Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Vardagsmysterium, varför salt i gröt ?
          Piccante
          Inlägg 22-11-2008, 12:27
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          Kloka odlaiter kan någon förklara för mig varför man tillsätter salt när man kokar gröt? Jag gör min gröt efter receptet på havrepåsen: 1 dl havregryn och 2 dl vatten blandas i en tallrik eller skål med en nypa salt och kokas i micron på 2min.
          Vad är vitsen med saltet??? confused.gif Jag tycker inte om salt mat och varför ska gröt innehålla salt, kan det vara för att det påverkar kokegenskaperna?


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          2 sidor V   1 2 >  
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 19)
          Berith
          Inlägg 22-11-2008, 12:31
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 15 282
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 18



          Har inte den blekaste, men jag tänker på det när jag kokar potatis. Där måste det väl ändå bara vara för smakens skull? Och ännu konstigare är det när man gör mos av dom nyss kokta lagom saltade potatisarna - och saltar lite till!


          --------------------
          ----<--<-@ Att dölja ett fel med en lögn är som att dölja en fläck med ett hål. @->-->----
           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 22-11-2008, 12:38
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          CITAT (Berith @ 22-11-2008, 12:31) *
          Har inte den blekaste, men jag tänker på det när jag kokar potatis. Där måste det väl ändå bara vara för smakens skull? Och ännu konstigare är det när man gör mos av dom nyss kokta lagom saltade potatisarna - och saltar lite till!

          Fast en del av saltet försvinner nog när du häller av kokvattnet. När jag gör mos saltar jag inte när potatisen kokar utan först när jag ska mosa dem. Men visst gör man så ofta (även om jag försöker undvika salt själv) att man av vana tar en nypa salt i potatis och annat utan att riktigt veta varför.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          Eva-Helene
          Inlägg 22-11-2008, 12:41
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 6 295
          Medlem sedan:
          04-07-2007
          Medlem nr: 11 365



          Testa att koka gröten utan salt. Saltet är bara för smakens skull. Visst kan salt påverka vid kokning, men då behövs det betydligt större mängder än man har i gröt!

          Edit: När jag kokar potatis med skalet på har jag aldrig i salt. Helt onödigt för saltet går inte igenom skalet ändå.

          Redigerat av Eva-Helene: 22-11-2008, 12:43


          --------------------
          Ju mer du vet, ju mindre förstår du (Zhuang Zi)


          cancer.gif
           
          Citera
          Berith
          Inlägg 22-11-2008, 13:25
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 15 282
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 18



          CITAT (Markus_H @ 22-11-2008, 12:38) *
          Fast en del av saltet försvinner nog när du häller av kokvattnet. När jag gör mos saltar jag inte när potatisen kokar utan först när jag ska mosa dem. Men visst gör man så ofta (även om jag försöker undvika salt själv) att man av vana tar en nypa salt i potatis och annat utan att riktigt veta varför.

          Så är det säkert, och man känner ju direkt om det skulle fattas salt för smakens skull.


          --------------------
          ----<--<-@ Att dölja ett fel med en lögn är som att dölja en fläck med ett hål. @->-->----
           
          Citera
          Whiskuchi
          Inlägg 22-11-2008, 13:27
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 2 911
          Medlem sedan:
          31-07-2005
          Medlem nr: 6 274



          För smaken förstås, de gånger jag glömt att salta är gröten riktigt äcklig.


          --------------------
          Don't argue with idiots, they will drag you down to their level and beat you with experience.
           
          Citera
          Lady Hamilton
          Inlägg 22-11-2008, 13:35
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 9 435
          Medlem sedan:
          22-04-2004
          Medlem nr: 3 363



          CITAT (Whiskuchi @ 22-11-2008, 13:27) *
          För smaken förstås, de gånger jag glömt att salta är gröten riktigt äcklig.



          Och jag gjorde "succsé" min första dag som nyanställd på Ö-viks sjukhus whist.gif ...........blandade i hop salt o socker ströare när jag delade ut risgrynsgröt till SAMTLIGA patienter på hela avdelningen.................... ninja.gif


          --------------------
          Bor och Odlar i zon4-5 ...tips hur man sår penseér finns i mitt album.....
          Penseé album


           
          Citera
          renate
          Inlägg 22-11-2008, 16:35
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 5 656
          Medlem sedan:
          28-02-2003
          Medlem nr: 834



          CITAT (Lady Hamilton @ 22-11-2008, 13:35) *
          Och jag gjorde "succsé" min första dag som nyanställd på Ö-viks sjukhus whist.gif ...........blandade i hop salt o socker ströare när jag delade ut risgrynsgröt till SAMTLIGA patienter på hela avdelningen.................... ninja.gif

          rotfl.gif yahoo.gif
          Ingen kommentar,äter inte gröt.


          --------------------
          MVH Renate zon 4
           
          Citera
          zaaritha
          Inlägg 22-11-2008, 19:29
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 9 608
          Medlem sedan:
          31-08-2003
          Medlem nr: 2 237



          Det är väl för att salt förhöjer smaken?
          Men: varför ska all mat innehålla socker?
          Ska man steka fläsk, så är det socker i det!

          Blodpudding innehåller lika mycket socker som ett wienerbröd+ en sockerbulle!
          Och--sötningsmedel ÄR faktiskt värre än naturligt socker...........
          Fällor överallt!
           
          Citera
          Whiskuchi
          Inlägg 22-11-2008, 19:50
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 2 911
          Medlem sedan:
          31-07-2005
          Medlem nr: 6 274



          CITAT (Lady Hamilton @ 22-11-2008, 13:35) *
          Och jag gjorde "succsé" min första dag som nyanställd på Ö-viks sjukhus whist.gif ...........blandade i hop salt o socker ströare när jag delade ut risgrynsgröt till SAMTLIGA patienter på hela avdelningen.................... ninja.gif


          giggle.gif


          CITAT (zaaritha @ 22-11-2008, 19:29) *
          Men: varför ska all mat innehålla socker?


          För att socker också förhöjer smaken


          --------------------
          Don't argue with idiots, they will drag you down to their level and beat you with experience.
           
          Citera
          Alba
          Inlägg 22-11-2008, 20:15
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 11 250
          Medlem sedan:
          30-08-2006
          Medlem nr: 8 513



          CITAT (Lady Hamilton @ 22-11-2008, 13:35) *
          Och jag gjorde "succsé" min första dag som nyanställd på Ö-viks sjukhus whist.gif ...........blandade i hop salt o socker ströare när jag delade ut risgrynsgröt till SAMTLIGA patienter på hela avdelningen.................... ninja.gif


          Antar att du inte är kvar där längre naughty.gif flirting.gif
           
          Citera
          zaaritha
          Inlägg 22-11-2008, 20:22
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 9 608
          Medlem sedan:
          31-08-2003
          Medlem nr: 2 237



          Detta m socker i allting: är att jag har diabetes2 o det är så himla mycket
          jag ej kan äta!
           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 22-11-2008, 20:53
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          Socker är i alla fall en naturlig smakförstärkare som alla vet vad det är och om man tål det eller ej. Värre är ju alla produkter där man förutom socker och salt bättrar på maten med alla konstgjorda aromer och framhäver dem med smakförstärkare.

          Anledningen att jag reagerade på gröten var att jag spontant inte tyckte det lätt gott med havre + salt? Gröt brukar man ju äta med något sött på som sylt eller socker.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          Snigelhatare
          Inlägg 22-11-2008, 20:56
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 349
          Medlem sedan:
          23-07-2007
          Medlem nr: 11 660



          Ett par korn salt brukar man ha i vissa mjöl och äggrätter där man inte vill att det ska smaka mjöl eller ägg. Tex så vill man ju inte att sås ska smaka mjöl.
           
          Citera
          Dava
          Inlägg 22-11-2008, 21:05
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 56
          Medlem sedan:
          18-11-2008
          Medlem nr: 19 756



          Salt i potatisgrytan är viktig för att bevara näringsämnen och naturliga salter i potatisen som på grund av det osmotiska trycket annars skulle vandra ut i vattnet och hällas bort.

          I gröt äter du ju vattnet och således är saltet bara till för smaken. Testa att koka gröt utan salt, det går ner, men det är inte speciellt gott!
           
          Citera
          Alphaville
          Inlägg 22-11-2008, 21:27
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 726
          Medlem sedan:
          27-08-2007
          Medlem nr: 12 241



          duh.gif
          CITAT (Lady Hamilton @ 22-11-2008, 13:35) *
          Och jag gjorde "succsé" min första dag som nyanställd på Ö-viks sjukhus whist.gif ...........blandade i hop salt o socker ströare när jag delade ut risgrynsgröt till SAMTLIGA patienter på hela avdelningen.................... ninja.gif


          Ett minne av min första risgrynsgröt för några jular sedan... Läste fel på receptet och tog för mycket salt. I stället för en tesked läste jag en matsked. Tyckte det såg mycket ut så jag hällde tillbaka lite mer än hälften. Gröten blev ätlig men det var på gränsen duh.gif laugh.gif Kan ju skratta åt det några år senare.
           
          Citera
          Farbror Blå
          Inlägg 22-11-2008, 21:42
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 3 471
          Medlem sedan:
          23-09-2005
          Medlem nr: 6 573



          Min sambo har ett problem med att äta socker, hon bör inte få i sej i princip vitt socker alls.
          Då är saltet i gröten ett mindre problem, håller annars med om att man ska minska på saltet, men osaltad havregröt smakar tapetlim..

          Köper gärna "plastkorvad" risgröt till kvällsmat, äte det gärna ofta. DÄR kan man däremot undra vad sockret är bra för? Åtminstone jag har socker och kanel till gröten, och då verkar ju det tillsatta sockret I gröten lite skumt?

          Håller med Zaaritha, det finns socker i nästan allt, och för den som tycker vi är petiga, kolla MÄNGDEN socker i det du köper! Det är ju inte så att sockret är försumbart, som i tex smörgåsskinka ( jo minsann, tror ni inte dom tillsatt socker i räkt skinka!!), där sockret kommer sist i innehållsförteckningen( runt 1 % ).

          Tacokrydda är det mest vidriga i detta sammanhang, eftersom druvsockret är den STÖRSTA ingrediensen!!!

          Kolla innehållsförteckningen var sockret kommer i ordningen!

          Köp förresten Tacokryddan Discovery som är sockerfri!!
          man kan ju tycka det är lite löjligt att köpa en påse krydda till maten och betala för en matsked krydda och två matskedar socker?

          Jag gillar socker, dricker läsk och äter gärna godis, men JAG VILL VÄLJA!!!! när jag ska äta socker, det ska inte matindustrin smyga i mej!

          klart slut


          --------------------
           
          Citera
          ingrid fuxwall
          Inlägg 22-11-2008, 21:49
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 4 792
          Medlem sedan:
          29-05-2005
          Medlem nr: 5 891



          Tillhör dem som sällan äter hel eller halvfabrikat och som lärt sig att salt är en av de viktigaste kryddorna när man lagar mat.
          Har aldrig socker i gröten men glömmer jag saltet är den inte "ätbar"

          ingrid
           
          Citera
          zaaritha
          Inlägg 22-11-2008, 21:52
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 9 608
          Medlem sedan:
          31-08-2003
          Medlem nr: 2 237



          Tack för det!
          Jag blir ledsen när "allt" innehåller socker eller sötningsmedel!
          Sötningsmedel är INTE bättre för oss som har diabetes 1 eller2!
          Så---vad ska vi äta?
          Pålägg, färdigrätter. fläsk. blodpudding, bacon, de flesta brödsorter,
          musli, ost,---ja allt innehåller socker! Tyvärr!
          Tänker inte äta upp våra höns--de är sockerfria--så vitt jag vet!
          Men--det ÄR jobbigt!
           
          Citera
          Lady Hamilton
          Inlägg 22-11-2008, 22:13
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 9 435
          Medlem sedan:
          22-04-2004
          Medlem nr: 3 363



          CITAT (Alba @ 22-11-2008, 20:15) *
          Antar att du inte är kvar där längre naughty.gif flirting.gif


          Näe.......... shy.gif


          --------------------
          Bor och Odlar i zon4-5 ...tips hur man sår penseér finns i mitt album.....
          Penseé album


           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 30-06-2025, 15:54
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon