CITAT (gavagai @ 10-05-2009, 22:33)

Aha, så det är så att det enda man ska akta sig för är att föra in potatis utifrån som inte är särskilt kontrollerad/behandlad mot sjukdomar? Det går alltså lika bra att använda "inhemsk" ickekontrollerad/ickebehandlad potatis som att använda främmande kontrollerad/behandlad potatis? eller finns det andra åsikter om det också?
Frågan är också hur jag ska förvara potatisen. Funkar det att ha den liggande i en jordkällare över vintern? (och finns det något ännu enklare sätt, kan få tillgång till en jordkällare, men det är inte granngårds precis) och ska man kolla den på något särskilt sätt sedan för att se att den är o.k. att sätta?
"Inhemsk" skulle jag inte nöja mig med (om du bara menar svensk) -- men potatis som är odlad granngårds och ekologiskt känner jag mig trygg med. Det är inte så att svensk potatis är bättre kontrollerad mot sjukdomar än utländsk. Risken med att ta potatis långt ifrån är snarare att få in nya sjukdomar som inte tidigare har funnits i området och som därför kan slå hårt. Men som sagt, kolla potatisen noga så att den ser frisk ut, och byt växtplats varje år så att du inte odlar potatis oftare än vart fjärde år på samma jord.
Förvaring i jordkällare är det bästa. Vinterpotatis är förstås också enklare att förvara än sommarpotatis.