Från Shenet.se om framställning av vanillin:
"1) Vanillin • Förekomst: Finns i små mängder (2-4 %) i växter, förenat med socker till en luktlös glukosid, som i vaniljstången när den ännu är kvar på plantan. Fritt och luktande blir det först efter spjälkning - se under vanilj absolut hur vaniljstången behandlas. Det finns också i söta hartser som bensoeharts, perubalsam och tolubalsam. Finare vanillin till parfym isoleras ur eugenol i kryddnejlikolja. • Tillverkning: Vanillin är en fenolaldehyd (fenol och aldehyd) som bildas när fenolalkoholen eugenol oxideras (syre upptas, väte avges) vilket görs lätt i laboratorium med hjälp av t. ex. kaliumpermanganat. Man kan också göra tvärtom och reducera vanillinet (syre avges, väte upptas) tillbaka till eugenol. Enklast och billigast görs det idag ur klisterämnet lignin som man får ur barrträdssulfit och råolja. Det är många komplicerade turer från sulfit till vanillin men besväret lönar sig; syntetisk vanillin kostar bara 1 % av isolerad. Det kanske blir lättare i framtiden: 2006 meddelade japanska forskare att de kommit på en metod att utvinna det ur kodynga. 2) Etylvanillin • Förekomst: Finns inte i naturen, t. ex. inte i vaniljstång, däremot bildas det i vanilj absolut. • Tillverkning: Görs syntetisk ur produkter ur råolja. "
--------------------
* ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
|