Oavsett vad man lägger för avföring/gödsel i en kompost, så har den en mängd farliga bakterier för människan i ett första skede. Får de dessutom en gynnsam miljö med hög fuktighet och temperatur mellan 35-42 grader, så kommer de dessutom att växa till sig ytterligare. Det är därför att det är viktigt att hålla en jämn fuktighet i en kompost, så det blir lika delar syre och fukt. Då växer istället de goda bakterierna, som tar kål på de onda. Ett annat alternativ är att utsätta komposten för temperaturer över 45 grader (Varmkompost)varmed man får samma effekt på de onda bakterierna.
Detta är en av orsakerna till att man får otjänliga badplatser på sommaren. Dåligt renade privata avlopp, rinner ut i vattnen, där bakterierna förökar sig enormt fort, varmare dagar.
Men en väl brunnen kompost, är absolut INGEN risk för någon att hantera, oavsett innehåll. Den kan BARA komma växten till godo.
Sen ska man också vara medveten om att växter inte tar upp bakterier. De tar upp näringsämnena. Det vi människor kan bli sjuka av, är om bakterierna kommer ut i vatten och med vattnet sprids på ytan av t.ex. sallad. Då är det YTTERST NOGGRANT att man sköljer NOGA! Det är inte i växten bakterierna sitter, det är på växten!
SAmtidigt är det inte så många bakterier som överlever att vattnet försvinner och att de utsätts för UV-ljus, men de bakterier som då kan finnas kvar är nog så farliga, som: EHEC, E-koli, salmonella och campylobacter. Men ingen av de bakterierna finns som sagt kvar i en väl brunnen kompost.
|