på varmt ställe (till exempel bredvid spisen) tills tomaterna vätskat sig. Mixa i en kannmixer och sila ner juicen i en kastrull. Sjud upp och red juicen till en lätt simmig konsistens.
Redigerat av Platinum: 08-08-2008, 06:34