CITAT (Ogräs_ @ 16-10-2009, 22:42)

Jag har nyligen fått mängder med inspiration från olika bloggar och bestämt mig för att odla grönsaker i min lägenhet. Jag är relativt ny vad gäller grönsaksodling och deras näringsbehov.
Jag fick hem lite frön idag och har nu planterat 3 sorters sallad (en huvudsallad, isbergssallad och romansallad) och tomatsorten tiny tim i vanlig blomjord. Jag har köpt flytande växtnäring för ekologiskt bruk (vill ha så naturlig odling som möjligt) och ska iväg och köpa mer jord i helgen så jag har något att plantera rädisor och morötter i. Väntar även på smultron och spenatfrön.
Vad borde jag köpa för något? Jag är allt annat än rik och behöver både jord, gödning och belysning. Har letat efter passande lysrörsbelysning men inte hittat något vettigt och funderar istället på lågenergilampor. Hur många lampor kommer jag att behöva för att täcka odling på 2½ meter fönsterbräda och hur starka ska lamporna vara?
Vilken gödning passar bäst inomhus, jag vill inte att det ska lukta för mycket eller locka mina hundar och katter till krukorna.
När jag kommit igång med odlingen vill jag utöka med fler grönsaker, vilka klarar sig bra inomhus och ger en bra skörd utan att bli för stora? Jag är sugen på att utöka med mangold och potatis, men mer än så har jag inte kommit på.
Är tacksam för all hjälp jag kan få.
SAllad, rädisor, morot och spenat är växter som normalt gror vid +8 grader (i jorden) Rädisor och spenat är dessutom snabba växter, som absolut inte bör få det för varmt, de är ju normalt skördeklara när temperaturen ute inte nått över +18... Sen har vi ju ljuset också, som andra redan påpekat. Tror bara att ett helsolarium skulle kunna åstadkomma producera tillräckligt med ljus!
Smultronfröna, bör kallstratifieras en period för att gro och kräver sen hög luftfuktighet och mängder med ljus.
Tiny Tim går däremot utmärkt att odla inne så här års, om den får en ordentlig lampa som lyser minst 14timmar. Sen är det nog bara basilika också, som jag vet att man kan odla inne så här års och som ger något.
Jag har själv provat ovan nämnda växter inomhus och totalt misslyckats hela vägen. Däremot har jag lyckats få fram spenat och rädisor mitt i vintern i mitt uppvärmda växthus (Håller +4 - +10) Resten får du nog tyvärr vänta till våren med att odla.