CITAT (MariaS @ 04-08-2009, 09:12)

Man ska helst inte tillföra för mycket nytt vatten i en damm. Där har HelenJ rätt. VArför: stora mängder nytt vatten förändrar vattenbalansen och medeltemperaturen. Visst gill fiskar att "duscha" i vattenstrålen från slangen, men det gör ju vi människor också ibland när det är varmt. Men vi blir också sjuka om medeltemperaturen svänger hastigt till lägre temperatur (höstar ett bra exempel med alla influensor)
Tyvärr har vi en stor avdunstning från våra stora dammar. Största boven där är växterna som vi trycker i för att slippa alla alger. 1 cm2 bladyta avdunstar nästan dubbelt så mycket som vattenytan utsatt för sol. Detta gör att vi trots allt måste fylla på våra dammar. Men det finns alternativ till kallvattenslangen.
Själv har jag kopplat en vattentunna som samlar vatten från tre tak, till min damm. VAttnet passerar ett stenfilter och går sen direkt ut i dammen. Då är vattnet mer av samma temperatur som dammen och har inge kemiska tillsatser som dricksvattnet. Visst finns det andra kemiska tillsatser i regnet, men det får vi ner i dammen i vart fall.
jag går inte in i diskussionen om hur man ska byta vatten eller ej. men ja fiskarna gillar stabil sval temp, varmare på dagen och lägre på natten. men skulle det sjunka snabbt så tål dom det också (inte för snabbt, men realistiskt nu). om dom nu är friska och välmående så att säga. och som jag skrev innan i en stor vattenvolym håller tempen sig stabilare även om man fyller på med vatten (mycket mängd också). och det är nog sällan dom chockas ihjäl det är min poäng. har själv varit med om där pumpar gått sönder så allt vattnet rann ut och sedan fyllt på direkt med väldigt kallt vatten, och fiskarna fick säkert mer än halva volymen påfyllt på nytt och dom simmade gladare än innan.