Och av pumpan som blev över, har jag idag gjort en soppa (annat än "min" chilipumpasoppa), inspirerad av ett recept på SvD (läste som hastigast med ett halvt öga på jobbet, kanske blev det något åt det hållet i alla fall)
Pumpa Rökt sidfläsk Gul lök Purjolök Vitlök Morot Salt Ett par skvättar olivolja, ett par skvättar rapsolja Vatten
Gjutjärnsgryta på spisen, låg värme. Rapsolja och olivolja.
I med hackad gul lök, skuren purjo, rätt fint skuren morot och skalad/grovt skuren vitlök.
Skär det rökta sidfläsket i tärningar, ner med det i grytan.
Låt alltsammans gosa sig på låg värme. Under tiden:
Skala, gröp ur och skär pumpa i tärningar. Det tar ett tag. Och under tiden utvecklas smakerna i grytan. Doften! Rör om ibland.
När pumpan är nedskuren, häll på vatten i grytan. Ned med pumpan. Höj värmen. Låt precis koka upp, sänk direkt värmen. Låt småputtra, nästan sjuda, i typ en kvart. Salta. Smaka av.
Libbsticka hade suttit fint, i år glömde vi...
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|