CITAT (Kristin i Kålltorp @ 31-10-2009, 12:02)

Hej,
Något som är enkelt är att använda Corn (en slags svamp). Finns i frysdisken i form av filéer, färs eller nuggets. Alla recept som du har med kycklingfiléer kan ersättas med cornfiléer och alla recept med köttfärs kan ersättas med cornfärs. Dyrare blir det men absolut lika gott.
Hälsningar Kristin.
Ja vi brukar använda quorn. Det finns en sort utan en massa tillsatser. Vi kokar soppa och slänger i qourntärningarna frusna så kallnar soppan till lagom ättemperatur.
CITAT (RitRat @ 31-10-2009, 14:01)

Jag använder mycket linser och bönor som "köttsubstitut" i alla slags såser, stuvningar och soppor. Billigast blir det om man köper torra bönor och gör storkok. Med små portionspåsar i frysen är det lätt att snabbt skapa vilka rätter som helst. Bara fantasin sätter gränser. Linser behöver inte blötläggas, de går snabbt att skapa med. Likaså är det bra att ha hemma några burkar färdigkokta bönor.
Exempel på *lättlagad* pastasås:
Fräs ett par hackade/skivade lökar + vitlök i olja.
Häll i en burk passerade eller krossade tomater.
Lägg ned 1 - 1,5 dl röda linser-
Salta, samt krydda med fantasi: välj några av dessa: pepparsorter, curry, lagerblad, kanel, ingefära, nejlikor, chilli, fänkål.... Vad som helst, men ganska mycket. Det är kryddorna som gör maten speciell!!
Koka ca 15 minuter, men passa såsen emellanåt, så den inte blir för torr. Man får ösa på med vatten för att linserna sväller upp och suger åt sig vätska. Rör om ofta.
På slutet är det bra att ha i några färska gröna örter, så blir det både smakrikt och snyggt!
Servera med pasta, ris, couscous eller potatis.
Den här såsen går att variera i det oändliga:
Lägg i lite frysta blandade grönsaker, nötter (som ökar proteininnehållet ytterligare), varav cashew-nötter är de godaste, mandlar, spenat, andra bönor, rårivna morötter.... ja, det finns inga gränser!
Man kan byta ut tomatkrosset mot kokosmjölk, och vips, det blir en helt annan rätt. Ännu godare!!!
Lycka till!
Lite Kajsa Warg sås då. Man tager vad man haver. Skulle vara intressant att veta lite hur du brukar blanda för att få till det. Jag uppfattade det i alla fall som att du inte tar alla de olika kryddorna samtidigt?