Visst finns det många olika sorters alger, men låter det verkligen troligt att det brunfärgade vattnet med partiklar i som trådstartaren pratar om är levande alger som kommer dö om man doppar ner halm?
Sen angående vattenbyten, visst är det rätt att stora temperatursvängningar kan stressa fisken. Men det är ju sällan nåt problem för friska djur. Men 10-15% vattenbyte per vecka brukar lite seriösare källor rekommendera.
Förklara gärna hur det rena vattnet skulle kunna förändra "vattenbalansen"? Hur stor mängd av nitrifikationsbakterier och liknande nyttosaker tror NI lever fritt i vattnet? tror ni de lever länge utan en växtplats? Om det vore så så skulle filter, kornhalm, bottensubstrat, ALLT vara helt utan poäng om hela nitrifikationsprocessen skedde direkt i vattnet av "frisimmande" bakterier.
--> MariaS, tack för din lilla text om halm, fosfater och alger. Men vad ville du säga? Att man kan rena vattnet med halm är inte så konstigt eftersom det har stor yta och kan frisätta kol som är till nytta för mikroorganismer, men då måste du ju för det första pumpa vattnet så det kommer i kontakt med kornhalmen, inte bara doppa ner det i vattnet nånstans. Och sen allvarligt talat, det är ju en skräpig hantering och det tar inte hand om fasta partiklar i nån större utsträckning.
Sen undrar jag lite vad du har för dricksvatten egentligen med kemiska tillsatser och annat? Är det klor du menar så då måste ju vattnet förbehandlas innan det kommer ner i dammen. Annars kan jag lova att det fina dricksvattnet(Här i Sundsvall har vi mineralvatten i kranen) är bättre än det mineralfria och potentiellt miljöförstörda vattnet du samlar från taket.
|