Om du vill ha ett vegansk julbord av någon anledning så finns det massor med alternativ! Man kan köpa det mesta färdigt i form av skinka, köttbullar, korv, pålägg o.s.v. om man nu vill att julbordet skall se ut och smaka på ett traditionellt sätt. Annars finns det ju oändliga möjligheter att öppna upp för massvis med nya goda rätter på julbordet:
Är man ute efter veganska färdiga alternativ så finns Goodstorelänkar i Stockholm, som man även kan handla via internet av och Astrid och apornalänkar i Malmö. Där kan man köpa det mesta i många olika varianter. Några veganska och en hel del lakto-ovo-vegetariska alternativ finns i frysdisken på de flesta större matvarubutiker. Jag skulle vilka tipsa om Sk*nka som finns att köpa på båda ställena.
Jag lägger upp några recept, jag har inte testat alla själva men de jag testat har jag gillat. Lägg gärna till egna recept ni gillar som ni tycker kan passa på julbordet. Jag hade samlat ihop fler recept men min dator lade av så att en stor del av det försvann, jag kommer att lägga upp det igen eftersom.
Vegetarisk Jansson8 medelstora potatisar
1 gul lök
2 msk ströbröd
Champinjonfräs:
6 medelstora färska
champinjoner
1 krm kanel
1 krm mald kryddpeppar
2 krm salt
Gräddblandning:
5 dl havregrädde
3 krm kryddpeppar, mald
10 hela nejlikor
3 tsk salt
Tillagning:- Koka upp havregrädden med nejlikor, kryddpeppar och salt.
- Låt detta dra i ca 15 min.
- Sila bort nejlikorna.
- Skala och skär potatisarna i tunna stavar.
- Skiva champinjonerna och fräs dem med kryddpeppar, kanel och salt.
- Skiva löken.
- Blanda sedan potatis, lök och champinjoner i en ugnsfast form.
- Häll över grädden. Strö över ströbrödet och grädda i 200 grader ca 1 timme.
---
Senaps"sill"1 aubergine
salt
5 msk stark och söt senap
(gärna Taffelsenap)
2 msk socker
1 msk vinäger
1 dl olja
½ dl soja- eller havregrädde
salt
peppar
dill
Tillagning:- Skala auberginen och skär den i strimlor.
- Koka den sedan i kraftigt saltat vatten tills strimlorna blir mjuka och sladdriga, ca. 5 minuter. Var försiktig så de inte blir till mos.
- Låt strimlorna rinna av.
- Rör ihop senap, socker och vinäger och tillsättoljan under omrörning.
- Rör ner sojagrädden. Smaksätt med kryddorna och hackad dill.
- Vänd ner auberginestrimlorna i såsen.
---
Rödbetssallad400 g inlagda rödbetor
2 skalade och urkärnade
äpplen (200 g)
2 dl äggfri majonnäs, finns i affären men det går även att laga efter receptet nedanför, det tycker jag är godare
4 msk soja- eller havregrädde
Tillagning:- Vispa ihop majonnäsen grädden.
- Finhacka rödbetorna och äpplena.
- Rör ner hacket i majonnäsblandningen.
- Låt stå svalt en stund innan servering.
---
Sojamajonnäs1 dl sojamjölk
1 tsk senap
1/2 tsk örtsalt
1 - 1 1/2 dl olja
2-3 tsk citronsaft eller ½ msk vinäger
Tillagning:- Mixa först sojamjölk, salt och senap i mixer eller med stavmixer.
- Tillsätt sedan i en tunn stråle oljan medan mixern fortfarande är igång.
- Häll i så mycket olja som krävs för att majonnäsen blir tjock.
- Tillsätt slutligen citronsaft eller vinäger och mixa in. Använder du stavmixer kan du behöva mer olja för att få majonnäsen tjock.
- Använd majonnäsen som den är, eller smaksätt med kryddor.
---
Sojabullar ca 20 st0,75 dl ströbröd
drygt 1 dl vatten
2 dl torr sojafärs
2 dl sojabönor
1 liten gul lök
0,5 dl sojamjöl
1 msk soja
cayennepeppar
salt, svartpeppar
Tillagning:- Blanda ströbröd och så mycket vatten att ströbrödet täcks, låt svälla i tio minuter.
- Förväll sojaköttet i hett vatten några minuter.
- Finhacka löken och mixa sojabönorna fint.
- Blanda alla ingredienser i bunken. Ha eventuellt i mer sojamjöl så att smeten blir formlig.
- Forma till bollar och stek dem på hög värme några minuter.
---
Sojabullar med timjan(eller någon juligare krydda) ca 20 st2 dl torr sojafärs
2 dl svarta eller andra bönor
1 liten gul lök
3-4 msk sojamjöl
salt, svartpeppar
2 tsk torkad timjan
Tillagning:- Förväll sojaköttet i hett vatten några minuter.
- Häll bort vattnet och lägg sedan sojaköttet i en bunke tillsammans med en grovhackad lök och svarta bönor.
- Mixa allt ett litet tag, men inte så mycket att det bara blir mos av allt, lite småbitar får gärna finnas kvar, om du vill alltså.
- I med sojamjöl och kryddor och blanda runt.
- Forma smeten till tjugo bollar och stek dem på medelvärme i lite olja några minuter.
Skinkliknande rätter:Griljerad tofu2 paket marinerad tofu (á 300 g)
2 msk senap
1 msk sojagrädde
1 msk socker
1/2 msk ströbröd till senapsröran
Extra ströbröd att strö över "skinkan" efter behag
Tillagning:
- Lägg tofun på en plåt med bakplåtspapper.
- Blanda senap, socker, sojagrädde och 1/2 msk av ströbrödet.
- Pensla tofun med senapsröran. Pudra på med mer ströbröd efter behag.
- Griljera i ugnen, 200 grader i 10-15 minuter. Låt svalna.
- Servera med en god senap och äppelmos.
---
Vegansk gluten"skinka" Gluten 5 dl
Vetemjöl 1 dl
Vatten 4,5 dl
Liquid smoke 2 msk
Rödbetssaft 1 msk
Vitpeppar 1 msk
Salt 1 msk
Svartpeppar 1 msk
Kryddpeppar 1 msk
1 msk soja
Spad:
Vatten 5 dl
Buljong 1 tärning
Lagerblad 5 st
Vitpeppar 1msk
Kryddpeppar 1 msk
Liquid smoke 1 msk
Griljering:
Senap 3 msk
Mjöl 3 msk
Ströbröd 3 msk
Tillagning:- Blanda glutenmjöl, vetemjöl, vitpeppar, svartpeppar, kryddpeppar och salt i en bunke.
- Riv sedan en rödbeta rå och pressa ur dess saft.
- Blanda rödbetssaft, vatten och liquid smoke.
- Häll blandningen över glutenmjölet och kryddorna och knåda ihop till en fast deg. När den har fått en bra konsistens lägg den i en ugnssäker form.
- Koka ihop alla ingredienser för spadet och häll över "skinkan".
- Baka "skinkan" i mitten av ugnen i 40 minuter på 175 grader.
- Öppna ugnen och ös upp lite spad på "skinkan" några gånger under bakningen.
- Ta ut "skinkan" och låt den svalna lite.
- Blanda senapen, mjölet till griljeringen.
- Smeta blandningen över hela "skinkan". Strö till sist över ströbrödet och griljera "skinkan" i ytterligare ca. 15 minuter på 175 grader i mitten av ugnen.
Servera "skinkan" varm eller kall, fungerar både som huvudrätt och som pålägg tillsammans med lite senap. "Skinkan" går utmärkt att frysa och håller ungefär en vecka i kylen.
---
Julig Seitan"skinka"Torra ingredienser:
4 dl. Rent glutenmjöl (vetegluten)
1 dl. Sojamjöl alt. Kikärtsmjöl
1 dl. Jästflingor (bjäst)
2 tsk. Lökpulver
1 tsk. Rostad Vitlök alt. en klyfta vitlök
3 tsk. Salt
0.5 tsk. Vitpeppar
Blöta Ingredienser:
320 g. Fast tofu
3.5 dl. Vatten
0.5 msk. Sojasås
2.5 msk. Rödbetsaft
1 msk.
Matolja
Buljong:
5 dl. Vatten
1 st. Tärning buljong
2 msk. Matolja
Tillagning:Blanda alla blöta ingredienser i en matberedare och mixa till en jämn sås.
Såsens färg skall vara intensivt rosa. Mer rödbetspad kan tillsättas om det behövs.
Häll ner de torra ingredienserna i en bakmaskin eller en hushållsmaskin med knådstänger.
Tillsätt såsen och låt allt blandas till en mättad deg.
Sätt på ugnen på 150-175 graders värme.
Dela degen i två och placera ut vardera i en oljad ugnsform stor nog att låta degen växa i.
Sjud upp buljongen medens degen vilar i ugnsformen.
Häll sakta en tredjedel utav buljongen över degen när buljongen sjudit upp.
Täck formen med folie och ställ in i ugnen.
Låt den bakas i 30 minuter.
Tillsätt ytterligare en tredjedel utav buljongen och låt baka i 30 minuter till.
Vänd sedan försiktigt på degen och häll över det sista utav buljongen.
Baka degen ytterligare i 30-40 minuter. Ta ut degen och låt den svalna under foliet.
När degen är sval så går det bra att griljera och ungsgrilla "skinkan". Ställ på julbordet eller skiva upp och ha på julvörten. En griljering gör du enkelt genom att blanda senap med lite sojagrädde. Pensla detta på "skinkan" och sila över ströbröd. Grilla i ugnen 225 grader i ca. 10 minuter eller tills griljeringen börjat få färg.
Griljerad kålrot1 kålrot
2 tsk ljus sirap
2 msk skånsk senap
2 tsk tomatpuré
3 grönsaksbuljongtärningar
3 lagerblad
kryddpeppar
ströbröd
Tillagning:- Koka kålroten lagom mjuk tillsammans med lagerblad, buljong och kryddpeppar.
- Smörj en form, placera kålroten och låt den svalna.
- Blanda sirap, senap och tomatpuré och pensla kålroten.
- Strö över ströbröd och griljera den i 225° tills den har fått en fin yta.
Intressanta länkar:http://www.djurensratt.se/portal/page/port...affisch_jul.pdfhttp://www.vegania.net/jul.htmlhttp://docs.google.com/viewer?a=v&q=ca...W6IOPfYxB7zM9Eg
Redigerat av Nauti: 06-12-2009, 21:31