CITAT (Gita @ 04-12-2009, 23:12)

På vilket sätt är ekologisk odling bättre för klimatet? Oftast förbrukar man mera diesel eftersom att man bekämpar ogräs med att bruka jorden två gånger på våren. Naturgödsel räcker inte särskilt långt, dessutom är den svårare att dosera med följ av större näringsläckage till redan övergödda sjöar och hav. Om man också räknar med det faktum att skördarna blir mindre per ytenhet så blir också miljöpåverkan per kg producerat livsmedel större än vid konventionell odling.
Gita
Konstgödsel ÄR ju själva övergödningen, det har tillverkats på konstgjord väg och den gödningen ingår inte i det naturliga kretsloppet.
Här är en anledning, fler kan hittas på KRAV:s hemsida:
CITAT
Konstgödseln kan dessutom minska markens förmåga att fånga och binda luftens koldioxid. De ekologiska bönderna gödslar med växtrester, djurgödsel, kompost och annat så kallat organiskt material. Detta innehåller kol från den koldioxid som växterna tagit upp ur luften genom fotosyntesen. I marken bryts materialet ned, nästan helt, men en liten svårsmält del blir kvar som kallas mull. Ju mer mull det finns i marken ju mer koldioxid har det tagits bort från luften. På grund av att den ekologiska bonden inte använder konstgödsel är det sannolikt att mullhalten blir högre i marken. På sikt kan därmet den ekologiska produktionen binda mer koldioxid.
http://www.krav.se/Konsument/Om-KRAV-markn...RAV-och-klimat/Om kväveläckage:
CITAT
Övergödning
Du har säkert hört talas om algblomning i övergödda hav och sjöar. Kanske vet du också att läckaget av växtnäring från åkrarna är en av orsakerna. Via diken förs näringsrikt vatten ut i vattendrag och sjöar för att så småningom nå havet.
Kväve är ett av de näringsämnen som läcker ut. Samtidigt behöver växterna detta ämne som är en viktig beståndsdel i deras celler. Det är därför som konventionella bönder konstgödslar med kväve, det ger höga skördar.
Nu skulle man kunna tro att läckaget av kväve från åkern beror på att själva konstgödseln rinner bort, men så är det sällan. Det vanliga är att växterna tar upp konstgödseln. Läckaget kommer först senare, efter skörden, från rötter och stubb som lämnats kvar på åkern. När dessa mullbildande växtrester förmultnar frigörs nämligen deras naturliga innehåll av kväve. Så kommer höstregnen och sköljer igenom marken och då kan kväveläckaget bli stort från såväl ekologiska som konventionella åkrar.
Kortsiktigt har det därför inte så stor betydelse för kväveläckaget om du handlar KRAV-märkt eller ej. Det har det däremot i ett längre perspektiv. Dels blir KRAV-bönderna allt duktigare på att hålla det frigjorda kvävet kvar i marken, så att nästa gröda kan ta upp det. En ekologisk bonde kan ju inte ersätta bortrunnet kväve med konstgödselkväve. Dels kan ett ökat KRAV-godkändt jordbruk rätta till följande tokiga omständighet:
På en del håll i Sverige, bland annat i Halland, finns fler kor och grisar än vad åkerjorden kan föda. Till dem transporteras fodersäd från andra områden i landet där det finns många gårdar som saknar djur. Ett sådant område är Närke.
Vi tar grisproduktionen som exempel. Hallandsgrisarnas gödsel innehåller näringsämnet kväve. Kvävet kommer från den säd de ätit och denna säd i sin tur har fått näring från åkern i Närke. Dit borde därför gödseln föras tillbaka. Men så långa transporter av gödseln vore ekonomiskt och energimässigt vansinne. Närkebonden ger därför sin åker konstgödsel och i Halland får åkrarna lätt för mycket svingödsel. Så kommer det sig att konstgödseln i Närke ger kväveläckage från svingödsel i Halland. Det är inte ett hållbart jordbruk.
KRAV-bonden strävar efter att odla djurens foder på den egna gården. Genom att köpa KRAV- märkt mat hjälper du därför till att utveckla ett svenskt jordbruk som har en balans mellan djurhållning och sädesodling. Ett sådant jordbruk skulle läcka mindre kväve.
http://www.krav.se/Konsument/Om-KRAV-markn...tre-for-miljon/