Vi lagar ofta vegetariskt, just nu och med kniven på strupen: Det här är det godaste vegetariska receptet!
Karljohan, potatis och persilja!
Karljohansvamp Smör Potatis av god kvalitet, kravmärkt eller egen odlad utan konstigheter Rapsolja Slätbladig persilja, kravmärkt eller egen odlad utan konstigheter Lite salt Ev. lite antingen färsk chili eller vitlök (Gott!)
Färsk nedskuren svamp läggs i medelvarm stekpanna utan smör, när vätskan dunstat bort läggs smöret i. Fryst eller blötlagd/urkramad svamp (passa den blötlagda!) läggs i medelvarm stekpanna utan smör, när vätskan dunstat bort läggs smöret i.
Sedan: Svampen steks i smör på (knapp) medelvärme länge och väl. Under tiden - Ut och dra potatis, eller ta fram den köpta. Skölj/skrubba och skala (om så behövs); "tärna". Fixa chili eller vitlök, om så önskas! Duka!
Mot slutet höjs värmen, svampen ska bli knaperstekt (nu får man nästan stå vid spisen och passa)!
När svampen är färdig hälls den över i skål, låt så mycket som möjligt av "svampsmöret" vara kvar i stekpannan (rengör inte pannan!). I med lite olja, stek potatisen. Efter ett tag om så önskas; i med antingen lite färsk chili eller vitlök. Salta lätt.
Hämta och skär persiljan. Fixa tillbehör.
Tillbehör: En sallad är gott till, till exempel Lollo Rosso, med en mild vinegrette (olivolja av bra kvalitet, en aning balsamvinäger/rödvinsvinäger, en aning vitlök, en aning salt). Tomatsallad är inte fel (samma vinegrette). Rårivna morötter ger sötma.
När potatisen är klar, läggs svampen tillbaka i stekpannan tillsammans med potatisen. Veva runt, låt svamp och potatis gotta sig med varandra en stund. Sätt stekpannan på bordet, strö på rätt rikligt med skuren slätbladig persilja.
Mycket enkelt och mycket gott, rena fina smaker. Billigt om man har plockat svampen själv, i stort sett gratis om man plockat svampen själv och odlar. Supergott.
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|