Ett råd: Kolla arbetsmarknaden innan du ger dig in på en längre utbildning. Jag känner en landskapsarkitekt som visserligen har ett bra jobb nu, men detta efter år av arbetslöshet följt av flytt över halva landet.
Jag vill nog också, som akademiker, påstå att det finns viss övertro på akademiska poäng och examenstitlar, bland akademiker. Akademiska poäng ger inte automatiskt jobb. Praktisk arbetserfarenhet smäller högt hos många arbetsgivare. Men för ett akademiskt jobb krävs givetvis akademisk examen.
Även inom ett yrke finns ofta utvecklingsmöjligheter och möjlighet att byta inriktning eller arbetsuppgifter. Det är ofta möjligt att komplettera en kortare utbildning med fler kurser och "högre" examen i efterhand, efter att ha jobbat ett tag och känt efter vad man vill specialisera sig på, t ex. Jag känner en trädgårdsingenjör som efter 2 års utbildning främst hade lärt sig praktiskt göra. Uppgifterna var (som jag fick berättat) typ parkskötsel, och anläggning. Det är mycket gräva, lägga sten, plantera, klippa och greja. Det jobb han har nu, ett par år efter utbildningen, innebär främst arbetsledning och då mer planering och kontorsjobb. Tror dock att många efter sådan utbildning kan fastna i att köra åkgräsklippare och klippa häckar också. Vilket antagligen inte är så dumt det heller, det beror som sagt på vad man vill och förväntar sig.
|