Jag odlar en del störbönor och buskbönor, de som är runda i formen är brytbönetyper och de platta är skärbönesorter, så det finns ex. vaxbönor av både skär och brytbönetyp. Jag föredrar bönor som inte är gröna för då går de lättare att hitta dem bland de gröna bladen. Av störbönorna gillar jag Blauhilde och Neckargold, Blauhilde blir grön då man kokar den. Av buskbönorna gillar jag Dragon Lingerie som är en vaxböna av skärbönetyp mycket vacker med sina rosa mönster och mycket god, Roquencourt som är en vaxböna av brytbönesort, +Royalty som är en purpurböna (även denna blir grön vid kokning) Bönfrö håller ganska många år så man kan ha många olika sorter och så lite ur varje påse och spara frön till efterkommande år.
När det gäller dill och persilja tycker jag inte det är så stor skillnad mellan sorter men man kan ju ta det som passar till det man vill ha ex. när det gäller dill är det ju olika sorter beroende på om det är blad eller krondill man ska odla. Dillfrö har inte så lång hållbarhet. När det gäller persilja kan man ju mest välja om man vill ha slätbladig el krusbladig, jag brukar ha någon rad av båda, fröerna går bra att spara i några år.
Mangold: Rainbow är en fin regnbågsblandning, de har slutat med min favorit Perpetual Spinach sorten Erbette är dock snarlika, Erbette kan ofta övervintra så man kan hinna skörda på våren innan de går upp i blom. Även mangoldfrö har god hållbarhet.
Gurka: Här beror de ju på vilken typ du ska odla men är det slangurka så gillar jag smaken på de asiatiska sorterna Suyo Long och Xin tai, det blir lite taggiga gurkor men taggarna kan man skrapa bort med en kniv.
Sommarsquash: White bush lebanese vitgröna frukter av den typ som är ganska vanlig i grönsaksdiskarna i många butiker med utländsk mat, lite fastare fruktkött och mycket god, har funkat bra även vid sämre väderlek hos mig, Costata romanesca mycket god, även denna funkar för det mesta bra, grönrandiga ganska åsig sort, (även Cocozelle, Gold Rush, Dark Fog är bra sorter) +Tromboncino har mycket god lite kronärtskockssmak, tromboncino är dock rankande som pumpa och är något mellanting mellan sommarsquash och vintersquash och har inte lika stor avkastning som vanlig sommarsquash. Fröerna har god hållbarhet och kan sparas flera år.
Plocksallat: Vanliga Black seeded Simpsons brukar alltid funka, djävulsörona (Les Orielles du Diable) är också goda och vackra.
Romansallat/Cossallat: Parris Island brukar vara en säker sort
Ruccola: Vanlig ruccola brukar funka bra, bor man i söder kan man även testa odla den perenna "ruccolan" = den runåbergs kallar vild ruccola, den blir ofta inte så stor första året och så jättehärdig är den inte.
Övrigt: trädgårdsmålla Aurora Orach Mix vacker + har mycket god spenatsmak, unga blad kan ätas råa äldre förvälls, dekorativ och lättodlad bara man inte sår för tidigt.
Olika grönsaker funkar dock olika bra i olika jordar och klimat, så man kan behöva testa sig fram till vad som funkar just i sin egen trädgård.
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|