|
Odla kryddor inomhus, Smaklösa kryddor |
|
|
|
11-12-2008, 13:37
|
Medlem
Antal inlägg: 5
Medlem sedan: 11-12-2008
Medlem nr: 20 050

|
Hej! Mitt första inlägg här. Jag odlade i våras dill och persilja från frö i varsin kruka i mitt fönster. Dom växte på bra men smakade/luktade väldigt lite. Vad kan detta berott på? Jag vattnade plantorna med vatten med jämna mellanrum men gödslade ingenting utöver det. Är nu sugen på att odla lite mer örter, kanske rosmarin eller timjan men har blivit en smula opeppad pga mitt tidigare missöde. Tar tacksamt emot tips och ideér kring detta ämne!
MVH /Erik
|
|
|
|
3 sidor
1 2 3 >
|
 |
Svar
(1 - 19)
|
11-12-2008, 14:23
|
Medlem
Antal inlägg: 23 015
Medlem sedan: 13-08-2005
Medlem nr: 6 358

|
CITAT (erikhp @ 11-12-2008, 13:37)  Hej! Mitt första inlägg här. Jag odlade i våras dill och persilja från frö i varsin kruka i mitt fönster. Dom växte på bra men smakade/luktade väldigt lite. Vad kan detta berott på? Jag vattnade plantorna med vatten med jämna mellanrum men gödslade ingenting utöver det. Är nu sugen på att odla lite mer örter, kanske rosmarin eller timjan men har blivit en smula opeppad pga mitt tidigare missöde. Tar tacksamt emot tips och ideér kring detta ämne!
MVH /Erik att du fick dålig smak och lukt är just att du odlade dom inne. för bra kvalité ska dom odlas ute. Timjan och Rosmarin får mycket sämre smak inne än vad dina tidiga örter fick. Rosmarin och timjan ska stå ute i full sol och mycket värme till vintern ska dom övervintra ljust och kallt 0c +10c. dom går att odla i kruka väldigt bra men då ska man ha tillgång till att kunna ha dom ute och sedan tillgång till att övervintra kallt eller ute. nästan alla örter blir inte bra inne. det du kan testa inne är ju Chili,Paprika,Basilika,Citronverbena,Citrongräs alltså du får så/köpa mer tropiska kryddor och örter och nyttoväxter som klarar att vara inne och som inte behöver vinter vila. till vintern kan du montera upp extra ljus i form av lysrör och under sommar odla dom i ett ljust fönster. näring en gång i veckan skadar inte heller under vår-sommar.
|
|
|
|
|
11-12-2008, 21:53
|

Medlem
Antal inlägg: 56
Medlem sedan: 05-12-2008
Medlem nr: 19 987

|
Ge inte upp Erik. Trägen vinner. Försök med extra belysning och ge näringsvattnet. Om det är möjligt försök hålla tempraturen på c:a 20 grader.
Med vänliga hälsningar Jonas
|
|
|
|
|
11-12-2008, 22:09
|
Medlem
Antal inlägg: 7 985
Medlem sedan: 04-10-2007
Medlem nr: 12 723

|
Tack förfråga: Jag håller med mina kompisar, om du plantera inne ska du få nästan bra mindre smak resultaten än ute ,men detär bättre ifrån ingenting. Obs: special om man har inte plats ute.
|
|
|
|
|
11-12-2008, 22:24
|
Medlem
Antal inlägg: 23 015
Medlem sedan: 13-08-2005
Medlem nr: 6 358

|
CITAT (Annetorp @ 11-12-2008, 21:53)  Ge inte upp Erik. Trägen vinner. Försök med extra belysning och ge näringsvattnet. Om det är möjligt försök hålla tempraturen på c:a 20 grader.
Med vänliga hälsningar Jonas tyvärr Rosmarin och Timjan funkar inte inne i rumsmiljö åretrunt lika så för dom flesta andra örter och kryddor. och odlar man kryddor som Rosmarin och Timjan SKA dom inte ha mycket näring. utan stå under full ute sol och mycket varme och magert och precis vatten så dom klarar sig ger man dom det!! så får man en gudomlig smak.
|
|
|
|
|
11-12-2008, 23:11
|
Medlem
Antal inlägg: 5
Medlem sedan: 11-12-2008
Medlem nr: 20 050

|
Tack för alla svar! Bor fn i studentkorridor så jag har ingen möjlighet att odla utomhus tyvärr. Finns det några kryddor som kan funka inomhus? Vet någon ett bra ställe i stockholm helst nära gärdet där man kan plocka vilda kryddor, typ kummin, spansk, körvel, ramslök, backtimjan etc? Jag har hittat åkermynta en gång men det var i haninge så det är en bit att åka. Även löktrav jag har sett mycket i innerstan.
Alla tips på bra platser för vilda kryddor i sthlm uppskattas mycket!
MVH Erik
|
|
|
|
|
12-12-2008, 00:18
|
Medlem
Antal inlägg: 23 015
Medlem sedan: 13-08-2005
Medlem nr: 6 358

|
CITAT (flaxss @ 11-12-2008, 14:23)  . det du kan testa inne är ju Chili,Paprika,Basilika,Citronverbena,Citrongräs alltså du får så/köpa mer tropiska kryddor och örter och nyttoväxter som klarar att vara inne och som inte behöver vinter vila. till vintern kan du montera upp extra ljus i form av lysrör och under sommar odla dom i ett ljust fönster. näring en gång i veckan skadar inte heller under vår-sommar. dessa kan du testa , eller om du hittar nåt annat mer tropiskt men även ettåriga kryddor/örter kan du ha inne. annars alla kryddor man odlar ''ute'' som behöver en vinter kan du inte ha!.
|
|
|
|
|
12-12-2008, 18:52
|

Medlem
Antal inlägg: 2 099
Medlem sedan: 07-02-2008
Medlem nr: 13 936

|
Smörgåskrasse!!!! Går hur bra som helst inne på fönsterbrädan.
--------------------
Vänliga Hälsningar: Rosmarin
|
|
|
|
|
13-12-2008, 23:40
|

Medlem
Antal inlägg: 1 310
Medlem sedan: 06-11-2002
Medlem nr: 256

|
CITAT (erikhp @ 11-12-2008, 23:11)  Tack för alla svar! Bor fn i studentkorridor så jag har ingen möjlighet att odla utomhus tyvärr. Finns det några kryddor som kan funka inomhus? Vet någon ett bra ställe i stockholm helst nära gärdet där man kan plocka vilda kryddor, typ kummin, spansk, körvel, ramslök, backtimjan etc? Jag har hittat åkermynta en gång men det var i haninge så det är en bit att åka. Även löktrav jag har sett mycket i innerstan.
Alla tips på bra platser för vilda kryddor i sthlm uppskattas mycket!
MVH Erik Jag odlar plocksallad och timjan inomhus under tillskottsbelysning. Salladen växer bra och timjanen börjar komma bra.
--------------------
unozon1-2
|
|
|
|
|
13-12-2008, 23:51
|

Medlem
Antal inlägg: 2 276
Medlem sedan: 06-06-2008
Medlem nr: 16 626

|
Jag har odlat timjan, basilika och rosmarin inomhus helt utan problem. Att de skulle smaka mindre tror jag inte har med att de odlats inomhus att göra. Jag kan inte förstå varför det skulle göra någon skillnad. Det beror med största sannolikhet på ljuset och näringen. Det man vattnar plantan med påverkar ju jättemycket.
Ätbara växter som odlats i hydro påstås ju vara överlägset både vad gäller smak och näringsinnehåll. Sålänge du ser till att du ger plantan vad den vill ha så kommer du nog att få ut det du vill ha.
Sedan om det är som flaxss säger det vet jag inte. Jag har aldrig experimenterat med näring för att se hur det påverkar smaken. Men i somras odlade jag massor med timjan i en balkonglåda. Där gödslade jag ganska mycket och jag tyckte det smakade gott av det. Timjan är litet av min favoritkrydda så den har gått åt och jag tyckte den smakade mer och godare än den köpta i alla fall.
Redigerat av Nauti: 13-12-2008, 23:53
--------------------
Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
|
|
|
|
|
14-12-2008, 00:02
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891

|
CITAT (erikhp @ 11-12-2008, 23:11)  Tack för alla svar! Bor fn i studentkorridor så jag har ingen möjlighet att odla utomhus tyvärr. Finns det några kryddor som kan funka inomhus? Vet någon ett bra ställe i stockholm helst nära gärdet där man kan plocka vilda kryddor, typ kummin, spansk, körvel, ramslök, backtimjan etc? Jag har hittat åkermynta en gång men det var i haninge så det är en bit att åka. Även löktrav jag har sett mycket i innerstan.
Alla tips på bra platser för vilda kryddor i sthlm uppskattas mycket!
MVH Erik Det är nog lite svårt att hitta de kryddorna vilda i Sthlm city. Backtimjan är typisk för naturliga betesmarker och hedar och ramslök hittar man mest i lövskog och bryn på kalkrik mulljord.
--------------------
|
|
|
|
|
14-12-2008, 00:13
|
Medlem
Antal inlägg: 23 015
Medlem sedan: 13-08-2005
Medlem nr: 6 358

|
CITAT (Nauti @ 13-12-2008, 23:51)  Jag har odlat timjan, basilika och rosmarin inomhus helt utan problem. Att de skulle smaka mindre tror jag inte har med att de odlats inomhus att göra. Jag kan inte förstå varför det skulle göra någon skillnad. Det beror med största sannolikhet på ljuset och näringen. Det man vattnar plantan med påverkar ju jättemycket.
Ätbara växter som odlats i hydro påstås ju vara överlägset både vad gäller smak och näringsinnehåll. Sålänge du ser till att du ger plantan vad den vill ha så kommer du nog att få ut det du vill ha.
Sedan om det är som flaxss säger det vet jag inte. Jag har aldrig experimenterat med näring för att se hur det påverkar smaken. Men i somras odlade jag massor med timjan i en balkonglåda. Där gödslade jag ganska mycket och jag tyckte det smakade gott av det. Timjan är litet av min favoritkrydda så den har gått åt och jag tyckte den smakade mer och godare än den köpta i alla fall. det är fantastiskt att du har odlat timjan och Rosmarin inne åretrunt. ja första ''året'' går jätte bra. du för däremot stora problem när vintern kommer och nästa år. alltså det funkar INTE att odla rosmarin och timjan inne åretrunt som fleråriga växter. Smaken på såkallade medelhavs kryddor blir bättre desto soligare och torrare och varmare dom står! ta och smaka och lukta på en kvist timjan som växer i Italien och smak på en som är odlad i närings flöde och Hydro inne du kommer få en STOR skillnad och en smak explosion från den från Italien. därför odlar du dom inne så får dom inte den solen och friska luften som dom får ute plus en viktig sak ute VÄXLANDE TEMP vilket förbättrar smaken på plantorna som man inte får inne. och plantan hälsa blir dubbelt så bättre ute och också det ger bättre smak. jag TYCKER inte att växter som odlas i hydro är bättre i smak och kvalité. jag känner knappt smak på timjan som odlas i näringslösning! tycker den är vattnig och smaklös och ingen kraft , som när jag ska ta timjan till maten på vintern så får jag köpa butiks plantor och jag får nästan klippta ner hela men på sommaren när jag hart färskt ute räcker det med 1 eller 3kvistar.
|
|
|
|
|
17-12-2008, 23:44
|

Medlem
Antal inlägg: 56
Medlem sedan: 05-12-2008
Medlem nr: 19 987

|
Varför inte kör i skift? Plantan får semester ute ett eller två år för att sedan vara inne ett år. Om man nu har den möjligheten till att gör det, om man inte ens föräldrar har en trädgård som man kan låna en bit. Bara en tanke.
Med vänliga hälsningar Jonas
|
|
|
|
|
17-12-2008, 23:56
|
Medlem
Antal inlägg: 23 015
Medlem sedan: 13-08-2005
Medlem nr: 6 358

|
CITAT (Annetorp @ 17-12-2008, 23:44)  Varför inte kör i skift? Plantan får semester ute ett eller två år för att sedan vara inne ett år. Om man nu har den möjligheten till att gör det, om man inte ens föräldrar har en trädgård som man kan låna en bit. Bara en tanke.
Med vänliga hälsningar Jonas jag förstår inte hur det skulle kunna funka. plantan måste ha rätta förhållanden VARJE år.
|
|
|
|
|
18-12-2008, 05:05
|

Medlem
Antal inlägg: 2 276
Medlem sedan: 06-06-2008
Medlem nr: 16 626

|
CITAT (flaxss @ 14-12-2008, 00:13)  det är fantastiskt att du har odlat timjan och Rosmarin inne åretrunt. ja första ''året'' går jätte bra. du för däremot stora problem när vintern kommer och nästa år. alltså det funkar INTE att odla rosmarin och timjan inne åretrunt som fleråriga växter. Jag har odlat dem året runt ja, men inte flera år i rad. Jag brukar ju klippa ner dem när de är stora nog och ta sticklingar. Jag ser inte hur årstider skulle påverka, de står ju i samma miljö året om, oberoende av årstid. Att det skulle gå att odla året runt som fleråriga växter måste jag ha missat. Jag tyckte bara trådstartaren frågade om man kunde odla kryddväxter inomhus med bra resultat, vilket man såklart kan. CITAT Smaken på såkallade medelhavs kryddor blir bättre desto soligare och torrare och varmare dom står! ta och smaka och lukta på en kvist timjan som växer i Italien och smak på en som är odlad i närings flöde och Hydro inne du kommer få en STOR skillnad och en smak explosion från den från Italien. därför odlar du dom inne så får dom inte den solen och friska luften som dom får ute plus en viktig sak ute VÄXLANDE TEMP vilket förbättrar smaken på plantorna som man inte får inne. och plantan hälsa blir dubbelt så bättre ute och också det ger bättre smak. Det har jag ingen aning om. Det enda jag kan jämföra mina kryddväxters smak med är de man köper i affären, färska och torkade. Smaken skall ju som sagt vara mycket starkare och tydligare i hydro. Men det är mycket möjligt att de kryddorna du talar om håller högre kvalitet. Att jag odlar dem inne betyder ju ju inte att de inte får tillräckligt med ljus och luft, eller menar du att solen skulle påverka smakerna så pass mycket? För om det här var sant och påverkade så mycket så borde jag ju ha märkt någon smaksskillnad på hydroodlat och balkonglådeodlat?  Sedan det där med att hälsan skulle vara mycket bättre ute, det kan jag då direkt säga att det inte stämmer. Ett mer välutvecklat och hälsosammare rotsystem tillsammans med en snabbare tillväxt ovan ytan tyder väl såvitt jag vet på att plantans hälsa är bättre än en planta med ett mindre rotsystem och mindre tillväxt. Det känns som att du har en del fördomar mot hydroodling och tror att utomhusodlat skulle innebära massa fördelar som man missar i hydro  CITAT jag TYCKER inte att växter som odlas i hydro är bättre i smak och kvalité. jag känner knappt smak på timjan som odlas i näringslösning! tycker den är vattnig och smaklös och ingen kraft , som när jag ska ta timjan till maten på vintern så får jag köpa butiks plantor och jag får nästan klippta ner hela men på sommaren när jag hart färskt ute räcker det med 1 eller 3kvistar. Där har jag som sagt inte mycket att jämföra med. Jag har odlat i hydro inomhus och på balkongen utomhus. Båda har smakat gott. Kanske har jag inte lika väl fungerande smaklökar som du  CITAT (flaxss @ 17-12-2008, 23:56)  jag förstår inte hur det skulle kunna funka. plantan måste ha rätta förhållanden VARJE år. Varför får du det att låta som att det är bättre förhållanden utomhus än inomhus? Det är ju bra mycket lättare att optimera miljön för plantan inomhus än det är utomhus. Utomhus har man ju knappt någon kontroll över tillväxtfaktorerna förutom det medium man planterar i och den näring man tillsätter.
Redigerat av Nauti: 18-12-2008, 05:23
--------------------
Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
|
|
|
|
|
18-12-2008, 10:19
|

Medlem
Antal inlägg: 2 099
Medlem sedan: 07-02-2008
Medlem nr: 13 936

|
CITAT (flaxss @ 14-12-2008, 00:13)  Smaken på såkallade medelhavs kryddor blir bättre desto soligare och torrare och varmare dom står! ta och smaka och lukta på en kvist timjan som växer i Italien och smak på en som är odlad i närings flöde och Hydro inne du kommer få en STOR skillnad och en smak explosion från den från Italien. därför odlar du dom inne så får dom inte den solen och friska luften som dom får ute plus en viktig sak ute VÄXLANDE TEMP vilket förbättrar smaken på plantorna som man inte får inne. och plantan hälsa blir dubbelt så bättre ute och också det ger bättre smak. Dessa kryddors förutsättningar att växa och må bra är utvecklade naturligt i medelhavsklimat och om man vill att de ska frodas och må bra bör man, precis som Flaxss skriver, försöka ge dem förutsättningar som påminner om deras ursprungsmiljö. Kryddorna som får sol, vind, värme, frisk luft och vind och får sin naturliga vintervila ÄR X gånger godare och intensivare i smaken än alla övriga alternativ tycker jag också. Det GåR att odla dem på andra sätt också, visst gör det det. Men även om plantorna blir fina (om man har tur) så är det ändå inte samma smak och doftupplevelse tycker jag.
--------------------
Vänliga Hälsningar: Rosmarin
|
|
|
|
|
18-12-2008, 12:08
|
Medlem
Antal inlägg: 23 015
Medlem sedan: 13-08-2005
Medlem nr: 6 358

|
CITAT (Nauti @ 18-12-2008, 05:05)  Jag har odlat dem året runt ja, men inte flera år i rad. Jag brukar ju klippa ner dem när de är stora nog och ta sticklingar. Jag ser inte hur årstider skulle påverka, de står ju i samma miljö året om, oberoende av årstid. Att det skulle gå att odla året runt som fleråriga växter måste jag ha missat. Jag tyckte bara trådstartaren frågade om man kunde odla kryddväxter inomhus med bra resultat, vilket man såklart kan. Det har jag ingen aning om. Det enda jag kan jämföra mina kryddväxters smak med är de man köper i affären, färska och torkade. Smaken skall ju som sagt vara mycket starkare och tydligare i hydro. Men det är mycket möjligt att de kryddorna du talar om håller högre kvalitet. Att jag odlar dem inne betyder ju ju inte att de inte får tillräckligt med ljus och luft, eller menar du att solen skulle påverka smakerna så pass mycket? För om det här var sant och påverkade så mycket så borde jag ju ha märkt någon smaksskillnad på hydroodlat och balkonglådeodlat?  Sedan det där med att hälsan skulle vara mycket bättre ute, det kan jag då direkt säga att det inte stämmer. Ett mer välutvecklat och hälsosammare rotsystem tillsammans med en snabbare tillväxt ovan ytan tyder väl såvitt jag vet på att plantans hälsa är bättre än en planta med ett mindre rotsystem och mindre tillväxt. Det känns som att du har en del fördomar mot hydroodling och tror att utomhusodlat skulle innebära massa fördelar som man missar i hydro  Där har jag som sagt inte mycket att jämföra med. Jag har odlat i hydro inomhus och på balkongen utomhus. Båda har smakat gott. Kanske har jag inte lika väl fungerande smaklökar som du  Varför får du det att låta som att det är bättre förhållanden utomhus än inomhus? Det är ju bra mycket lättare att optimera miljön för plantan inomhus än det är utomhus. Utomhus har man ju knappt någon kontroll över tillväxtfaktorerna förutom det medium man planterar i och den näring man tillsätter Jag har odlat dem året runt ja, men inte flera år i rad. Jag brukar ju klippa ner dem när de är stora nog och ta sticklingar. Jag ser inte hur årstider skulle påverka, de står ju i samma miljö året om, oberoende av årstid. Att det skulle gå att odla året runt som fleråriga växter måste jag ha missat. Jag tyckte bara trådstartaren frågade om man kunde odla kryddväxter inomhus med bra resultat, vilket man såklart kan. ja årstidenr har en väldigt stor inverkan på våra kryddväxter tillväxt,vintervila m.m. som behövs för att få välmånde plantor. Det har jag ingen aning om. Det enda jag kan jämföra mina kryddväxters smak med är de man köper i affären, färska och torkade. Smaken skall ju som sagt vara mycket starkare och tydligare i hydro. Men det är mycket möjligt att de kryddorna du talar om håller högre kvalitet. Att jag odlar dem inne betyder ju ju inte att de inte får tillräckligt med ljus och luft, eller menar du att solen skulle påverka smakerna så pass mycket? För om det här var sant och påverkade så mycket så borde jag ju ha märkt någon smaksskillnad på hydroodlat och balkonglådeodlat? vet du varför du inte fick någon smakskillnad ? för att dom som odlas i hydro får mycket vatten och näring dom du odlade i din balkonglåda fick mycket vatten och näring = bägge fick dålig smak. ja solen har stor inverkan på smak. och har du inget att jämföra med (kryddor som odlas ute) så är det svårt att diskutera. Sedan det där med att hälsan skulle vara mycket bättre ute, det kan jag då direkt säga att det inte stämmer. Ett mer välutvecklat och hälsosammare rotsystem tillsammans med en snabbare tillväxt ovan ytan tyder väl såvitt jag vet på att plantans hälsa är bättre än en planta med ett mindre rotsystem och mindre tillväxt. Det känns som att du har en del fördomar mot hydroodling och tror att utomhusodlat skulle innebära massa fördelar som man missar i hydro  Där har jag som sagt inte mycket att jämföra med. Jag har odlat i hydro inomhus och på balkongen utomhus. Båda har smakat gott. Kanske har jag inte lika väl fungerande smaklökar som du snälla lägg ner dina fula smiles! det du skrev att plantans hälsa inte är bättre ute !! det är det roligaste jag hört på länge. tror du allvar på det du nyss skrev? eller skämtar du med mig. jag tror dom flesta håller med mig om att plantan mår bättre ute odlad som i kruka eller i mark. en kryddplanta som är inne (vi säger rosmarin,timjan) som får mycket vatten och näring och sämre sol blir VÄLDIGT långa och får hög tillväxt dvs långt mellan noderna och långa skott och även om deras rötter fyller krukan så är dom inte särskilt starka rötter. en planta som växer ute blir knubbig och fin och får kraftiga blad och skott DET ÄR DET MAN VILL HA!!!!!!! åtminstone rosmarin och timjan blir väldigt klena inne. Varför får du det att låta som att det är bättre förhållanden utomhus än inomhus? Det är ju bra mycket lättare att optimera miljön för plantan inomhus än det är utomhus. Utomhus har man ju knappt någon kontroll över tillväxtfaktorerna förutom det medium man planterar i och den näring man tillsätter läs noga här - Den optimala miljön för kryddor är ute. och jag kan det här med kryddor och är rätt så säker på min sak och har odlat kryddor rätt så länge
Redigerat av flaxss: 18-12-2008, 12:13
|
|
|
|
|
18-12-2008, 14:27
|

Medlem
Antal inlägg: 2 276
Medlem sedan: 06-06-2008
Medlem nr: 16 626

|
CITAT (Rosmarin @ 18-12-2008, 10:19)  Det GåR att odla dem på andra sätt också, visst gör det det. Men även om plantorna blir fina (om man har tur) så är det ändå inte samma smak och doftupplevelse tycker jag. Det lär ju knappast handla om tur eftersom nästan all kommersiellt odlade kryddor är hydroodlade. Jag vet som sagt ingenting om smaken. Men bara för att den naturligt växer i medelhavsregioner så betyder det inte att det är optimala förhållanden för dem. Jag kan omöjligt se hur optimala förhållanden ens skulle vara att odla i jord. Inomhus har man så mycket större kontroll över tillväxtfaktorerna som sagt. Om det är smaken man går efter däremot så är det mycket möjligt att jordodlade kryddväxter ger en godare smak. CITAT snälla lägg ner dina fula smiles! det du skrev att plantans hälsa inte är bättre ute !! det är det roligaste jag hört på länge. tror du allvar på det du nyss skrev? eller skämtar du med mig. jag tror dom flesta håller med mig om att plantan mår bättre ute odlad som i kruka eller i mark. en kryddplanta som är inne (vi säger rosmarin,timjan) som får mycket vatten och näring och sämre sol blir VÄLDIGT långa och får hög tillväxt dvs långt mellan noderna och långa skott och även om deras rötter fyller krukan så är dom inte särskilt starka rötter. en planta som växer ute blir knubbig och fin och får kraftiga blad och skott DET ÄR DET MAN VILL HA!!!!!!! åtminstone rosmarin och timjan blir väldigt klena inne.
Du behöver ju inte bli irriterad för att jag använder smileys, men jag får väl låta bli om du är så lättirriterad. Självklart mår plantan bättre under optimala förhållanden, d.v.s. i hydroodling där man kan kontrollera ljus, temperatur, luftfuktighet, pH, EC, KH etc. Det känner alla som odlat i hydro till och många som testat hydro har helt gett upp jordodlingar. Därför att man ser en enorm skillnad på tillväxt och skörd. Sedan tror jag att du inte har någon som helst erfarenhet av inomhusodling, om du säger sådär. Jag pratar inte om att ha en kruka på fönsterkarmen. De får mycket vatten och näring, ja, skulle det vara negativt? Mina plantor inomhus är varken rangliga, långa eller har långt mellan noderna, tvärtom så är de mycket mer kompaktare och har ett mer utvecklat bladsystem än de utomhusodlade. Jag tror inte riktigt att du förstår vad jag menar med inomhusodling heller. Plantorna får mer ljus än de får utomhus, de får rätt mängd näring och jag kan reglera pH-värdet, de får ett mycket större rotsystem, de får större tillväxt p.g.a. att de slipper leta näring. När du säger sämre sol förstår jag absolut inte vad du menar, de får ingen sol alls ju? Korta, kompakta, knubbiga, med fina och kraftiga blad tycker jag låter som någonting man får ut inomhus. Utomhusodlade grejor kan ju aldrig bli lika fina eftersom man inte råder över alla faktorer som påverkar plantan på något sätt. CITAT läs noga här - Den optimala miljön för kryddor är ute. och jag kan det här med kryddor och är rätt så säker på min sak och har odlat kryddor rätt så länge Om du talar om smak, så kan jag inte säga emot dig eftersom jag inte vet. Men man kan inte få en optimal miljö för växter i naturen, eftersom man inte råder över alla faktorer som sagt. Sedan vet jag itne om du har några erfarenheter av hydro, men jag skulle gissa på att du inte har det? Jag vet att du kan en hel del om odling och jag tvivlar inte på att du är duktig att odla kryddväxter. Du verkar kunna odla det mesta och jag vet ju inte hur det står till med smak, jag får göra ett experiment till sommaren. Men jag tror bara inte att du har insett alla fördelar med hydroodling. För plantans hälsa kan jag inte hålla med om över huvud taget om att den skulle vara bättre utomhusodlat än i hydro. Sedan behöver du ju inte bli irriterad för att jag inte håller med, du föredrar väl att odla i jord och prioriterar smak framför tillväxt medan jag föredrar att odla i hydro och inte har några erfarenheter av smakskillnaden.
Redigerat av Nauti: 18-12-2008, 14:30
--------------------
Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
|
|
|
|
|
18-12-2008, 15:42
|
Medlem
Antal inlägg: 23 015
Medlem sedan: 13-08-2005
Medlem nr: 6 358

|
CITAT (Nauti @ 18-12-2008, 14:27)  Det lär ju knappast handla om tur eftersom nästan all kommersiellt odlade kryddor är hydroodlade. Jag vet som sagt ingenting om smaken. Men bara för att den naturligt växer i medelhavsregioner så betyder det inte att det är optimala förhållanden för dem. Jag kan omöjligt se hur optimala förhållanden ens skulle vara att odla i jord. Inomhus har man så mycket större kontroll över tillväxtfaktorerna som sagt. Om det är smaken man går efter däremot så är det mycket möjligt att jordodlade kryddväxter ger en godare smak.
Du behöver ju inte bli irriterad för att jag använder smileys, men jag får väl låta bli om du är så lättirriterad.
Självklart mår plantan bättre under optimala förhållanden, d.v.s. i hydroodling där man kan kontrollera ljus, temperatur, luftfuktighet, pH, EC, KH etc. Det känner alla som odlat i hydro till och många som testat hydro har helt gett upp jordodlingar. Därför att man ser en enorm skillnad på tillväxt och skörd. Sedan tror jag att du inte har någon som helst erfarenhet av inomhusodling, om du säger sådär. Jag pratar inte om att ha en kruka på fönsterkarmen. De får mycket vatten och näring, ja, skulle det vara negativt? Mina plantor inomhus är varken rangliga, långa eller har långt mellan noderna, tvärtom så är de mycket mer kompaktare och har ett mer utvecklat bladsystem än de utomhusodlade.
Jag tror inte riktigt att du förstår vad jag menar med inomhusodling heller. Plantorna får mer ljus än de får utomhus, de får rätt mängd näring och jag kan reglera pH-värdet, de får ett mycket större rotsystem, de får större tillväxt p.g.a. att de slipper leta näring. När du säger sämre sol förstår jag absolut inte vad du menar, de får ingen sol alls ju? Korta, kompakta, knubbiga, med fina och kraftiga blad tycker jag låter som någonting man får ut inomhus. Utomhusodlade grejor kan ju aldrig bli lika fina eftersom man inte råder över alla faktorer som påverkar plantan på något sätt.
Om du talar om smak, så kan jag inte säga emot dig eftersom jag inte vet. Men man kan inte få en optimal miljö för växter i naturen, eftersom man inte råder över alla faktorer som sagt. Sedan vet jag itne om du har några erfarenheter av hydro, men jag skulle gissa på att du inte har det?
Jag vet att du kan en hel del om odling och jag tvivlar inte på att du är duktig att odla kryddväxter. Du verkar kunna odla det mesta och jag vet ju inte hur det står till med smak, jag får göra ett experiment till sommaren. Men jag tror bara inte att du har insett alla fördelar med hydroodling. För plantans hälsa kan jag inte hålla med om över huvud taget om att den skulle vara bättre utomhusodlat än i hydro. Sedan behöver du ju inte bli irriterad för att jag inte håller med, du föredrar väl att odla i jord och prioriterar smak framför tillväxt medan jag föredrar att odla i hydro och inte har några erfarenheter av smakskillnaden. men nu ska jag försöka besvara det du skriver ( med nöd och näppe att jag orkar) Det lär ju knappast handla om tur eftersom nästan all kommersiellt odlade kryddor är hydroodlade. Jag vet som sagt ingenting om smaken. Men bara för att den naturligt växer i medelhavsregioner så betyder det inte att det är optimala förhållanden för dem. Jag kan omöjligt se hur optimala förhållanden ens skulle vara att odla i jord. Inomhus har man så mycket större kontroll över tillväxtfaktorerna som sagt. Om det är smaken man går efter däremot så är det mycket möjligt att jordodlade kryddväxter ger en godare smak.all kommersiellt odling av kryddor ÄR INTE HYDRO och det är inte ens nästan all , och var du fått det ifrån vet jag inte? Självklart mår plantan bättre under optimala förhållanden, d.v.s. i hydroodling där man kan kontrollera ljus, temperatur, luftfuktighet, pH, EC, KH etc. Det känner alla som odlat i hydro till och många som testat hydro har helt gett upp jordodlingar. Därför att man ser en enorm skillnad på tillväxt och skörd. Sedan tror jag att du inte har någon som helst erfarenhet av inomhusodling, om du säger sådär. Jag pratar inte om att ha en kruka på fönsterkarmen. De får mycket vatten och näring, ja, skulle det vara negativt? Mina plantor inomhus är varken rangliga, långa eller har långt mellan noderna, tvärtom så är de mycket mer kompaktare och har ett mer utvecklat bladsystem än de utomhusodlade.
jag tycker du dra dig väldigt långt i från ämnet men visst , du själv verkar inte ha någon alls erfarenhet av hem odlade grönsaker eller kryddor vilket ger bättre smak och bra kvalite! att odlaren odlar grönsaker i hydro är ja för att få mängder med skörd hur smaken smakar kvittar. för att plantor odlas i hydro betyder dels inte att det är optimalt och bara för en planta blir hög bevisar det inte att den mår bra. som sagt plantor som odlas i hydro har till gång till mycket vatten och näring och SKJUTER i väg långa långa skott. ja det är negativt för en del växter att få mycket vatten och näring både i smak och hälsa. jag tycker det är MYCKET KONSTIGT att du får mer kompakta plantor inne än ute och får mer utvecklat bladverk. men som sagt du själv verkar inte ha mycket erfarenhet av att odla ute i krukor,mark . Jag tror inte riktigt att du förstår vad jag menar med inomhusodling heller. Plantorna får mer ljus än de får utomhus, de får rätt mängd näring och jag kan reglera pH-värdet, de får ett mycket större rotsystem, de får större tillväxt p.g.a. att de slipper leta näring. När du säger sämre sol förstår jag absolut inte vad du menar, de får ingen sol alls ju? Korta, kompakta, knubbiga, med fina och kraftiga blad tycker jag låter som någonting man får ut inomhus. Utomhusodlade grejor kan ju aldrig bli lika fina eftersom man inte råder över alla faktorer som påverkar plantan på något sätt.läs mitt andra svar. vad jag vet får alltid plantor bättre ljus ute än inne i ett fönster dessutom så skuggas rötterna ut vilket kan bli problem i ett fönster. som sagt som jag skrev innan en del vill inte ha mycket vatten och näring då mår dom dåligt rosmarin och timjan är bra exempel på kryddor som inte vill ha det. Om du talar om smak, så kan jag inte säga emot dig eftersom jag inte vet. Men man kan inte få en optimal miljö för växter i naturen, eftersom man inte råder över alla faktorer som sagt. Sedan vet jag itne om du har några erfarenheter av hydro, men jag skulle gissa på att du inte har det?nu talar vi om kryddor man odlar i trädgården eller inne i krukor. plantera du våra vanligaste medelhavs kryddor i skogen så kommer det nog inte gå så bra för dom nej. men det var inte ämnet heller. Jag vet att du kan en hel del om odling och jag tvivlar inte på att du är duktig att odla kryddväxter. Du verkar kunna odla det mesta och jag vet ju inte hur det står till med smak, jag får göra ett experiment till sommaren. Men jag tror bara inte att du har insett alla fördelar med hydroodling. För plantans hälsa kan jag inte hålla med om över huvud taget om att den skulle vara bättre utomhusodlat än i hydro. Sedan behöver du ju inte bli irriterad för att jag inte håller med, du föredrar väl att odla i jord och prioriterar smak framför tillväxt medan jag föredrar att odla i hydro och inte har några erfarenheter av smakskillnaden.ja jag har erfarenhet av att odla inne(även hydro) och ute och jag vet hur kryddorna smakar nere i medelhavsområdet då jag varit där och jag vet hur man bäst odlar kryddor för bäst tillväxt och bäst smak och jag har stor erfarenhet av att odla kryddor (medelhavskryddor är mitt område liksom). och igen ämnet var ju inte att odla i hydro eller att få tillväxt utan att få plantorna att överleva inne med bra smak. du kan göra ett roligt test köp en rosmarin eller timjan plantera den i en större kruka ge den kraftig jord och mycket näring och mycket vatten och ha den inne (åretrunt vinter som vår sommar som höst) och gör så i minst 3år när du gjort det så meddela mig resultatet jag vill då veta 1hur smaken blev 2hur tillväxten blev 3blommar den . Nauti text är blå!
Redigerat av flaxss: 18-12-2008, 15:45
|
|
|
|
|
18-12-2008, 16:01
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891

|
En sak som inte kommit fram i diskussionen är hur man definierar "optimal". Optimala förhållanden sett till att nå så hög tillväxt som möjligt är givetvis att förse växten med kontinuerlig tillgång på ljus, vatten och näring. Men, hög näringsgiva (spec mkt kväve) ger stor tillväxt av biomassa men smak är något mer komplicerat att få fram. Många smakämnen i växter är sekundära ämnen som växterna bildar för olika ändamål som att motverka skadedjur, sjukdomar etc. Vissa studier visar att ekologiskt odlade växter får högre vitaminhalter då de triggas att bilda mer antioxidanter, vitaminer och andra substanser då de "får utstå" mer påfrestningar och måste stärka sig. Besprutade växter behöver inget "försvar" eftersom man gör deras eget kemiska försvar överflödigt då man besprutar. Sen är det en fråga om koncentration med. Smakämnena koncentreras mer i växter som växer naturligt ute men vattenhalten blir högre i de som aldrig får känna på torka och drivs upp i växthus och hydroodling.
Vild backtimjan är för övrigt riktigt god tycker jag när man hittar den ute på någon hed.
--------------------
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|