Vanlig lök använder jag mest som salladslök under sommaren. All lök är godast färsk. Även vitlök. De gröna bladen är bäst! Man kan ta enstaka blad av varje planta och låta löken växa vidare. Men då måste man lämna så mycket blad att det orkar bli en fin lök.
Som sagt - ska du förvara löken, så tar du gul lök (och schalottenlök) när bladen vissnat / vikt sig helt. Knippor är bra (fläta ihop bladen, eller knyt ihop 3-4 st). Man kan då hänga dem luftigt så håller dom sig bra.
Vitlök tar man när bladen är till hälften gula. Väntar du tills vitlöksbladen vissnat helt får du skörda en näve lösa vitlöksklyftor med dålig hållbarhet. Som sättlök duger dom dock, och att äta färsk. Tar du vitlöken tidigt är det hela kulor, som man då kan sätta ut för att växa vidare året efter. Samma om dom inte hunnit mogna helt under sommaren.
--------------------
Hälsningar Eva
|