Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Aminosyror i medicinalörter?, ...
          Christoffer
          Inlägg 30-11-2003, 13:39
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Hur fungerar det med aminosyror i medicinalväxter?
          Vid vilken temperatur brukar aminosyror koka bort?
          Hur bryts och byggs de aminosyror som finns utöver de
          20 vi ska ha upp i kroppen?
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 2)
          Ina
          Inlägg 30-11-2003, 14:19
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 225
          Medlem sedan:
          31-10-2002
          Medlem nr: 12



          Lite info... kör min favvo med citat från NE..

          "Aminosyror, organiska föreningar med central biologisk betydelse. De ingår i naturens alla proteiner. En aminosyra består av minst en aminogrupp (4NH2), eller ett derivat därav, och minst en karboxylsyragrupp (4COOH) samt en sidokedja. Det finns 20 olika aminosyror som utgör byggstenarna i alla proteiner. Av dessa är 19 a-aminosyror, dvs. de har en aminogrupp bunden till a-kolatomen (den kolatom som är närmast karboxylsyragruppen). Den tjugonde aminosyran, prolin, innehåller en sekundär aminogrupp och är egentligen en iminosyra. Eftersom a-aminosyrorna, med undantag för glycin, har ett asymmetriskt centrum kan de förekomma i två olika steriska former (L- resp. D-form). Alla aminosyror som ingår i proteiner är L-aminosyror. Sidokedjan (R-gruppen) i aminosyran ger den dess egenskaper. Med avseende på denna brukar man dela in de 20 aminosyrorna i fyra olika grupper:
          1) Opolära (hydrofoba), dvs. de som har en R-grupp som inte löser sig i vatten.
          2) Polära (hydrofila) oladdade (neutrala), dvs. de som innehåller en R-grupp som kan bilda vätebindningar med vatten.
          3) Polära sura, dvs. de som är negativt laddade vid pH 7, där R-gruppen innehåller en karboxylgrupp.
          4) Polära basiska, dvs. de som är positivt laddade vid pH 7.
          I bilden visas de fullständiga formlerna för de 20 aminosyrorna samt de tre- och enbokstavsbeteckningar som används. Förmågan att syntetisera alla aminosyror som ingår i organismens proteiner finns endast hos vissa mikroorganismer och vissa växter. Andra organismer har därför behov av att få tillgång till vissa aminosyror genom födans proteiner. Sådana aminosyror benämns essentiella. För människan är tio av de 20 aminosyror som ingår i proteiner essentiella, se bild samt ¤proteinomsättning. Brist på de essentiella aminosyrorna i födan leder till nedsatt förmåga att tillverka proteiner.
          Förutom de vanliga 20 aminosyrorna har ytterligare ett stort antal aminosyror isolerats ur proteiner från olika organismer. Dessa, som är derivat av de 20 vanliga, förekommer totalt sett i små mängder och oftast i proteiner med speciell funktion. Exempel är hydroxiprolin och hydroxilysin i bindvävsprotein.
          I naturen finns dessutom aminosyror som inte ingår i några proteiner. De skiljer sig ofta genom att ha en annorlunda sidokedja, en annan sterisk form eller genom att aminogruppen är bunden till en annan kolatom än a-kolatomen. Några sådana icke-protein-förekommande aminosyror är t.ex. ornitin (ett av ämnena i den reaktionsväg som bildar urea), D-aminosyror (ingår i bakteriecellväggens peptidoglykaner) och c-aminosmörsyra (GABA, en vanlig neurotransmittor). Enstaka aminosyror avviker genom att vara sulfonsyror, t.ex. taurin som förekommer i stora mänder hos människa och djur."

          Litteraturtips;
          A.L. Lehninger m.fl, Principles of Biochemistry (3:e uppl. 2000); L. Stryer Biochemistry

          Lite om nedbrytning av AA...
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 02-12-2003, 19:31
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Mycket intressant fakta. Tackar ödmjukast. wub.gif
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 27-06-2025, 14:04
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon