Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Ett fall för Kommissarie Odla, E 120??
          Grå
          Inlägg 18-10-2009, 07:23
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2 648
          Medlem sedan:
          14-07-2007
          Medlem nr: 11 526



          Sitter här och läser baksidan på ett salamipaket från Dannebrog, vilket man aldrig ska göra, och blir upplyst om att salamin innehåller färgämnet E 120.
          Man kan läsa sig till i broschyren "Handbok för den kräsne konsumenten" (ja, inte jag då - den är Hernriks) av Tommy Svensson att E 120 är ämnet karmin som utvinns kemiskt från krossade insekter. Vilka insekter står inte, men jag antar att det är röda mygglarver eftersom salamin är nästan cerise crazy.gif

          Nu till min fråga:
          Jag trodde att det bara var kemiskt framställda tillsatser som fick e-nummer. Hur kan krossade insekter räknas som kemisk tillsats i en matvara, det är väl så naturligt som det bara kan bli?
          Någon som är insatt?
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Red Top
          Inlägg 18-10-2009, 10:06
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          24-05-2008
          Medlem nr: 16 329



          Jag håller inte med om att jag är en idiot.

          Jag är väl medveten om att alldeles normala tillsatser i mat också fått E-nummer.

          Kanske för att dölja de riktiga bovarna bland E-numren.

          Skulle föredra om innehållet stod i klartext på alla förpackningar.

          Att tillsätta E 440, när man kokar sylt/gele är inte nödvändigt. Inte heller E 210 eller E 330. Gör man på rätt sätt och använder fräscha naturliga råvaror håller det sig minst lika bra.


          --------------------


          Att alltid vara en smula barn, det är att vara riktigt vuxen.

          Jevgenij Jevtusjenko



           
          Citera
          KRT
          Inlägg 18-10-2009, 10:34
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 3 001
          Medlem sedan:
          17-09-2009
          Medlem nr: 26 121



          CITAT (Red Top @ 18-10-2009, 11:06) *
          Att tillsätta E 440, när man kokar sylt/gele är inte nödvändigt.

          Jo det är det vist, beroende på vad du använder för bär. Eftersom vissa bär/frukter innehåller mycket litet pektin är det nödvändigt att tillsätta om man inte vill ha saft i stället för gele och/eller sylt. Jag vet detta av egenerfarenhet eftersom jag tyvär lyckats göra detta vid ett flertal tillfällen och saft är inte samma sak som gelé.....

          CITAT (Red Top @ 18-10-2009, 11:06) *
          Inte heller E 210 eller E 330. Gör man på rätt sätt och använder fräscha naturliga råvaror håller det sig minst lika bra.


          Och nej igen, fräscha råvaror förhindrar inte mögel, tyvärr. Mögel beror på att det är nästan omöjligt att framställa något utan att det kommer med en endaste mögelspor. Däremot kan man undvika problemet genom att frysa produkterna alternativt göra så små satser att man äter upp det innan det möglar. Vill man däremot kunna lagra produkterna i kyl och/eller göra större satser är det en annan sak.

          F.ö. begriper jag inte varför t.ex. citronsyra skulle vara så förfärligt att tillsätta i sylt/saft? En fullkomligt naturlig syra, finns i sura livsmedel och smakar väldigt gott om man gillar surt smile.gif.

          F.ö. skrev jag också att det finns en HEL DEL E-nummer som man absolut vill undvika -antingen för att de är onödiga, allergiframkallande, onyttiga, beroendeframkallande eller att man av andra skäl inte vill få dem i sig. Men jag vidhåller fortfarande att bara för att mat är hemlagad så är den inte alls fri från E-nummer.


          CITAT (Red Top @ 18-10-2009, 11:06) *
          Jag är väl medveten om att alldeles normala tillsatser i mat också fått E-nummer.

          Kanske för att dölja de riktiga bovarna bland E-numren.


          Handlar inte alls om konspirationsteorier - det handlar om att standardisera för att märkningar ska vara samma i olika länder. Olika namn/beteckninar i olika länder skulle vara betydligt värre för konsumenten, så med tanke på att ett ämna kan ha hur många olika namn och synonymer som helst så föredrar jag alla gånger E-märkningen. Då vet man ju att det är samma tillsats, oavsett om varan är gjord i Sverige, Spanien eller på Irland.

          Redigerat av KRT: 18-10-2009, 10:41


          --------------------
          Ärvd trädgård i sydvästra Skåne (zon 1)
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          Grå   Ett fall för Kommissarie Odla   18-10-2009, 07:23
          tepa   HUUGA, Grå. Jag ska aldrig mer äta salami... Häls...   18-10-2009, 07:29
          gunvor   Carmin (karmin, E120): Rött färgämne som tas från ...   18-10-2009, 07:31
          netaave   Carmin (karmin, E120): Rött färgämne som tas från ...   19-10-2009, 21:47
          Åsa, mälardalen zon 2   Karmin är väl inget konstigt finns i läppstift mm....   18-10-2009, 07:34
          Grå   Tack för det Gunvor! Löss har ju en reprodukt...   18-10-2009, 07:34
          Nauti   Karmin finns i det mesta av det röda lösgodiset. D...   18-10-2009, 07:38
          Dito Verde   Finns olika produkter som även innehåller hår, män...   18-10-2009, 13:23
          Nauti   Det var det äckligaste hittills..... blää Har du b...   18-10-2009, 20:37
          Grå   Men VARFÖR har det e-nummer???!! :-cry-: ...   18-10-2009, 07:39
          Nauti   http://www.eu-upplysningen.se/Amnesomraden...delst...   18-10-2009, 07:43
          Grå   [url=http://www.eu-upplysningen.se/Amnesomraden/Li...   18-10-2009, 07:51
          MariaS   Fin länk NAuti! "Sidan kunde inte laddas....   18-10-2009, 07:48
          LasseB   E nummer och kemi är ju inte liktydigt så där har ...   18-10-2009, 07:48
          Åsa, mälardalen zon 2   Japp E-nummer är tillsatser som ofta inte behövs e...   18-10-2009, 07:52
          Grå   Ok! Tack för svar!   18-10-2009, 07:57
          Åsa, mälardalen zon 2   Kan även tillägga att tillverkarna är lite fula i ...   18-10-2009, 08:04
          Red Top   För den som är intresserad lägger jag in Livsmedel...   18-10-2009, 08:26
          Nauti   Knepigt, länken fungerar för mig även när jag klic...   18-10-2009, 08:29
          Grå   Jag är ju en onyttig själ, så jag kanske omedvetet...   18-10-2009, 08:30
          Åsa, mälardalen zon 2   Äkta varas E-nummerguide (som man hittar på äkta v...   18-10-2009, 08:49
          Snöflinga   Om innehållet i smågodis vet jag icke. Har bara ry...   18-10-2009, 09:01
          skogstroll   urk jag inser mer och mer att det är bäst att äta ...   18-10-2009, 09:02
          KRT   Vill bara påminna om att det finns ämnen som har E...   18-10-2009, 09:46
          abbbe   If you can't beat them, eat them!   18-10-2009, 10:09
          herkules   If you can't beat them, eat them! :tumm...   18-10-2009, 13:05
          Markus_H   En tanke bar , helt utan någon faktagrund för jag ...   18-10-2009, 12:03
          Malin_MeL   En tanke bar , helt utan någon faktagrund för jag ...   19-10-2009, 12:41
          KRT   dessutom tror jag inte lika många skulle köpa prod...   20-10-2009, 19:08
          Tobb   Ett litet urval E114 Klorofyll E162 Färg från rödb...   18-10-2009, 18:32
          flaxss   E920 innehåller L-cystein står om det här http://...   18-10-2009, 20:41
          Dito Verde   Fiskfjäll och löss går väl an. Men hår :sick:   18-10-2009, 20:53
          Nauti   Fiskfjäll och löss går väl an. Men hår :sick:Varfö...   19-10-2009, 06:31
          *Stintan*   Hår i maten är äckligt! :sick: Fiskfjäll och ...   19-10-2009, 07:56
          Grå   ...hudflagor då..? Nej, jag måste erkänna att det...   19-10-2009, 08:24
          *Stintan*   Det ligger nog något i att "det man inte vet ...   19-10-2009, 09:01
          Aqvakul   Jag har uppfostrats att äta det som serveras och a...   19-10-2009, 10:07
          Åsa, mälardalen zon 2   Hemträdgården kom idag och det finns 2,5 sidor lån...   20-10-2009, 18:36


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 21-10-2025, 23:35
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon