Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Min första omgång bondbönor, - när skördas de?
          annelito
          Inlägg 21-07-2009, 14:43
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 255
          Medlem sedan:
          13-06-2003
          Medlem nr: 1 691



          Jag sådde bondbönor för första gången i år och oj vad de växer!
          Först trodde jag att det inte skulle bli något eftersom blommorna blev svarta och vissnade, sen förstod jag att bönan ändå blev bra i slutändan. Tror jag. Har ju inte skördat än men jag öppnade en häromkvällen och det såg himla fint ut. Men jag vet inte när jag ska skörda?!

          Nu är dom sammetslena utanpå, är dom alltid det? Och inuti var det som världens "fluff-fluff", försvinner det när bönan börjar bli klar eller vad ska jag gå på när jag ska kolla efter "skördetidstecken"?
          Jag vill ju verkligen inte var för sent ute...

          Och vad gör ni med era bonbönor? Äter dom färska direkt under plockningen eller förväller eller kokar direkt och hur länge? Kom med vilka tips ni än har!
          Tacksam för all guidning om bondbönan!

          Här lite bilder:

          Bifogad fil  bean5.jpg ( 237.3k ) Antal nedladdningar: 85


          Bifogad fil  bean1.jpg ( 203.12k ) Antal nedladdningar: 61


          Bifogad fil  bean2.jpg ( 197.39k ) Antal nedladdningar: 63


          Bifogad fil  bean3.jpg ( 139.07k ) Antal nedladdningar: 57


          --------------------
          "Lycka är att göra det man vill och vilja det man gör".
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          EKLO
          Inlägg 22-07-2009, 07:34
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 398
          Medlem sedan:
          10-08-2007
          Medlem nr: 11 952



          Jag kokar mina bondbönor 4-5 minuter när de är späda. Sedan skalar jag de enskilda bönfröna för att det blir godare. Men ska man göra mos med bondbönor (se recepttråden) manske man ska koka dem längre för att lättare mosa?

          Man äter ingen typ av bönor råa, alla sorters bönor måste förvällas (annars får man ont i magen - pga ett ämne i bönorna som minskar när de förvälls). Med sockerärter och brytärter är det en annan sak - de är goda både att äta råa och lätt förvällda.

          Vaxbönor och brytbönor förväller jag nån minut kortare än bondbönorna, när de är riktigt färska och späda.

          Redigerat av EKLO: 22-07-2009, 07:35
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 22-06-2025, 18:14
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon