..verkade vara vanligt förr! (1800-talet)
När det var dyrt att köpa färdiga ympade ungträd.
Jag har läst Görel Kristina Näslunds bok 100 svenska äpplen.
Och det är uppenbart att dom flesta av våra gamla "kära" äppelsorter kommer från kärnor.
Varför odlar man inte fram fler äppelträd från kärnor i vår tid? Jovisst tar det tid. Troligen blir mycket av resultatet inte bra...
Men enbart chansen att få goda äpplen från egen satta äppelkärnor "en ny unik egen sort" efter många år, måste vara en speciell upplevelse, få förunnat.
Någon med erfarenhet hur man bäst sår kärnor?
På ytan, eller under jorden? Sandblandad matjord...?
Mvh /Bengt:-) som fått tre kärnor att gro på en vecka....vad månde detta bliva!
Klarar jag att hantera dom? In i växthuset, eller härda dom ute i kylan så fort det går?
När sätta ut dom? Övervintra inomhus i vinter?
Osv...massor av frågetecken.
Någon med erfarenhet som vill dela med sig...
Mvh /Bengt
--------------------
Mvh /Bengt, bor i Kyrkslätt Finland zon1 (=2-3 i Sverige) Tips! Spara dina äppelkärnor i blomkrukor... för senare utplantering på hösten! :-) ...det gör jag och hoppas på ny god äppelsort om ca. 5-10 år
|