|
Vardagsmysterium, varför salt i gröt ? |
|
|
|
22-11-2008, 12:27
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891

|
Kloka odlaiter kan någon förklara för mig varför man tillsätter salt när man kokar gröt? Jag gör min gröt efter receptet på havrepåsen: 1 dl havregryn och 2 dl vatten blandas i en tallrik eller skål med en nypa salt och kokas i micron på 2min. Vad är vitsen med saltet???  Jag tycker inte om salt mat och varför ska gröt innehålla salt, kan det vara för att det påverkar kokegenskaperna?
--------------------
|
|
|
|
2 sidor
1 2 >
|
 |
Svar
(1 - 19)
|
22-11-2008, 12:31
|

Medlem
Antal inlägg: 15 282
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 18

|
Har inte den blekaste, men jag tänker på det när jag kokar potatis. Där måste det väl ändå bara vara för smakens skull? Och ännu konstigare är det när man gör mos av dom nyss kokta lagom saltade potatisarna - och saltar lite till!
--------------------
----<--<-@ Att dölja ett fel med en lögn är som att dölja en fläck med ett hål. @->-->----
|
|
|
|
|
22-11-2008, 12:38
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891

|
CITAT (Berith @ 22-11-2008, 12:31)  Har inte den blekaste, men jag tänker på det när jag kokar potatis. Där måste det väl ändå bara vara för smakens skull? Och ännu konstigare är det när man gör mos av dom nyss kokta lagom saltade potatisarna - och saltar lite till! Fast en del av saltet försvinner nog när du häller av kokvattnet. När jag gör mos saltar jag inte när potatisen kokar utan först när jag ska mosa dem. Men visst gör man så ofta (även om jag försöker undvika salt själv) att man av vana tar en nypa salt i potatis och annat utan att riktigt veta varför.
--------------------
|
|
|
|
|
22-11-2008, 12:41
|

Medlem
Antal inlägg: 6 295
Medlem sedan: 04-07-2007
Medlem nr: 11 365

|
Testa att koka gröten utan salt. Saltet är bara för smakens skull. Visst kan salt påverka vid kokning, men då behövs det betydligt större mängder än man har i gröt!
Edit: När jag kokar potatis med skalet på har jag aldrig i salt. Helt onödigt för saltet går inte igenom skalet ändå.
Redigerat av Eva-Helene: 22-11-2008, 12:43
--------------------
Ju mer du vet, ju mindre förstår du (Zhuang Zi) cancer.gif
|
|
|
|
|
22-11-2008, 13:25
|

Medlem
Antal inlägg: 15 282
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 18

|
CITAT (Markus_H @ 22-11-2008, 12:38)  Fast en del av saltet försvinner nog när du häller av kokvattnet. När jag gör mos saltar jag inte när potatisen kokar utan först när jag ska mosa dem. Men visst gör man så ofta (även om jag försöker undvika salt själv) att man av vana tar en nypa salt i potatis och annat utan att riktigt veta varför. Så är det säkert, och man känner ju direkt om det skulle fattas salt för smakens skull.
--------------------
----<--<-@ Att dölja ett fel med en lögn är som att dölja en fläck med ett hål. @->-->----
|
|
|
|
|
22-11-2008, 13:27
|

Medlem
Antal inlägg: 2 911
Medlem sedan: 31-07-2005
Medlem nr: 6 274

|
För smaken förstås, de gånger jag glömt att salta är gröten riktigt äcklig.
--------------------
Don't argue with idiots, they will drag you down to their level and beat you with experience.
|
|
|
|
|
22-11-2008, 16:35
|

Medlem
Antal inlägg: 5 656
Medlem sedan: 28-02-2003
Medlem nr: 834

|
CITAT (Lady Hamilton @ 22-11-2008, 13:35)  Och jag gjorde "succsé" min första dag som nyanställd på Ö-viks sjukhus  ...........blandade i hop salt o socker ströare när jag delade ut risgrynsgröt till SAMTLIGA patienter på hela avdelningen....................  Ingen kommentar,äter inte gröt.
--------------------
MVH Renate zon 4
|
|
|
|
|
22-11-2008, 19:29
|

Medlem
Antal inlägg: 9 608
Medlem sedan: 31-08-2003
Medlem nr: 2 237

|
Det är väl för att salt förhöjer smaken? Men: varför ska all mat innehålla socker? Ska man steka fläsk, så är det socker i det!
Blodpudding innehåller lika mycket socker som ett wienerbröd+ en sockerbulle! Och--sötningsmedel ÄR faktiskt värre än naturligt socker........... Fällor överallt!
|
|
|
|
|
22-11-2008, 19:50
|

Medlem
Antal inlägg: 2 911
Medlem sedan: 31-07-2005
Medlem nr: 6 274

|
CITAT (Lady Hamilton @ 22-11-2008, 13:35)  Och jag gjorde "succsé" min första dag som nyanställd på Ö-viks sjukhus  ...........blandade i hop salt o socker ströare när jag delade ut risgrynsgröt till SAMTLIGA patienter på hela avdelningen....................  CITAT (zaaritha @ 22-11-2008, 19:29)  Men: varför ska all mat innehålla socker? För att socker också förhöjer smaken
--------------------
Don't argue with idiots, they will drag you down to their level and beat you with experience.
|
|
|
|
|
22-11-2008, 20:22
|

Medlem
Antal inlägg: 9 608
Medlem sedan: 31-08-2003
Medlem nr: 2 237

|
Detta m socker i allting: är att jag har diabetes2 o det är så himla mycket jag ej kan äta!
|
|
|
|
|
22-11-2008, 20:53
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891

|
Socker är i alla fall en naturlig smakförstärkare som alla vet vad det är och om man tål det eller ej. Värre är ju alla produkter där man förutom socker och salt bättrar på maten med alla konstgjorda aromer och framhäver dem med smakförstärkare.
Anledningen att jag reagerade på gröten var att jag spontant inte tyckte det lätt gott med havre + salt? Gröt brukar man ju äta med något sött på som sylt eller socker.
--------------------
|
|
|
|
|
22-11-2008, 20:56
|
Medlem
Antal inlägg: 349
Medlem sedan: 23-07-2007
Medlem nr: 11 660

|
Ett par korn salt brukar man ha i vissa mjöl och äggrätter där man inte vill att det ska smaka mjöl eller ägg. Tex så vill man ju inte att sås ska smaka mjöl.
|
|
|
|
|
22-11-2008, 21:05
|
Medlem
Antal inlägg: 56
Medlem sedan: 18-11-2008
Medlem nr: 19 756

|
Salt i potatisgrytan är viktig för att bevara näringsämnen och naturliga salter i potatisen som på grund av det osmotiska trycket annars skulle vandra ut i vattnet och hällas bort. I gröt äter du ju vattnet och således är saltet bara till för smaken. Testa att koka gröt utan salt, det går ner, men det är inte speciellt gott!
|
|
|
|
|
22-11-2008, 21:42
|

Medlem
Antal inlägg: 3 471
Medlem sedan: 23-09-2005
Medlem nr: 6 573

|
Min sambo har ett problem med att äta socker, hon bör inte få i sej i princip vitt socker alls. Då är saltet i gröten ett mindre problem, håller annars med om att man ska minska på saltet, men osaltad havregröt smakar tapetlim..
Köper gärna "plastkorvad" risgröt till kvällsmat, äte det gärna ofta. DÄR kan man däremot undra vad sockret är bra för? Åtminstone jag har socker och kanel till gröten, och då verkar ju det tillsatta sockret I gröten lite skumt?
Håller med Zaaritha, det finns socker i nästan allt, och för den som tycker vi är petiga, kolla MÄNGDEN socker i det du köper! Det är ju inte så att sockret är försumbart, som i tex smörgåsskinka ( jo minsann, tror ni inte dom tillsatt socker i räkt skinka!!), där sockret kommer sist i innehållsförteckningen( runt 1 % ).
Tacokrydda är det mest vidriga i detta sammanhang, eftersom druvsockret är den STÖRSTA ingrediensen!!!
Kolla innehållsförteckningen var sockret kommer i ordningen!
Köp förresten Tacokryddan Discovery som är sockerfri!! man kan ju tycka det är lite löjligt att köpa en påse krydda till maten och betala för en matsked krydda och två matskedar socker?
Jag gillar socker, dricker läsk och äter gärna godis, men JAG VILL VÄLJA!!!! när jag ska äta socker, det ska inte matindustrin smyga i mej!
klart slut
--------------------

|
|
|
|
|
22-11-2008, 21:49
|
Medlem
Antal inlägg: 4 792
Medlem sedan: 29-05-2005
Medlem nr: 5 891

|
Tillhör dem som sällan äter hel eller halvfabrikat och som lärt sig att salt är en av de viktigaste kryddorna när man lagar mat. Har aldrig socker i gröten men glömmer jag saltet är den inte "ätbar"
ingrid
|
|
|
|
|
22-11-2008, 21:52
|

Medlem
Antal inlägg: 9 608
Medlem sedan: 31-08-2003
Medlem nr: 2 237

|
Tack för det! Jag blir ledsen när "allt" innehåller socker eller sötningsmedel! Sötningsmedel är INTE bättre för oss som har diabetes 1 eller2! Så---vad ska vi äta? Pålägg, färdigrätter. fläsk. blodpudding, bacon, de flesta brödsorter, musli, ost,---ja allt innehåller socker! Tyvärr! Tänker inte äta upp våra höns--de är sockerfria--så vitt jag vet! Men--det ÄR jobbigt!
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|