Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Skuggigt problemhörn, - jag behöver tips
          SysterJord
          Inlägg 03-08-2009, 09:41
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 69
          Medlem sedan:
          05-04-2009
          Medlem nr: 22 074



          Hej!

          Jag har ett skuggigt hörn i trädgården där kirskål fått härja fritt i många år. Den håller jag på att tukta och har hittat en ganska bra metod. Men nu skulle jag behöva tips på bra, härdiga, skuggtåliga - gärna snabbväxande och hyfsat "snigelresistenta" (haha, finns väl ej, men i alla fall) växter. Har funderat på hosta, men jag undrar om inte mördarsniglarna kommer att käka upp dem direkt. Gärna tips på växter som kan komma omlott under vår/sommar/höst.

          Någon som har förslag? Stort tack på förhand!

           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Viveka
          Inlägg 03-08-2009, 13:24
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 247
          Medlem sedan:
          23-05-2004
          Medlem nr: 3 673



          Mina två favoritmarktäckare för skugga är myskmadra (Galium verum) och dvärghäxört (Circea alpina). Båda bildar en tät, ljusgrön, låg matta och blommar länge, med en sky av små vita spetsliknande blommor, som lite påminner om spetsmössa (Tiarella).
          Spetsmössan är förstås snyggare, men också betydligt kinkigare, liksom sockblomma. Mina föräldrar försökte i många år att få mattor av sockblomma och tiarella under sina stora rhododendron, men även om det forfarande finns enstaka exemplar kvar av dem där nu, ca 40 år efteråt, blev det aldrig några mattor.
          Det blir det emellertid snabbt av både myskmadra och dvärghäxört, som t.o.m. nästan lyckas konkurrera ut kersen hos mig.

          Nackdelen är förstås att båda - vilket f.ö. ligger i marktäckarens natur - är ganska aggressiva, speciellt häxörten tar lätt hela över trädgården. Eftersom den är låg, och dessutom har betydligt ytligare rötter än kersen, är den emellertid lättare att hantera. Båda är snigel- och rådjurssäkra, och rhododendron och rosor verkar snarast trivas med att stå med fötterna i en matta av häxört, förmodligen bevarar det markfukten bättre.

          En fördel - eller nackdel om man ser det så - är att de grönskar ganska sent, vilket gör att de kan kombineras med vårlökar och sippor. När vårblommorna har blommat över kommer de gröna mattorna upp och täcker de fula bladen, och sedan blommar de själva, myskmadran i maj-juni, häxörten i juli-augusti.

          En annan trevlig marktäckare, med lite större blad, är silverplister (Lamium). Den finns med både gula och rosa blommor, men det är för de silvervariegerade bladen man odlar den. Även denna täcker snabbt marken på stora ytor. Den håller sig mest låg, men eftersom den är revbildande klättrar den gärna upp i buskar.

          Jag är också mycket förjust i Ormöga (Omphalodes) som har intensivt himmelsblå blommor på våren, och bildar friskt gröna mattor. Den vill nog ha lite mer ljus, men verkar å andra sidan kunna växa i vilken jord som helst, medan de flesta marktäckare vill ha mullrik jord.

          Vintergröna (Vinca) har också blå blommor, och som framgår av namnet är den vintergrön. Eftersom den är mera buskartad, är det dock svårare att få snygga mattor av den. Jag är ganska lat och föredrar sånt som klarar att hålla undan ogräset själva, vilket Vincan inte riktigt gör.

          Hostorna klarar sniglarna bättre än man tror, särskilt de kraftigare sorterna, och de är fina som kontrast mot småbladiga växter. De är känsligast i början av växtsäsongen, men då är det också lättare att hålla efter sniglarna. Jag ser sällan några stora skador på mina hostor. Ormbunkar, bl.a. strutbräken är också bra, om man vill ha något som går upp på höjden.

          Sen finns det förstås massor av olika Geranium, med blommor i rosa, rött, lila, blått och vitt. En del av de lägre sorterna växer ut på bredden och kan användas som marktäckare.

          Alla de ovannämda är rådjurssäkra hos mig, och jag har massor av rådjur, de föder till och med sina ungar i min skog.



          --------------------
          Viveka i Alingsås
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 27-07-2025, 19:37
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon