Instämmer med Kurt, men vill gärna flika in följande:
Det som först och främst avgör hur bra ett träd klarar vintern, är hur bra den mått under den gröna säsongen. En för trädet optimal grön period, med tillräcklig tillgång på sol, näring och vatten, gör att trädet kan samla på sig så mycket näring som möjligt. Näring som trädet sedan kan använda när det blir vår igen, då det krävs krafter för att orka slå ut, hämta vatten mm.
Vissa utländska träd (ofta fallet med träd av nordamerikanskt ursprung) gynnas till exempel av en riktigt lång sommar, med höga temperaturer, medan andra inhemska träd typ rönn faktiskt kan må dåligt av det samma.
"Egenskaperna" för övervintring sitter ingen särskild stans i trädet, så man kan inte direkt säga att det måste finnas näring någon speciell stans för att trädet ska övervintra. Vi hade inte haft några stora träd om inte de ovanjordiska delarna också klarade vintern - härdigheten sitter överallt. Känsligare växtslag kan självklart frysa tillbaka de gröna delarna men slår nya skott från roten, då den överlevt.
Till sist så finns det trädarter vars rotsystem fortsätter att växa ett tag även efter att bladen fällts, så trädet stannar inte av helt vid bladfällning.
|