Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Bakformar för bröd, Frågor och funderingar
          Christa
          Inlägg 04-11-2009, 14:11
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          Jag bakar grovt rågbröd av surdeg vilket kräver formar eftersom degen blir ganska lös. Har hittills kört med aluminiumformar men upptäckte nu att de som jag kört i diskmaskinen troligen ger ifrån sig aluminiumoxid.

          Upptäckte det när jag smorde formarna och papperet blev grått. Diskade formen för hand senast jag bakade men det hjälpte inte. Torkade med fuktigt papper om och om igen i morse men det blir grått.

          Inte så kul eftersom aluminiumoxid inte är bra att få i sig.

          Har tidigare ratat formar av teflon och silikon pga kontamineringsrisken. Nu står jag som en åsna mellan hötapparna och vill få fram fakta. Det vore ju himla bra med silikonformar eftersom de inte behöver smörjas. Är det någon som vet om silikonformar kan överföra några kemiska ämnen till brödet?

          Det jag också undrar är om de kan avge några gaser till rumsluften.

          Jag är lika frågande när det gäller teflon där jag läst både för och emot.

          Har ni några fakta kring detta? Vilka är era favoritformar ur praktisk synpunkt?

          Läste också i min bok att man kan baka brödet i lergryta. Det borde ju inte tillföra några skadliga ämnen. Dock måste den då smörjas och limpan blir jättetjock. Tar dubbelt så lång tid i ugnen och lång tid att svalna och tina upp.

          Funkar det att grädda bröd i kärl av glas eller i rostfria kärl?

          Finns det andra förslag?

           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Red Top
          Inlägg 05-11-2009, 09:11
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          24-05-2008
          Medlem nr: 16 329



          När jag bakar grovt bröd med surdeg(det gör jag ofta)så klär jag formarna med bakplåtspapper. Då behöver man inte smörja formen och degen kommer inte i kontakt med materialet i formen.



          --------------------


          Att alltid vara en smula barn, det är att vara riktigt vuxen.

          Jevgenij Jevtusjenko



           
          Citera
          Christa
          Inlägg 05-11-2009, 11:20
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          CITAT (Red Top @ 05-11-2009, 09:11) *
          När jag bakar grovt bröd med surdeg(det gör jag ofta)så klär jag formarna med bakplåtspapper. Då behöver man inte smörja formen och degen kommer inte i kontakt med materialet i formen.


          Kan man hälla en lös och klibbig deg direkt mot bakplåtspapper? Jag trodde det fastnade då. Om man klär en aluminiumform med det så kan man ju inte pudra den med mjöl heller.

          Ville bara vara säker innan jag provar.

          Det kan i och för sig finnas oönskade ämnen i papper också men det är inte lätt att få reda på. Jag har själv använt bakplåtspapper på plåt till vanliga jästbröd.
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          Christa   Bakformar för bröd   04-11-2009, 14:11
          Chamomille   Glas borde ju fungera (såna där runda med lock). D...   04-11-2009, 14:27
          Christa   Glas borde ju fungera (såna där runda med lock). D...   04-11-2009, 14:55
          KURT   Det går ju att baka bröd i allt man kan stoppa i u...   04-11-2009, 14:40
          Chamomille   Jag har använt glasformar att värma mat i massvis ...   04-11-2009, 15:00
          *Stintan*   Jag har ett par gratängformar i glas, såna ovala, ...   04-11-2009, 15:06
          Starfight   Det finns ju även brödformar i trä som går att anv...   04-11-2009, 21:47
          RitRat   Min mamma brukade baka sockerkaka i stekpanna av g...   04-11-2009, 23:08
          blomkronan   När jag bakar grovt bröd med surdeg(det gör jag of...   05-11-2009, 09:39
          Red Top   Kan man hälla en lös och klibbig deg direkt mot ba...   10-11-2009, 10:56
          Myosotis   Brödet jag bakar brukar vara så fast så det går at...   05-11-2009, 12:16
          Rosmarin   ........ Jag har ett recept på små bröd bakade i...   06-11-2009, 10:08
          pejori   Ja det undrar jag också. :confused: VAD kan det va...   06-11-2009, 12:17
          Rosmarin   ... Jag har ett recept på små bröd bakade i (nya) ...   08-11-2009, 12:43
          Björken   Jag bakar allt bröd i formar från en firma som jag...   05-11-2009, 19:34
          Mire   Jag bakar mina kladdiga bröd i silikonformar. Smör...   05-11-2009, 23:30
          eddie   Aluminiumkärl ska inte diskas i diskmaskin. Maskin...   06-11-2009, 00:17
          *Stintan*   Aluminiumkärl ska inte diskas i diskmaskin. Maskin...   06-11-2009, 00:34
          Christa   Aluminiumkärl ska inte diskas i diskmaskin. Maskin...   06-11-2009, 14:25
          pejori   Tyvärr så visste jag inte det där med aluminium. H...   06-11-2009, 14:28
          Eva i Skåne   Stora rostfria brödformar har jag, kanonbra! N...   06-11-2009, 22:23
          netaave   Jag använder "non stick" alltså aluminiu...   07-11-2009, 01:16
          Christa   Jag använder "non stick" alltså aluminiu...   07-11-2009, 10:11
          Myosotis   Minns inte tyvärr, ska höra med min mamma, det kan...   08-11-2009, 13:50
          pejori   Minns inte tyvärr, ska höra med min mamma, det kan...   08-11-2009, 15:00
          Rosmarin   AAA du menar att krukor kan innehålla annat (mer g...   08-11-2009, 15:15
          pejori   Det beror ju i så fall på om vi talar om oglaserad...   08-11-2009, 15:25
          netaave   Ja letar man i allt så hittar man ju alltid fel i ...   08-11-2009, 14:57
          Rosmarin   Jag undrar fortfarande... är det ingen som vet? Va...   08-11-2009, 15:10
          Myosotis   ...Men i oglaserad lera som är bränd, kan jag i sk...   08-11-2009, 15:39
          Rosmarin   Det kanske bara var ett rykte :dunno: Ja kanske ...   10-11-2009, 09:54
          Peztis   Jag bara tänker på all mat som sedan urminnes tide...   08-11-2009, 18:25
          netaave   Håller på röjer runt i skåp lådor och förråd nu oc...   08-11-2009, 21:31
          Motti   Bakformar i alluminium ska aldrig diskas i diskmed...   09-11-2009, 18:44
          KRT   Det finns ju emaljerat också, förutom lera, teflon...   10-11-2009, 09:58
          netaave   Har nog lagt ut det här förr men apropå lite kladd...   10-11-2009, 17:14
          Christa   Det blev en glasform så länge. Det funkar bra men ...   28-12-2009, 21:04
          gunvor   jag har fått två brödkorgar flätade av gotländskt ...   29-12-2009, 08:07
          Christa   jag har fått två brödkorgar flätade av gotländskt ...   29-12-2009, 18:53
          *Stintan*   Jag gräddar ofta bröd i en ungsfast gratängform. D...   29-12-2009, 11:01


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 07-09-2025, 08:07
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon