Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Bakformar för bröd, Frågor och funderingar
          Christa
          Inlägg 04-11-2009, 14:11
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          Jag bakar grovt rågbröd av surdeg vilket kräver formar eftersom degen blir ganska lös. Har hittills kört med aluminiumformar men upptäckte nu att de som jag kört i diskmaskinen troligen ger ifrån sig aluminiumoxid.

          Upptäckte det när jag smorde formarna och papperet blev grått. Diskade formen för hand senast jag bakade men det hjälpte inte. Torkade med fuktigt papper om och om igen i morse men det blir grått.

          Inte så kul eftersom aluminiumoxid inte är bra att få i sig.

          Har tidigare ratat formar av teflon och silikon pga kontamineringsrisken. Nu står jag som en åsna mellan hötapparna och vill få fram fakta. Det vore ju himla bra med silikonformar eftersom de inte behöver smörjas. Är det någon som vet om silikonformar kan överföra några kemiska ämnen till brödet?

          Det jag också undrar är om de kan avge några gaser till rumsluften.

          Jag är lika frågande när det gäller teflon där jag läst både för och emot.

          Har ni några fakta kring detta? Vilka är era favoritformar ur praktisk synpunkt?

          Läste också i min bok att man kan baka brödet i lergryta. Det borde ju inte tillföra några skadliga ämnen. Dock måste den då smörjas och limpan blir jättetjock. Tar dubbelt så lång tid i ugnen och lång tid att svalna och tina upp.

          Funkar det att grädda bröd i kärl av glas eller i rostfria kärl?

          Finns det andra förslag?

           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          netaave
          Inlägg 08-11-2009, 14:57
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Ja letar man i allt så hittar man ju alltid fel i någonting, så skulle jag aldrig kunna leva. Påverkar det jag kan i min närhet, handlar närproducerat o.s.v. men använder de verktyg som finns tills jag blir bevisad om motsatsen.


          --------------------


           
          Citera
          Rosmarin
          Inlägg 08-11-2009, 15:10
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 099
          Medlem sedan:
          07-02-2008
          Medlem nr: 13 936



          CITAT (Rosmarin @ 08-11-2009, 12:43) *
          Jag undrar fortfarande... är det ingen som vet? Var hörde du att det skulle vara farligt Myosotis? Känns som att jag behöver få klarhet det här.


          CITAT (Myosotis @ 08-11-2009, 13:50) *
          Minns inte tyvärr, ska höra med min mamma, det kan nog varit hon som sa det. Men lergrytor som det är meningen att man ska ha mat i är förhoppningsvis inte giftiga?!


          CITAT (netaave @ 08-11-2009, 14:57) *
          Ja letar man i allt så hittar man ju alltid fel i någonting, så skulle jag aldrig kunna leva. Påverkar det jag kan i min närhet, handlar närproducerat o.s.v. men använder de verktyg som finns tills jag blir bevisad om motsatsen.


          Javisst Netaave, det har du så rätt i. tummenupp.gif Jag resonerar likadant.

          Anledningen till att jag vill veta detta är att jag (ju) är keramiker och arbetar mycket med bruksgods. Under alla mina utbildnings- och yrkesversamma- år (som är många) så har det ju blivit en del "giftkunskap". T.ex i fråga om glasyrmaterial. Vad som är ofarligt att glasera bruksgods med och vad som är mindre lämpligt etc. Men i oglaserad lera som är bränd, kan jag i skrivande stund inte komma på vad som skulle kunna vara farligt.

          Jag vill veta för att inte ge felaktiga råd om användning till mina kunder. Det handlar helt enkelt om ansvar. yes.gif


          --------------------

          Vänliga Hälsningar:
          Rosmarin
          Klimat: Bourgogne Min hemsida


           
          Citera
          Myosotis
          Inlägg 08-11-2009, 15:39
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 19 798
          Medlem sedan:
          30-09-2007
          Medlem nr: 12 674



          CITAT (Rosmarin @ 08-11-2009, 15:10) *
          ...Men i oglaserad lera som är bränd, kan jag i skrivande stund inte komma på vad som skulle kunna vara farligt...

          Det kanske bara var ett rykte dunno.gif


          --------------------
          Det ska gå.

           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          Christa   Bakformar för bröd   04-11-2009, 14:11
          Chamomille   Glas borde ju fungera (såna där runda med lock). D...   04-11-2009, 14:27
          Christa   Glas borde ju fungera (såna där runda med lock). D...   04-11-2009, 14:55
          KURT   Det går ju att baka bröd i allt man kan stoppa i u...   04-11-2009, 14:40
          Chamomille   Jag har använt glasformar att värma mat i massvis ...   04-11-2009, 15:00
          *Stintan*   Jag har ett par gratängformar i glas, såna ovala, ...   04-11-2009, 15:06
          Starfight   Det finns ju även brödformar i trä som går att anv...   04-11-2009, 21:47
          RitRat   Min mamma brukade baka sockerkaka i stekpanna av g...   04-11-2009, 23:08
          Red Top   När jag bakar grovt bröd med surdeg(det gör jag of...   05-11-2009, 09:11
          blomkronan   När jag bakar grovt bröd med surdeg(det gör jag of...   05-11-2009, 09:39
          Christa   När jag bakar grovt bröd med surdeg(det gör jag of...   05-11-2009, 11:20
          Red Top   Kan man hälla en lös och klibbig deg direkt mot ba...   10-11-2009, 10:56
          Myosotis   Brödet jag bakar brukar vara så fast så det går at...   05-11-2009, 12:16
          Rosmarin   ........ Jag har ett recept på små bröd bakade i...   06-11-2009, 10:08
          pejori   Ja det undrar jag också. :confused: VAD kan det va...   06-11-2009, 12:17
          Rosmarin   ... Jag har ett recept på små bröd bakade i (nya) ...   08-11-2009, 12:43
          Björken   Jag bakar allt bröd i formar från en firma som jag...   05-11-2009, 19:34
          Mire   Jag bakar mina kladdiga bröd i silikonformar. Smör...   05-11-2009, 23:30
          eddie   Aluminiumkärl ska inte diskas i diskmaskin. Maskin...   06-11-2009, 00:17
          *Stintan*   Aluminiumkärl ska inte diskas i diskmaskin. Maskin...   06-11-2009, 00:34
          Christa   Aluminiumkärl ska inte diskas i diskmaskin. Maskin...   06-11-2009, 14:25
          pejori   Tyvärr så visste jag inte det där med aluminium. H...   06-11-2009, 14:28
          Eva i Skåne   Stora rostfria brödformar har jag, kanonbra! N...   06-11-2009, 22:23
          netaave   Jag använder "non stick" alltså aluminiu...   07-11-2009, 01:16
          Christa   Jag använder "non stick" alltså aluminiu...   07-11-2009, 10:11
          Myosotis   Minns inte tyvärr, ska höra med min mamma, det kan...   08-11-2009, 13:50
          pejori   Minns inte tyvärr, ska höra med min mamma, det kan...   08-11-2009, 15:00
          Rosmarin   AAA du menar att krukor kan innehålla annat (mer g...   08-11-2009, 15:15
          pejori   Det beror ju i så fall på om vi talar om oglaserad...   08-11-2009, 15:25
          Rosmarin   Det kanske bara var ett rykte :dunno: Ja kanske ...   10-11-2009, 09:54
          Peztis   Jag bara tänker på all mat som sedan urminnes tide...   08-11-2009, 18:25
          netaave   Håller på röjer runt i skåp lådor och förråd nu oc...   08-11-2009, 21:31
          Motti   Bakformar i alluminium ska aldrig diskas i diskmed...   09-11-2009, 18:44
          KRT   Det finns ju emaljerat också, förutom lera, teflon...   10-11-2009, 09:58
          netaave   Har nog lagt ut det här förr men apropå lite kladd...   10-11-2009, 17:14
          Christa   Det blev en glasform så länge. Det funkar bra men ...   28-12-2009, 21:04
          gunvor   jag har fått två brödkorgar flätade av gotländskt ...   29-12-2009, 08:07
          Christa   jag har fått två brödkorgar flätade av gotländskt ...   29-12-2009, 18:53
          *Stintan*   Jag gräddar ofta bröd i en ungsfast gratängform. D...   29-12-2009, 11:01


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 07-09-2025, 07:57
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon