Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Rök, vill kunna röka räkor själv
          netaave
          Inlägg 19-02-2010, 14:28
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Vet ni var man kan få tag på en liten röklåda till husbehov. Älskar rökta räkor och vill kunna fixa det själv, någon som har erfarenhet av det och kan ge tips på hur man röker dom och vad man ska ha för rökspån? Ska man förbereda dom något eller röks dom som dom är?


          --------------------


           
          Citera
          2 sidor V   1 2 >  
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 19)
          Grå
          Inlägg 19-02-2010, 14:33
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 648
          Medlem sedan:
          14-07-2007
          Medlem nr: 11 526



          Ja shit vad gott det är med rökta räkor... aioli och vitlöksbröd till... *längtar till i sommar*

          Eventuellt har jag en ritning på en liten bärbar plåtrök någonstans i gömmorna. Ska kolla, så kan jag kanske göra om den till en beskrivning hur du bygger en.
           
          Citera
          Eva i Höga
          Inlägg 19-02-2010, 14:36
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 3 454
          Medlem sedan:
          12-06-2006
          Medlem nr: 7 932



          Köpte en gång för hundra år sen en röklåda som heter ABU-röken. Använder rökspån, kommer nu inte ihåg vilket träslag, och har bara rökt makrill i den. Det har blivit jättegott. Ska pröva med räkor också.


          --------------------
          Eva

          En som inte gör dumheter som ung,
          gör det som gammal!
           
          Citera
          Grå
          Inlägg 19-02-2010, 14:39
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 2 648
          Medlem sedan:
          14-07-2007
          Medlem nr: 11 526



          Här pratar de lite om att bygga fiskröklådor:

          http://www.edgeforum.com/index.php?showtop...p;#entry1083370

           
          Citera
          Simplicity
          Inlägg 19-02-2010, 14:43
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 293
          Medlem sedan:
          20-01-2010
          Medlem nr: 27 477



          Går det inte att röka i en sån där klotgrill? Har kompisar som gör det...


          --------------------
          zon 5 (4) mellersta Dalarna
           
          Citera
          Eva i Höga
          Inlägg 19-02-2010, 14:44
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 3 454
          Medlem sedan:
          12-06-2006
          Medlem nr: 7 932



          Jo, det måste ju gå, kom på att jag har rökt makrill i klotgrill!

          Redigerat av Eva i Höga: 19-02-2010, 14:44


          --------------------
          Eva

          En som inte gör dumheter som ung,
          gör det som gammal!
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 19-02-2010, 15:02
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          CITAT (Simplicity @ 19-02-2010, 14:43) *
          Går det inte att röka i en sån där klotgrill? Har kompisar som gör det...

          En sån har vi men då måste man väl vara utomhus. Jag har sett nån TV-kock som hade nån låda han satte på spisen. betty tipsade om Julas ska kolla på den nästa gång vi åker dit.


          --------------------


           
          Citera
          Solstorm
          Inlägg 19-02-2010, 17:51
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 2 933
          Medlem sedan:
          03-01-2008
          Medlem nr: 13 452



          CITAT (Eva i Höga @ 19-02-2010, 14:36) *
          Köpte en gång för hundra år sen en röklåda som heter ABU-röken. Använder rökspån, kommer nu inte ihåg vilket träslag, och har bara rökt makrill i den. Det har blivit jättegott. Ska pröva med räkor också.


          Mina föräldrar hade en ABUrök. Egentligen så brukar man ju röka fet fisk som makrill, men vi rökte vitling. Nyfångad vitling direkt i röken och äta varm. Oh, jag dreglar bara jag tänker på det.
           
          Citera
          Huggorm
          Inlägg 19-02-2010, 17:55
          Länk hit: #9


          Moderator
          Antal inlägg: 18 405
          Medlem sedan:
          27-01-2007
          Medlem nr: 9 009



          CITAT (Eva i Höga @ 19-02-2010, 14:36) *
          Använder rökspån, kommer nu inte ihåg vilket träslag, och har bara rökt makrill i den.

          Al är väll vanligast, men en skall visst ge en speciell smak
           
          Citera
          Eva i Höga
          Inlägg 19-02-2010, 19:02
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 3 454
          Medlem sedan:
          12-06-2006
          Medlem nr: 7 932



          Jo, det är nog alspån vi använt i vår rök. Det kan ju ge lika olika smak beroende på vilket träslag man använder.
          Men man bör vara ute när man använder ABU-röken och även klotgrillen. Blir nog inte så trevligt inne annars. naughty.gif


          --------------------
          Eva

          En som inte gör dumheter som ung,
          gör det som gammal!
           
          Citera
          Motti
          Inlägg 19-02-2010, 19:42
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 10 802
          Medlem sedan:
          03-06-2008
          Medlem nr: 16 563



          I väl sorterade affärer finns det Rökpåsar,dom kan man annvända i ugnen eller på grill eller på glöd.Granngården kanske har dom eller ICA,har själv rökat fläskfile i dom med bra resultat.
           
          Citera
          Huggorm
          Inlägg 19-02-2010, 19:47
          Länk hit: #12


          Moderator
          Antal inlägg: 18 405
          Medlem sedan:
          27-01-2007
          Medlem nr: 9 009



          På tal om rökta räkor så har jag aldrig hört talas om att man gör det, men jag absolut tänka mig att det blir gott
           
          Citera
          Simplicity
          Inlägg 19-02-2010, 19:57
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 293
          Medlem sedan:
          20-01-2010
          Medlem nr: 27 477



          CITAT (Huggorm @ 19-02-2010, 19:47) *
          På tal om rökta räkor så har jag aldrig hört talas om att man gör det, men jag absolut tänka mig att det blir gott



          Åh.. en gång har jag blivit bjuden på det.. å det doftar ju jättegott... men jag kan inte förmå mig till att äta sånt som man ser vad det är för djur... kan inte äta oskalade räkor alltså...
          Det var första gången jag var hemma hos min mans bästa kompis, och jag kunde bara inte! Tillslut var ajg helt gråtfärdig och min man som inte kände mig tillräckligt väl på den tiden väste åt mig att åtminstone försöka... Det blev ett hemskt pinsamt minne för livet...

          Redigerat av Simplicity: 19-02-2010, 19:58


          --------------------
          zon 5 (4) mellersta Dalarna
           
          Citera
          Motti
          Inlägg 19-02-2010, 19:58
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 10 802
          Medlem sedan:
          03-06-2008
          Medlem nr: 16 563



          Jag har ätit färska rökta räkor men inte var det någon aha upplevelse men det var heller inte blää.
           
          Citera
          Grå
          Inlägg 19-02-2010, 20:00
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 2 648
          Medlem sedan:
          14-07-2007
          Medlem nr: 11 526



          CITAT (Huggorm @ 19-02-2010, 19:47) *
          På tal om rökta räkor så har jag aldrig hört talas om att man gör det, men jag absolut tänka mig att det blir gott


          De serverar det på fiskekrogen på piren i Jönköping om somrarna (och alldeles säkert utåt kusterna) och det är ett under av kladdig njutning. Jag skulle ha lite familjemys med mamma och ungarna en sommar efter någon skillsmässa och tog med dem till Piren och där satt vi och snaskade i oss rökta räkor och aioli för glatta livet och hjärtans lust. Det är alltså så suveränt kalasgott!
          Därefter gick vi på bio.



          ... vad jag inte tänkte på innan, var att röklukten bet sig fast rejält i våra kläder och det var nog inte kalaskul för de andra biogästerna. Jag blev varse om det i kassan när jag skulle köpa biljetterna, för kassörskan började sniffa och se sig omkring, och så frågade hon: "Känner du att det luktar rök..?"
          Men då var det ju så dags att börja tänka på sådant... blush.gif

          Rökpåsarna var ett suveränt tips, det ska provas å det snaraste. Tänk om man kunde få sitta hemma i soffan och frossa i rökta räkor och aioli tills man blir trött på det! *slurrrrrrrrrp!!!*
           
          Citera
          Motti
          Inlägg 19-02-2010, 20:06
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 10 802
          Medlem sedan:
          03-06-2008
          Medlem nr: 16 563



          Piren i Jönköping ja wub.gif dit borde alla söka sig någon gång,har ju bot i Tenhult för ett par år sedan då tog man bussen eller tåget in till Jönköping och gick till Piren och myste !
           
          Citera
          Simplicity
          Inlägg 19-02-2010, 20:12
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 293
          Medlem sedan:
          20-01-2010
          Medlem nr: 27 477



          Åh.. där har jag oxåå ett minne ifrån... Jag åt makrilltallrik med underbart trevliga vänner en sommarkväll....


          --------------------
          zon 5 (4) mellersta Dalarna
           
          Citera
          Bettis
          Inlägg 19-02-2010, 20:26
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 4 213
          Medlem sedan:
          07-02-2007
          Medlem nr: 9 061



          Hittade den på JULA:s sida under uteliv 399:- och där finns spån också. Hur man röker räkor vet jag inte men du får kanske pröva dig fram. Lycka till tummenupp.gif


          --------------------
           
          Citera
          Meriona
          Inlägg 19-02-2010, 20:44
          Länk hit: #19


          Gäster






          Rökta räkor tycker jag inte är gott alls, men jag har aldrig sett det här på västkusten, det är nog ett inlandsfenomen eller storstadsfenomen. Rökt sik kunde och älskade jag äta förr, men nu mår jag illa, jag vet inte varför...
          Alspån brukar man använda att röka i hobbyrökar med. Det finns att köpa på nätet för den som bor avigt till. smile.gif
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 19-02-2010, 23:22
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          CITAT (Meriona @ 19-02-2010, 20:44) *
          Rökta räkor tycker jag inte är gott alls, men jag har aldrig sett det här på västkusten, det är nog ett inlandsfenomen eller storstadsfenomen. Rökt sik kunde och älskade jag äta förr, men nu mår jag illa, jag vet inte varför...
          Alspån brukar man använda att röka i hobbyrökar med. Det finns att köpa på nätet för den som bor avigt till. smile.gif


          Vi köper det alltid i Varberg, i butiken i Smygehuk och på fiskkrogen i Klintehamn på Gotland och dom ska absolut vara färskrökta. Iaf i Smyge så vet jag att dom hade spån, säkert Al men la i nån enriskvist och en massa örter också.
          Ska kolla på den på Jula den verkar ju lite halvproffsig eftersom man kan röka i 2 våningar. och som dottern sa man ju röka allt möjligt när man väl har en rök. Hon hittade också recept på nätet på rökta räkor.

          Rökta räkor

          6 pers
          1 kg räkor, tinade eller frysta
          2 msk alspån
          2 tsk flingsalt

          Tillagning
          Det är inte svårt att röka räkor själv i en abu-rök. Två matskedar alspån och rödsprit till lågorna är allt som behövs.
          1. Strö alspån på abu-grillens botten. Tänd grillen med rödsprit. Lägg räkorna på grillgallret och lägg på locket, men låt en liten springa vara öppen.
          2. Rök räkorna; 10 min för tinade och 15 min för frysta.
          3. Strö över salt. Servera räkorna nygrillade med de olika såserna.



          --------------------


           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 24-07-2025, 16:00
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon