Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Bakverk utan ugn?, Vill ha tips
          RitRat
          Inlägg 11-11-2009, 22:48
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 153
          Medlem sedan:
          22-04-2009
          Medlem nr: 22 570



          Vad kan man baka utan ugn? På spisen menar jag.
          OK, pannkakor förstås... Och chokladbollar kräver inte ens spis.
          Men mer? Vad kan man göra i stekpanna med lock till exempel?
          Eller på annat vis?


          --------------------
          /// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika.
          Och mitt kostval är vegg.
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          KRT
          Inlägg 21-11-2009, 10:24
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 3 001
          Medlem sedan:
          17-09-2009
          Medlem nr: 26 121



          *funderar* hur gör "bofasta"? Visst måste de också baka någon slags bröd, utgår från det och gör variationer. Förstår om man tröttnar på att alltid äta samma sak, men man kan ju variera kryddning och innehåll.....
          Krabbelurer, pannkakor och annat man tillagari stekpanna är ju enkelt, enda nackdelen är väl att det innehåller ägg, men det går säkert att få tag på.
          Rena bakverk som jäsbröd, sockerkakor etc får du nog klara dig utan (eller köpa färdigbakat).
          Ett alternativ är ju att bygga en ugn, tänker på traditionella "stenugnar" där man eldar för att värma upp den och sedan bakar i den, alternativt den typen man använder i indien (som ser ut som en stor lergryta), kan bara inte komma på vad det heter....

          Beundrar dig som lever "primitivt", det hade inte varit något för mig, men jag kan förstå tjusningen smile.gif


          --------------------
          Ärvd trädgård i sydvästra Skåne (zon 1)
           
          Citera
          RitRat
          Inlägg 23-11-2009, 00:36
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 1 153
          Medlem sedan:
          22-04-2009
          Medlem nr: 22 570



          CITAT (KRT @ 21-11-2009, 10:24) *
          *funderar* hur gör "bofasta"? Visst måste de också baka någon slags bröd, utgår från det och gör variationer.

          Nej, KRT, den gamla gambiska mattraditionen har faktiskt ingen form av bröd! Konstigt men sant! Vanliga kök har inga ugnar, inte stekhällor heller. Långa frallor som säljs i butiker, är ett ganska sent påfund, intryck från kolonialmakterna. Komerciella bagerier finns alltså, de små har murade lerugnar utomhus, ett par stora ser nästan ut som bagerier här.

          Vete växer ju inte i deras klimat, och det mesta jäsbröd kräver ju vete som har gluten. Alltså fanns det inte för länge sedan, innan importen började. De äter sina vanliga inhemska spannmål, hirs (millet) och en annan (sorghum på engelska) som gröt och välling. Ris och jordnötter odlas också, de har många olika risgrötar, ofta med jordnötspulver.

          CITAT (KRT @ 21-11-2009, 10:24) *
          Rena bakverk som jäsbröd, sockerkakor etc får du nog klara dig utan (eller köpa färdigbakat).
          Ett alternativ är ju att bygga en ugn, tänker på traditionella "stenugnar" där man eldar för att värma upp den och sedan bakar i den,


          Jadå, vi köper vete-baguetterna på affärerna, och klarar oss ganska bra på det! Det finns även banan(socker)kakor från bagerier, och goda munkar vid gatuköken att köpa. Att bygga en egen ugn är inte värt besväret, sååå mycket vill jag inte baka! :-)

          CITAT (KRT @ 21-11-2009, 10:24) *
          Beundrar dig som lever "primitivt", det hade inte varit något för mig, men jag kan förstå tjusningen smile.gif


          När det ständigt är varmt, går det bra att leva campingliv i några månader. Ingen fara! Ortsbefolkningen lever ju så hela livet, och är mycket gladare och nöjdare än vi som har "allt".

          CITAT (KRT @ 21-11-2009, 10:24) *
          Krabbelurer, pannkakor och annat man tillagar i stekpanna är ju enkelt, enda nackdelen är väl att det innehåller ägg, men det går säkert att få tag på.

          Jadå, ägg finns i varenda lill-butik, och vi har dessutom några egna höns som ger oss ägg.

          Redigerat av RitRat: 23-11-2009, 00:42


          --------------------
          /// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika.
          Och mitt kostval är vegg.
           
          Citera
          Myosotis
          Inlägg 23-11-2009, 09:28
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 19 798
          Medlem sedan:
          30-09-2007
          Medlem nr: 12 674



          CITAT (RitRat @ 23-11-2009, 00:36) *
          ...den gamla gambiska mattraditionen har faktiskt ingen form av bröd! Konstigt men sant! Vanliga kök har inga ugnar, inte stekhällor heller...
          Vete växer ju inte i deras klimat, och det mesta jäsbröd kräver ju vete som har gluten. Alltså fanns det inte för länge sedan, innan importen började. De äter sina vanliga inhemska spannmål, hirs (millet) och en annan (sorghum på engelska) som gröt och välling. Ris och jordnötter odlas också, de har många olika risgrötar, ofta med jordnötspulver....

          Intressant att läsa om! Jag blir så nyfiken, kan du inte göra en hel tråd där du berättar om livet därnere?

          CITAT (RitRat @ 23-11-2009, 00:36) *
          Ortsbefolkningen lever ju så hela livet, och är mycket gladare och nöjdare än vi som har "allt".

          wub.gif Visst är det så! När jag har tillgång till rinnande vatten och kylskåp använder jag det så klart men man tappar meningen med livet. Jag mår mycket bättre när jag sitter vid en lägereld och gör pinnbröd! Jag blir nästan lite avundsjuk. Men jag skulle dö av värmeslag inom fem minuter.


          --------------------
          Det ska gå.

           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          RitRat   Bakverk utan ugn?   11-11-2009, 22:48
          Sussie F-Flower   Man kan baka "Stompa-bröd"!!...   11-11-2009, 23:08
          RitRat   tack för alla tips. Friterade saker hade jag ju gl...   12-11-2009, 10:56
          skogstroll   Jaaaa, de påminner säkert om indiska papadam! ...   12-11-2009, 11:04
          skogstroll   Utomhus på öppen eld kan man göra "Pinn-bröd...   12-11-2009, 15:41
          ingrids   Alla bakverk som friteras - munkar, struvor, klenä...   12-11-2009, 09:48
          skogstroll   indiska naan-bröd tror jag man kan göra i panna, f...   12-11-2009, 09:49
          LasseB   Om det är frågan om lite mer permanent ugnslöshet ...   12-11-2009, 10:57
          RitRat   Om det är frågan om lite mer permanent ugnslöshet ...   12-11-2009, 10:59
          Fågelvägen   Om det är frågan om lite mer permanent ugnslöshet ...   15-11-2009, 11:43
          Myosotis   Mjukt tunnbröd i stekpanna. Jättegott! Vill du...   12-11-2009, 11:02
          RitRat   Mjukt tunnbröd i stekpanna. Jättegott! Vill du...   12-11-2009, 15:00
          Bettis   Ja, Myosotis, gärna det! Det receptet (länken)...   12-11-2009, 15:16
          KRT   Man kan göra mycket i en micro också, om du har en...   12-11-2009, 11:06
          skogstroll   eller i en grill!   12-11-2009, 11:10
          Bettis   Här har du Leilas stompabröd som jag har gjort mas...   12-11-2009, 11:51
          Peztis   Det borde ju gå att baka nästan vad som helst på l...   12-11-2009, 14:08
          Peztis   Om man kan göra bröd i stekpannan borde man ju äve...   12-11-2009, 17:14
          Myosotis   Mjukt tunnbröd 1,2 l rågsikt 5 dl filmjölk 1 dl l...   13-11-2009, 17:09
          Åsa, mälardalen zon 2   kokosmums Olika typer av godiskakor http://recep...   14-11-2009, 19:51
          RitRat   Tack tack! Jag har fått massor av tips! Å...   14-11-2009, 21:32
          Meriona   Krabbelurer kan du alltid göra! :) Jag har fåt...   14-11-2009, 21:57
          RitRat   Krabbelurer kan du alltid göra! :) Jag har fåt...   14-11-2009, 22:27
          *Stintan*   Det finns en "Miniugn" här: http://www....   15-11-2009, 00:26
          LasseB   RitRat ledsen att det dröjde med svar har liksom v...   16-11-2009, 16:12
          Peztis   Ingen kyl - det måste vara jobbigt! Hur löser ...   16-11-2009, 17:16
          RitRat   Utan kyl? Inga som helst problem! I Gambia dä...   16-11-2009, 20:41
          Fny   du får baka massor av bröd innan du åker och frysa...   20-11-2009, 08:15
          RitRat   du får baka massor av bröd innan du åker och frysa...   21-11-2009, 10:08
          KRT   Nej, KRT, den gamla gambiska mattraditionen har fa...   23-11-2009, 09:48


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 17-10-2025, 18:58
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon