Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Godaste kakan till glöggfest?
          *Ulrica*
          Inlägg 11-11-2008, 17:23
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2 292
          Medlem sedan:
          11-07-2007
          Medlem nr: 11 481



          Jag tänkte vara lite rolig och göra grissini av pepparkaksdeg att ha till glöggen. Men jag vill ha något mer. Inte lussekatter, det är för förutsägbart. Nätet svämmar över av recept på olika cheescake med pepparkaksbotten och mjuka saffranskakor. Men vilka är godast?

          Inser att jag borde provbaka för att se så att det blir gott men jag orkar ju inte provbaka 10 sorter, så jag tänkte ta hjälp av er!

          Vilka är dina smaskiga och juliga favoritkakor? Bifogad fil  tomtemedtunga.gif ( 1.55k ) Antal nedladdningar: 17


           
          Citera
          2 sidor V   1 2 >  
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 19)
          KURT
          Inlägg 11-11-2008, 17:38
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Jag vill bra ifrågasätta om man verkligen skall välja en kaka med samma kryddor som man har i glöggen?
           
          Citera
          *Ulrica*
          Inlägg 11-11-2008, 19:46
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 292
          Medlem sedan:
          11-07-2007
          Medlem nr: 11 481



          Pepparkaksrulltårta - det låter väl gott? Lingongrädde eller saffranskräm som fyllning... Bifogad fil  tomtemedtunga.gif ( 1.55k ) Antal nedladdningar: 10
           
          Citera
          Eva i Höga
          Inlägg 11-11-2008, 20:58
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 3 454
          Medlem sedan:
          12-06-2006
          Medlem nr: 7 932



          Till glöggen brukar jag servera pepparkakor med ädelost utrörd med lite creme fraiche. Jättegott och det brukar alltid vara uppskattat.


          --------------------
          Eva

          En som inte gör dumheter som ung,
          gör det som gammal!
           
          Citera
          Ingrid Zon3
          Inlägg 11-11-2008, 21:44
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 1 228
          Medlem sedan:
          11-03-2005
          Medlem nr: 5 153



          Fullkornspepparkakor och en kräm på mixad chevre och kesella gjorde braksuccé. Går säkert bra med andra spröda kex också. Bakningen kan man ju skippa och cremen ska göras flera timmar i förväg och stå till sig i kylen.

          Ett annat tips: glöggkryddat te var det en ruskig åtgång på. Hade det som alkoholfritt alternativ (saftglöggen är ju ingen höjdare) men det uppskattades även av andra än bilförare och det förekom experiment med glöggte och rom, urgott! Ska leta efter glöggkryddat rött te i år.


          --------------------
          Erfarenhet är värdelöst, du har den alltid strax efter att du behövde den.
           
          Citera
          *Ulrica*
          Inlägg 11-11-2008, 22:06
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 2 292
          Medlem sedan:
          11-07-2007
          Medlem nr: 11 481



          Jag har inte provat ädelost till pepparkakor ännu. Kanske på grund av att jag inte gillar ädelost. wink.gif
          Man kanske skulle göra en ädelostdip till pepparkaksgrissinisarna... g.gif

          Glöggkryddat te lät spännande. Finns det färdigt eller blandar man själv?
           
          Citera
          Margith
          Inlägg 11-11-2008, 22:10
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 2 958
          Medlem sedan:
          30-01-2004
          Medlem nr: 2 746



          Jag är inte heller så där jätteförtjust i ädelost. Köp en bit riktigt mogen Gorgonzola istället, den luktar f-n, men den är suveränt god på pepparkakor till glöggen tummenupp.gif


          --------------------
          Margith, zon 6

          Har du inget snällt att säga, är det bättre att vara tyst.
          Citat: min mor =)
           
          Citera
          Ingrid Zon3
          Inlägg 11-11-2008, 22:28
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 1 228
          Medlem sedan:
          11-03-2005
          Medlem nr: 5 153



          CITAT (*Ulrica* @ 11-11-2008, 22:06) *
          Jag har inte provat ädelost till pepparkakor ännu. Kanske på grund av att jag inte gillar ädelost. wink.gif
          Man kanske skulle göra en ädelostdip till pepparkaksgrissinisarna... g.gif

          Glöggkryddat te lät spännande. Finns det färdigt eller blandar man själv?

          Jag hittade färdigblandat glöggte. Men just nu är jag inte så sugen på "E-grejer" (tillsatser) och det är det gott om i smaksatta teer. Så jag skakar nog fram mitt gamla recept på glögg-kryddlag och tillsätter i tekannan.

          2,5 dl vatten
          1 litet pomeransskal
          1 bit ingefära (bryts i mindre bitar)
          2 bitar hel kanel
          8 kryddnejlikor
          1 tsk kardemummakärnor
          Koka alltihop under lock i 20 minuter, sila av. Satsen är tänkt att blandas med en flaska rödvin och 1 dl socker också. Det superfinurliga med det här är att man kan göra lite glögg i taget och inte stå där med ett antal överblivna flaskor, vilket jag brukar göra. Kryddlagen håller sig bra, häll upp på burk eller flaska med tätt lock.

          Har för mig att jag dubblat kryddmängden och fördelat det på två vinflaskor för att inte riskera att späda vinet för mycket. Men om man blandar det i te är det ju lättare.

          (Ursäkta att jag avviker totalt från ämnet kakor, men jag blev lite inspirerad smile.gif)

          Redigerat av Ingrid Zon3: 11-11-2008, 22:29


          --------------------
          Erfarenhet är värdelöst, du har den alltid strax efter att du behövde den.
           
          Citera
          ingrids
          Inlägg 12-11-2008, 09:39
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 2 677
          Medlem sedan:
          16-10-2006
          Medlem nr: 8 727



          Glöggte finns annars färdigt på påse och själv gillar jag saffransskorpor med mandel och russin i.


          --------------------
          Trädgården blir aldrig klar, men vissa dar känner jag mig rätt färdig
           
          Citera
          *Ulrica*
          Inlägg 12-11-2008, 11:52
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 2 292
          Medlem sedan:
          11-07-2007
          Medlem nr: 11 481



          Vilka bra förslag ni kommer med!

          Glöggkryddlagen blir nog lite överkurs, jag har lovat mej själv (och sambon) att minimera arbetsinsatsen...

          Ingen som har provat cheescake med pepparkaksbotten?
           
          Citera
          Aqvakul
          Inlägg 12-11-2008, 12:09
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 94 312
          Medlem sedan:
          07-10-2007
          Medlem nr: 12 751



          CITAT (Margith @ 11-11-2008, 22:10) *
          Jag är inte heller så där jätteförtjust i ädelost. Köp en bit riktigt mogen Gorgonzola istället, den luktar f-n, men den är suveränt god på pepparkakor till glöggen tummenupp.gif

          yes.gif tummenupp.gif


          --------------------
          Har du också ett stort monster under sängen?

          zon 1
           
          Citera
          Margith
          Inlägg 12-11-2008, 12:11
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 2 958
          Medlem sedan:
          30-01-2004
          Medlem nr: 2 746



          CITAT (*Ulrica* @ 12-11-2008, 11:52) *
          Ingen som har provat cheescake med pepparkaksbotten?


          Visst har jag provat den, det är jättegott, men jag tycker att den är för söt till glögg. Jag tycker att kaffe passar bättre.
          Men det är vad jag tycker.....


          --------------------
          Margith, zon 6

          Har du inget snällt att säga, är det bättre att vara tyst.
          Citat: min mor =)
           
          Citera
          *Ulrica*
          Inlägg 12-11-2008, 12:21
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 2 292
          Medlem sedan:
          11-07-2007
          Medlem nr: 11 481



          Vilket recept har du prövat?
          Jag har hittat en massa cheescakerecept med pepparkaksbotten, man kan ju göra en som inte är så söt väl?
           
          Citera
          Margith
          Inlägg 12-11-2008, 12:26
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 2 958
          Medlem sedan:
          30-01-2004
          Medlem nr: 2 746



          Ledsen *Ulrica*, men jag kan inte hjälpa dig med det.
          Jag har aldrig gjort den själv med pepparkaksbotten tongue.gif


          --------------------
          Margith, zon 6

          Har du inget snällt att säga, är det bättre att vara tyst.
          Citat: min mor =)
           
          Citera
          ingrids
          Inlägg 12-11-2008, 12:41
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 2 677
          Medlem sedan:
          16-10-2006
          Medlem nr: 8 727



          Jag har gjort med pepparkaksbotten och ädelostfyllning, men vi tyckte den blev jolmig i jämförelse med pepparkakor man själv bredde ädelostkräm på. Annars har jag provat att göra en pepparkaksrulltårta med ädelostkräm och en med lingon och kesella fyllning. Vill minnas att lingonrullen gick åt mer av, det är inte bara du som är skeptisk mot ädelost wink.gif


          --------------------
          Trädgården blir aldrig klar, men vissa dar känner jag mig rätt färdig
           
          Citera
          *Ulrica*
          Inlägg 12-11-2008, 13:07
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 2 292
          Medlem sedan:
          11-07-2007
          Medlem nr: 11 481



          Men vad sägs om det här, påminner lite om mazarintårta väl? Bifogad fil  tomtemedtunga.gif ( 1.55k ) Antal nedladdningar: 15



          Saftig saffranskaka

          Ingredienser:

          3 dl vetemjöl
          125 g smör eller margarin
          1 msk strösocker
          1 äggula
          300 g mandelmassa
          1 paket saffran (1/2 g)
          1 msk vatten
          3 äggulor
          4 äggvitor

          Gör så här
          1. Sätt ugnen på 200°C.
          2. Nyp ihop mjöl, smör, strösocker och äggula till en pajdeg eller använd matberedare. Låt degen vila i kylen i 30 minuter.
          3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Förgrädda i högst 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175°C.
          4. Riv mandelmassan grovt. Blanda saffran och vatten. Rör ner i mandelmassan och blanda väl. Tillsätt äggulorna och rör om.
          5. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner i smeten. Bre ut fyllningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Gör ett stickprov för att se om den är färdig. Servera gärna med en liten gräddklick.
           
          Citera
          Dito Verde
          Inlägg 12-11-2008, 15:47
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 696
          Medlem sedan:
          20-07-2007
          Medlem nr: 11 610



          CITAT (*Ulrica* @ 11-11-2008, 19:46) *
          Pepparkaksrulltårta - det låter väl gott? Lingongrädde eller saffranskräm som fyllning... Bifogad fil  tomtemedtunga.gif ( 1.55k ) Antal nedladdningar: 10


          Detta blev jag sugen på att testa. Med lingongrädde.
          Typ mjuk pepparkaka i långpanna som en vanlig rulltårta?
          /p
           
          Citera
          *Ulrica*
          Inlägg 12-11-2008, 16:32
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 2 292
          Medlem sedan:
          11-07-2007
          Medlem nr: 11 481



          Jag har hittat flera recept. Men jag tror mest på detta:

          Pepparkaksrulltårta med lingonkräm

          Pepparkakan:
          3 ägg
          1 ½ dl strösocker
          2 dl vetemjöl
          1 tsk mald ingefära
          2 tsk mald kanel
          1 tsk mald kryddnejlika
          1 tsk finstött kardemumma
          ½ tsk bikarbonat
          2 msk filmjölk eller yoghurt

          Smörkräm till fyllning:
          200 g smör
          2 ägg
          1 dl strösocker
          ca 2 dl rårörd lingonsylt

          Alternativ:
          1) Byt ut lingonsylten mot ett paket saffran.
          2) 1 burk kesella (250 g) blandas med ca 1 ½ dl rårörd lingonsylt.

          Gör så här:
          - Sätt ugnen på 250 grader.
          - Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i ägg- och sockerblandningen. Rör slutligen ner filmjölken.
          - Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.
          - Sockra kakan på ytan och stjälp upp den på ett bakplåtspapper. Om rulltårtan har svårt att lossna från bakplåtspappret (som använts vid gräddningen) kan du pensla med kallt vatten på baksidan och lossa försiktigt.
          - Täck kakan med en en lätt fuktad handduk och låt den svalna ordentligt innan smörkrämen breds på..
          -Blanda ihop ingredienserna så här: Vispa smöret ordentligt. Häll under vispning i sockret. Blanda till sist i äggen - fortsätt att vispa.
          -Rulla ihop och skär i bitar. Njut.
           
          Citera
          Eva i Höga
          Inlägg 12-11-2008, 16:40
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 3 454
          Medlem sedan:
          12-06-2006
          Medlem nr: 7 932



          Den verkar ju lätt att göra så jag tror jag ska göra den till vår glöggfest. Och pepparkakor med ädelostkräm förstås eftersom det är uppskattat av mina grannar.


          --------------------
          Eva

          En som inte gör dumheter som ung,
          gör det som gammal!
           
          Citera
          *Ulrica*
          Inlägg 12-11-2008, 17:20
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 2 292
          Medlem sedan:
          11-07-2007
          Medlem nr: 11 481



          Hur gör du ädelostkrämen? Jag funderar på ädelost + creme fraiche... g.gif
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 07-08-2025, 00:54
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon