Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Äppelmos
          seeul8r
          Inlägg 01-10-2009, 14:20
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1
          Medlem sedan:
          30-09-2009
          Medlem nr: 26 341



          Som förstagångare att göra äppelmos så e jag lite lost... =)
          Är på jakt efter en mosvagga, fick tips av mamma, men vart kan man köpa dom? Coop Forum, Ica Maxi, Åhlens, Claes Olsson har inga...
          Finns det andra alternativ om man inte vill köpa en maskin??

          Tacksam för lite hjälp.... =)
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 13)
          KURT
          Inlägg 01-10-2009, 14:31
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Jag tycker annars att det fungerar väl så bra att skal och skiva äpplena direkt i grytan. Bara man strö på lite citronsyra, så blir de inte oxiderade. Sedan strör man på socker, och ställer grytan i kylen över natten. Då saftar sig äpplena så mycket att man inte behöver tillsätta något vatten när man kokar.
           
          Citera
          Malin_MeL
          Inlägg 01-10-2009, 15:22
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 855
          Medlem sedan:
          16-08-2008
          Medlem nr: 18 334



          jag gjorde mos igår.

          jag skalade och urkärnade äpplen, hällde på 2 dl vatten, kokade tills det var mos och en konsistens jag ville ha. hällde på 1,5 dl socker och ett kryddmått askorbinsyra. det blev en liter mos

          den blev väldigt god, men jag har aldrig gjort detta förr så jag har ingen aning om hur den kommer att hålla? Nu gjorde jag ju inte så mycket så den kan ju stå i kylen.

          varför vill man inte tillsätta vatten när man kokar? är det för hållbarheten, eller smakens skull?
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 01-10-2009, 15:57
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Jag brukar bara skala, kärna ur och slänga ner grova äppelbitar + jag pressar citron över, till en stor gryta tar jag bara någon dl vatten och sedan kokar jag så det blir mosigt ev. bitar mosar jag sönder med potatisstöten. Jag smakar innan jag sötar moset ibland behöver man knappt söta alls eftersom äpplena är söta. Jag låter ev. socker lösa upp sig i det varma moset och sedan fryser jag in portionsförpackningar.


          Lättsockrat eller inte sockrat mos har kort hållbarhet därför bör man frysa.

          (om man har päron kan man blanda äpplen och päron så får man päppelmos)


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          gronaanna12
          Inlägg 24-10-2009, 10:30
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 45
          Medlem sedan:
          04-04-2008
          Medlem nr: 15 036



          hej

          prova på någon loppis typ myrorna eller kyrkans loppisar
          gronaanna12jag är själv på jakt efter en vagga jag har två redskap som man pressar med (jag vet inte vad det heter)
           
          Citera
          Hans i Värmland
          Inlägg 24-10-2009, 17:59
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 112
          Medlem sedan:
          01-11-2007
          Medlem nr: 13 053



          Man kan också använda ett vanligt durkslag om hålen är bra och hälla upp de sönderkokta äpplena i durkslaget,röra runt med en träslev tills allt mos är borta. Släng skalrester och värm moset med socker och citron och konserveringsmedel ocg häll upp i väl rengjorda burkar ---eller utan konserveringsmedel och frys ner moset i plastlådor eller liknande.
          När man kokar äpplena bör man ha bottenskyla av vatten.
           
          Citera
          Jan Lindgren
          Inlägg 25-10-2009, 12:50
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 2 328
          Medlem sedan:
          26-06-2007
          Medlem nr: 11 218



          Hej!
          Blanda äpplena med 25% rosenkvitten så blir det ännu godare.
          MVH
          Jan Lindgren
           
          Citera
          RitRat
          Inlägg 25-10-2009, 13:35
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 1 153
          Medlem sedan:
          22-04-2009
          Medlem nr: 22 570



          Jag tror att den stora nyttan av en mosvagga är att då behöver man inte ta bort skal och kärnhus så extremt noga. Det som är kvar av dem, fastnar i silen. Detta är praktiskt om man har enorma mängder äpplen som ska kokas, det är omöjligt att orka skala och rensa dem så noga. Men bara med 10-20-30 liter äpplen orkar man ju faktiskt skala och kärna ur. Helst med sällskap, det går fort om man är några stycken och pratar strunt samtidigt!!! :-)

          Har man skalat och kärnat ur noga, räcker det med att koka klyftor och eventuellt mosa med potatisstöt efteråt. Personligen så tycker jag mera om äppelmos som har stora klumpar kvar, lite konsistens.

          Använder man syltsocker, håller moset länge, för det innehåller konserveringsmedel.





          --------------------
          /// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika.
          Och mitt kostval är vegg.
           
          Citera
          Kristin i Kållto...
          Inlägg 31-10-2009, 11:54
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 14
          Medlem sedan:
          26-02-2008
          Medlem nr: 14 247



          Enkelt och gott mos om man har en assistent!

          Jag har en passertillsats till min köksassistent. Jag bara delar varje äpple i 4 delar. Lägger delarna i en långpanna och när den är rågad lägger jag smörpapper över och in i ugnen (100 gr) tills äpplena är mjuka. Kör alla äpplena genom passertillsatsen och ut kommer färdigt äpplemos med mycket smak i. Kärnor, skal och andra delar separeras och kommer ut på annat ställe i tillsatsen.

          Jag har ingen möjlighet att förvara moset i frysen så jag tillsätter socker, askorbinsyra (för att moset ska behålla sin ljusa färg) och natriumbensoat (för konservering), kokar upp och häller sedan moset i glasburkar och förvarar det i skafferiet. Det håller sig fram till nästa äpplesäsong.

          Receptet finns i Moderna Stora Kokboken, 1974, Wezäta Förlag.

          Lycka till!
          Hälsningar Kristin
           
          Citera
          Malin_MeL
          Inlägg 31-10-2009, 15:47
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 855
          Medlem sedan:
          16-08-2008
          Medlem nr: 18 334



          Jag har fått lära mig att undvika att använda natriumbensoat och askorbinsyra ihop för att de reagerar med varandra under värme och bildar bensen, som är cancerframkallande.

          Jag har absolut inga belägg för att detta är sant, bara sånt jag blivit varnad för. Nån annan som hört nåt om detta?
           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 31-10-2009, 15:52
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 01-10-2009, 15:57) *
          ....så får man päppelmos....

          giggle.gif


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          KURT
          Inlägg 31-10-2009, 17:27
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          CITAT (Malin_MeL @ 31-10-2009, 16:47) *
          Jag har fått lära mig att undvika att använda natriumbensoat och askorbinsyra ihop för att de reagerar med varandra under värme och bildar bensen, som är cancerframkallande.

          Jag har absolut inga belägg för att detta är sant, bara sånt jag blivit varnad för. Nån annan som hört nåt om detta?


          Vill man bara hindra oxidation kan man lika gärna använda citronsyra. När livsmedelsverket undersökte bensenhalterna så var de låga:

          http://www.slv.se/sv/grupp3/Nyheter-och-pr...-sylt-och-saft/
           
          Citera
          Malin_MeL
          Inlägg 01-11-2009, 00:11
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 855
          Medlem sedan:
          16-08-2008
          Medlem nr: 18 334



          CITAT (KURT @ 31-10-2009, 17:27) *
          Vill man bara hindra oxidation kan man lika gärna använda citronsyra. När livsmedelsverket undersökte bensenhalterna så var de låga:

          http://www.slv.se/sv/grupp3/Nyheter-och-pr...-sylt-och-saft/


          I den artikeln stod det ju C-vitamin och natriumbensoat. så då borde ju det vara samma sak för just bensen-halten om man använder citronsyra istället.
          Men som du skrev så var det ju väldigt låga halter uppmätt. Man äter säkert farligare saker än så utan att bry sig faktiskt.
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 01-11-2009, 04:48
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          CITAT (Malin_MeL @ 01-11-2009, 01:11) *
          I den artikeln stod det ju C-vitamin och natriumbensoat. så då borde ju det vara samma sak för just bensen-halten om man använder citronsyra istället.
          Men som du skrev så var det ju väldigt låga halter uppmätt. Man äter säkert farligare saker än så utan att bry sig faktiskt.



          Bensen kan bildas genom en metallkatalyserad reaktion som involverar delsteg med radikaler. Därför blir det mycket mindre bensen från bensoat, om askorbinsyran byts ut mot citronsyra . Askorbinsyran kan reducera Cu(II) till Cu(I), som i sin tur kan fungera som katalysator för omvandlingen av bensoat till bensen.
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 20-07-2025, 00:37
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon