Har nog lagt ut det här förr men apropå lite kladdig deg, det här är ganska kladdigt och gör man 1,5 sats och häller degen i en ugnspanna blir det en hög kaka som lätt kan skäras i 4 bröd. Tack vare den långa jästiden blir det en härlig konsistens på detta bröd och inte mkt arbete, ingen knådning om man har maskin.
Pias långpannebröd
2 påsar torrjäst 12 dl vatten 5 tsk salt 2,5 l mjöl, gärna 1/2-1 l vetemjöl special
Blanda alla torra ingredienser. Värm vattnet till strax under 50 gr, och häll det över det torra. Arbeta degen några minuter i maskin, eller för hand. Jäs 1 timme. Rör om, och jäs en timme till. Häll upp degen på en långpanna. Sätt samtidigt ugnen på 250 gr. Jäs 15-20 min. Grädda 15 min. Sänk ugnen till 100 gr., och grädda en timme till. Stjälp upp brödet på galler, låt det svalna. Dela i 4 ”limpor”.
--------------------
|