Hej, Ser att ni diskuterar torkning av valnötter. Vi bor strax nordost om Stockholm och har ett valnötsträd sedan 20 år. Det började med en pinne jag fick av en kompis, pinnen glömdes bort men efter några år blev det ett lite träd som sedan tre år ger valnötter. Första tre åren ca 200-300 st men i år blir det nog ett tusental. Har prövat oss fram med torkningen eftersom vi också drabbats av mögel på skalen. Kommit fram till att det som funkat för oss är att samla ihop dem vartefter de ramlar ner, ta bort gröna skalet, skrubba av nötterna lite snabbt i vatten för att få bort det mesta av fibertrådarna. Sedan lägga dem på ugnsgaller och in i varmluftsugn med luckan på glänt (osthyvel), 50 grader, ca 2 tim. Själva valnöten är inte torr o krispig efter detta men får ligga o ”eftertorka” på ett bord. Efter några veckor smakar de som köpenötter och är goda. Hittills har vi inte haft problem att spara dem i rumstemperatur fram till jul då vi frossar.
|