Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Chilin, vad ska jag göra?
          Annkina
          Inlägg 16-09-2009, 07:49
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 400
          Medlem sedan:
          11-06-2005
          Medlem nr: 5 974



          Dags att skörda chilin här, men vad ska jag göra med den?
          Har torkad och har färska nedfrysta. Så nu vill jag laga till nått, men vad?

          Tips önskas!


          --------------------
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 19)
          Platinum
          Inlägg 16-09-2009, 09:02
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 212
          Medlem sedan:
          13-06-2008
          Medlem nr: 16 777



          Det finns ju väldigt mycket man kan kryddsätta med chili om man känner för det, se den som en variant av peppar så kommer du nog att finna på många maträtter du kan hetta upp.

          Exempel kan vara i grytor med bönor typ chili con carne...eller kanske i köttfärssåser som man ju kan variera i det oändliga...eller kanske i tacorätter...eller till kyckling...eller i en grillmarinad...eller istället för svartpeppar på en biff...eller tillsammans med potatis i en gratäng...eller...osv.

          Lycka till med experimenterandet smile.gif




          --------------------
          Ooops!

          Fotobloggar och Makrofotobloggar gör jag när jag inte gör annat. Titta in om du har lust.
           
          Citera
          Annkina
          Inlägg 16-09-2009, 09:20
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 400
          Medlem sedan:
          11-06-2005
          Medlem nr: 5 974



          CITAT (Platinum @ 16-09-2009, 10:02) *
          Det finns ju väldigt mycket man kan kryddsätta med chili om man känner för det, se den som en variant av peppar så kommer du nog att finna på många maträtter du kan hetta upp.

          Exempel kan vara i grytor med bönor typ chili con carne...eller kanske i köttfärssåser som man ju kan variera i det oändliga...eller kanske i tacorätter...eller till kyckling...eller i en grillmarinad...eller istället för svartpeppar på en biff...eller tillsammans med potatis i en gratäng...eller...osv.

          Lycka till med experimenterandet smile.gif


          Tänkte mer på nån kryddblandning eller liknande sambal oelek eller så. Men tack för dina förslag ändå!


          --------------------
           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 16-09-2009, 09:50
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          Vi brukar finhacka stark chili och lägga ner i olja och ha i olika maträtter. Ger en bra hetta vill jag lova rolleyes.gif Men ska du ha det till maten så smaksätt med salt, lite socker och vitlök. Du får smaka dig fram laugh.gif Lägg då ner den hellre i fisksås. Gott!
          Sen kan du ju lägga i skivor och använda till tacos eller vad som helst. http://www.odla.nu/forums/index.php?s=&...st&p=895608

          Redigerat av Chamomille: 16-09-2009, 09:50


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          KURT
          Inlägg 16-09-2009, 11:11
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Gör man såser eller liknande och skall förvara dem lite längre, så bör man se till att sänka pH-värdet, så att inget otrevligt börjar växa där:

          http://roddelona.blogspot.com/2008/10/making-sauce.html
           
          Citera
          Anja Danmark
          Inlägg 16-09-2009, 21:33
          Länk hit: #6


          Gäster






          En lækker chilipasta:

          10 friske chilier, 1 spsk. koncentreret tomatpuré, 1 dl. olivenolie, 1 fed knust eller revet hvidløg, ½ tsk. salt

          Skær chilierne i stykker, kom dem med kerner og de andre ingredienser i en blender og giv det hele en omgang.

          Kan opbevares ret længe i køleskab og smager godt på alt, som kan bruge et pift.

          mvh
          Anja
           
          Citera
          elleave
          Inlägg 16-09-2009, 23:45
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 662
          Medlem sedan:
          08-09-2004
          Medlem nr: 4 441



          Kan det här vara något? Egen sweetchili: http://www.kokaihop.se/recept/hemlagad-sweetchili-saas

          Egen sambal oelek: http://www.recepthjalpen.se/sambal-oelek.html


          --------------------


          Min hemsida... - Skriv gärna i gästboken!
           
          Citera
          Vippan
          Inlägg 17-09-2009, 08:39
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 4 078
          Medlem sedan:
          14-03-2008
          Medlem nr: 14 624



          Tacj tjejer för bra chili recept dom ska jag prova yes.gif
           
          Citera
          skogstroll
          Inlägg 18-09-2009, 08:00
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 8 486
          Medlem sedan:
          19-03-2007
          Medlem nr: 9 409



          jag brukar dela dem och torka dem i ugnen (varmluftsugn) på låg värme tills de är helt torra. Sen kör jag dem i en för ändamålet inköpt elektrisk kaffekvarn och strör över pulvret på mat eller vid matlagning. Slurrrp. Kul att blanda också fast jag föredrar habanero, chili-junkie som jag är whistling.gif Ska prova göra nån habanerosås med mango också!


          --------------------
          Zon 1
          Simrishamn
           
          Citera
          Platinum
          Inlägg 20-09-2009, 08:37
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 2 212
          Medlem sedan:
          13-06-2008
          Medlem nr: 16 777



          Hittade denna sajt när jag var ute och googlade efter recept på heta chilipeppersåser. http://www.pepperfool.com/recipe_home.html


          --------------------
          Ooops!

          Fotobloggar och Makrofotobloggar gör jag när jag inte gör annat. Titta in om du har lust.
           
          Citera
          Malin_MeL
          Inlägg 20-09-2009, 09:28
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 855
          Medlem sedan:
          16-08-2008
          Medlem nr: 18 334



          CITAT (Anja Danmark @ 16-09-2009, 22:33) *
          En lækker chilipasta:

          10 friske chilier, 1 spsk. koncentreret tomatpuré, 1 dl. olivenolie, 1 fed knust eller revet hvidløg, ½ tsk. salt

          Skær chilierne i stykker, kom dem med kerner og de andre ingredienser i en blender og giv det hele en omgang.

          Kan opbevares ret længe i køleskab og smager godt på alt, som kan bruge et pift.

          mvh
          Anja




          det är två ord som jag inte förstår
          spsk, är det matsked kanske?
          och knust, vad är det?
           
          Citera
          Platinum
          Inlägg 20-09-2009, 09:49
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 2 212
          Medlem sedan:
          13-06-2008
          Medlem nr: 16 777



          CITAT (Malin_MeL @ 20-09-2009, 10:28) *
          det är två ord som jag inte förstår
          spsk, är det matsked kanske?
          och knust, vad är det?


          Mått på olika språk:
          tsk = fi: tl; eng: tsp; dk: tsk
          msk = fi: rkl; eng: Tbs; dk: spsk

          Knust betyder krossad tror jag.



          --------------------
          Ooops!

          Fotobloggar och Makrofotobloggar gör jag när jag inte gör annat. Titta in om du har lust.
           
          Citera
          Skruttis
          Inlägg 22-09-2009, 07:28
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 1 659
          Medlem sedan:
          28-03-2008
          Medlem nr: 14 868



          CITAT (Platinum @ 20-09-2009, 09:37) *
          Hittade denna sajt när jag var ute och googlade efter recept på heta chilipeppersåser. http://www.pepperfool.com/recipe_home.html



          Den sidan åkte in i favoritmappen direkt!
          thanks.gif


          --------------------
          Zon 3
          Mina katter är inte bortskämda, jag är bara väldresserad!
           
          Citera
          Anja Danmark
          Inlägg 22-09-2009, 07:34
          Länk hit: #14


          Gäster






          hej -

          lidt sent svar....

          Ja - knust = krossad!

          mvh
          Anja
           
          Citera
          smuleborg
          Inlägg 22-09-2009, 20:06
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 1 623
          Medlem sedan:
          31-05-2007
          Medlem nr: 10 799



          CITAT (KURT @ 16-09-2009, 12:11) *
          Gör man såser eller liknande och skall förvara dem lite längre, så bör man se till att sänka pH-värdet, så att inget otrevligt börjar växa där:

          http://roddelona.blogspot.com/2008/10/making-sauce.html


          En urbota dum fråga, hur sänker man pH-värdet?


          --------------------
          smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm.

           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 22-09-2009, 20:19
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Man sänker pH värdet med något surt ex. vinäger el. ättika


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          smuleborg
          Inlägg 22-09-2009, 20:32
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 1 623
          Medlem sedan:
          31-05-2007
          Medlem nr: 10 799



          CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 22-09-2009, 21:19) *
          Man sänker pH värdet med något surt ex. vinäger el. ättika


          Nu känner jag mig riktigt dum, men tack.


          --------------------
          smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm.

           
          Citera
          Platinum
          Inlägg 23-09-2009, 05:38
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 2 212
          Medlem sedan:
          13-06-2008
          Medlem nr: 16 777



          Någon som sitter på en salsadip eller salsasås som är lagringsbar?

          Alla recept jag hittar när jag googlar är sådana som är avsedda för direktkonsumtion och jag är ute efter en som går att lagra i matkällaren och passande till tacos eller som dipp till chips.


          --------------------
          Ooops!

          Fotobloggar och Makrofotobloggar gör jag när jag inte gör annat. Titta in om du har lust.
           
          Citera
          josohl
          Inlägg 27-09-2009, 18:03
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 516
          Medlem sedan:
          21-08-2004
          Medlem nr: 4 341



          Jag brukar lägga in chili enligt detta recept från Jamie Oliver, det blir jättegoda. Ett tips är att ha gummihandskar på sig när man kärnar ur chilisarna, mina fingrar pirrade i dagar efter att jag första året inte hade handskar...

          PICKLED CHILLIES
          Pickled chillies are absolutely superb. They are brilliant because they can just sit in the fridge waiting to be used. I particularly like to use them in stir-frying or in broths or to eat them just as they are with some cheese and bread.

          600g/1lb 5oz medium green chillies
          15 black peppercorns
          5 bay leaves (lagerblad)
          3 tablespoons coriander seeds
          5 teaspoons salt
          6 heaped tablespoons castor sugar (strösocker)
          1 litre / 13⁄4 pints white wine vinegar or rice vinegar

          For this recipe you must use perfect green chillies without any blemishes (you can use red chillies, but they will be slightly hotter).

          Carefully score from the stalk end to the tip on one side only and remove the seeds (use the handle of a teaspoon for this). Pour boiling water over the chillies, let them sit for 5 minutes, then drain. This will get rid of most of the seeds left behind.

          Next put the black peppercorns, bay leaves, coriander, chillies and salt into a large jar, or other airtight container. Put the sugar and the vinegar into a pan and heat until the sugar is fully dissolved. When this is quite hot, but not boiling, pour it into the jar with the chillies. Allow to cool down and then put the lid on.

          Put in the fridge and leave for a minimum of two weeks before using. They will keep in the fridge for at least four months.

          Redigerat av josohl: 27-09-2009, 18:04
           
          Citera
          Husihelvete
          Inlägg 28-09-2009, 09:46
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 277
          Medlem sedan:
          21-08-2008
          Medlem nr: 18 459



          Jag trär upp mina chilisar på en sytråd och låter lufttorka. När de har torkat helt kommer de att malas till pulver som ska användas i vinterns grytor och annan matlagning. Det kommer bli kul att kunna använda olika chilipulver, jag trär upp varje sort på en egen sytråd och det börjar bli en hel del nu.


          --------------------
          Surfa in på WWW.HUSIHELVETE.SE och läs om vårt egenritade hus. Bygget, inredningen, trädgården och livet. Över 426.000 har redan gjort det.

          Nu planeras hur trädgården ska anläggas
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 23-07-2025, 14:07
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon