Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Veganska julrecept, för er som vill testa veganskt på julbordet
          Nauti
          Inlägg 06-12-2009, 13:11
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2 276
          Medlem sedan:
          06-06-2008
          Medlem nr: 16 626



          Om du vill ha ett vegansk julbord av någon anledning så finns det massor med alternativ! Man kan köpa det mesta färdigt i form av skinka, köttbullar, korv, pålägg o.s.v. om man nu vill att julbordet skall se ut och smaka på ett traditionellt sätt. Annars finns det ju oändliga möjligheter att öppna upp för massvis med nya goda rätter på julbordet:

          Är man ute efter veganska färdiga alternativ så finns Goodstorelänkar i Stockholm, som man även kan handla via internet av och Astrid och apornalänkar i Malmö. Där kan man köpa det mesta i många olika varianter. Några veganska och en hel del lakto-ovo-vegetariska alternativ finns i frysdisken på de flesta större matvarubutiker. Jag skulle vilka tipsa om Sk*nka som finns att köpa på båda ställena.

          Jag lägger upp några recept, jag har inte testat alla själva men de jag testat har jag gillat. Lägg gärna till egna recept ni gillar som ni tycker kan passa på julbordet. Jag hade samlat ihop fler recept men min dator lade av så att en stor del av det försvann, jag kommer att lägga upp det igen eftersom.

          Vegetarisk Jansson
          8 medelstora potatisar
          1 gul lök
          2 msk ströbröd
          Champinjonfräs:
          6 medelstora färska
          champinjoner
          1 krm kanel
          1 krm mald kryddpeppar
          2 krm salt
          Gräddblandning:
          5 dl havregrädde
          3 krm kryddpeppar, mald
          10 hela nejlikor
          3 tsk salt

          Tillagning:
          • Koka upp havregrädden med nejlikor, kryddpeppar och salt.
          • Låt detta dra i ca 15 min.
          • Sila bort nejlikorna.
          • Skala och skär potatisarna i tunna stavar.
          • Skiva champinjonerna och fräs dem med kryddpeppar, kanel och salt.
          • Skiva löken.
          • Blanda sedan potatis, lök och champinjoner i en ugnsfast form.
          • Häll över grädden. Strö över ströbrödet och grädda i 200 grader ca 1 timme.
          ---

          Senaps"sill"
          1 aubergine
          salt
          5 msk stark och söt senap
          (gärna Taffelsenap)
          2 msk socker
          1 msk vinäger
          1 dl olja
          ½ dl soja- eller havregrädde
          salt
          peppar
          dill

          Tillagning:
          • Skala auberginen och skär den i strimlor.
          • Koka den sedan i kraftigt saltat vatten tills strimlorna blir mjuka och sladdriga, ca. 5 minuter. Var försiktig så de inte blir till mos.
          • Låt strimlorna rinna av.
          • Rör ihop senap, socker och vinäger och tillsättoljan under omrörning.
          • Rör ner sojagrädden. Smaksätt med kryddorna och hackad dill.
          • Vänd ner auberginestrimlorna i såsen.
          ---

          Rödbetssallad
          400 g inlagda rödbetor
          2 skalade och urkärnade
          äpplen (200 g)
          2 dl äggfri majonnäs, finns i affären men det går även att laga efter receptet nedanför, det tycker jag är godare
          4 msk soja- eller havregrädde

          Tillagning:
          • Vispa ihop majonnäsen grädden.
          • Finhacka rödbetorna och äpplena.
          • Rör ner hacket i majonnäsblandningen.
          • Låt stå svalt en stund innan servering.
          ---

          Sojamajonnäs
          1 dl sojamjölk
          1 tsk senap
          1/2 tsk örtsalt
          1 - 1 1/2 dl olja
          2-3 tsk citronsaft eller ½ msk vinäger

          Tillagning:
          • Mixa först sojamjölk, salt och senap i mixer eller med stavmixer.
          • Tillsätt sedan i en tunn stråle oljan medan mixern fortfarande är igång.
          • Häll i så mycket olja som krävs för att majonnäsen blir tjock.
          • Tillsätt slutligen citronsaft eller vinäger och mixa in. Använder du stavmixer kan du behöva mer olja för att få majonnäsen tjock.
          • Använd majonnäsen som den är, eller smaksätt med kryddor.
          ---

          Sojabullar ca 20 st
          0,75 dl ströbröd
          drygt 1 dl vatten
          2 dl torr sojafärs
          2 dl sojabönor
          1 liten gul lök
          0,5 dl sojamjöl
          1 msk soja
          cayennepeppar
          salt, svartpeppar

          Tillagning:
          • Blanda ströbröd och så mycket vatten att ströbrödet täcks, låt svälla i tio minuter.
          • Förväll sojaköttet i hett vatten några minuter.
          • Finhacka löken och mixa sojabönorna fint.
          • Blanda alla ingredienser i bunken. Ha eventuellt i mer sojamjöl så att smeten blir formlig.
          • Forma till bollar och stek dem på hög värme några minuter.
          ---

          Sojabullar med timjan(eller någon juligare krydda) ca 20 st
          2 dl torr sojafärs
          2 dl svarta eller andra bönor
          1 liten gul lök
          3-4 msk sojamjöl
          salt, svartpeppar
          2 tsk torkad timjan

          Tillagning:
          • Förväll sojaköttet i hett vatten några minuter.
          • Häll bort vattnet och lägg sedan sojaköttet i en bunke tillsammans med en grovhackad lök och svarta bönor.
          • Mixa allt ett litet tag, men inte så mycket att det bara blir mos av allt, lite småbitar får gärna finnas kvar, om du vill alltså.
          • I med sojamjöl och kryddor och blanda runt.
          • Forma smeten till tjugo bollar och stek dem på medelvärme i lite olja några minuter.
          Skinkliknande rätter:

          Griljerad tofu

          2 paket marinerad tofu (á 300 g)
          2 msk senap
          1 msk sojagrädde
          1 msk socker
          1/2 msk ströbröd till senapsröran
          Extra ströbröd att strö över "skinkan" efter behag

          Tillagning:
          • Lägg tofun på en plåt med bakplåtspapper.
          • Blanda senap, socker, sojagrädde och 1/2 msk av ströbrödet.
          • Pensla tofun med senapsröran. Pudra på med mer ströbröd efter behag.
          • Griljera i ugnen, 200 grader i 10-15 minuter. Låt svalna.
          • Servera med en god senap och äppelmos.
          ---

          Vegansk gluten"skinka"
          Gluten 5 dl
          Vetemjöl 1 dl
          Vatten 4,5 dl
          Liquid smoke 2 msk
          Rödbetssaft 1 msk
          Vitpeppar 1 msk
          Salt 1 msk
          Svartpeppar 1 msk
          Kryddpeppar 1 msk
          1 msk soja

          Spad:
          Vatten 5 dl
          Buljong 1 tärning
          Lagerblad 5 st
          Vitpeppar 1msk
          Kryddpeppar 1 msk
          Liquid smoke 1 msk
          Griljering:
          Senap 3 msk
          Mjöl 3 msk
          Ströbröd 3 msk

          Tillagning:
          • Blanda glutenmjöl, vetemjöl, vitpeppar, svartpeppar, kryddpeppar och salt i en bunke.
          • Riv sedan en rödbeta rå och pressa ur dess saft.
          • Blanda rödbetssaft, vatten och liquid smoke.
          • Häll blandningen över glutenmjölet och kryddorna och knåda ihop till en fast deg. När den har fått en bra konsistens lägg den i en ugnssäker form.
          • Koka ihop alla ingredienser för spadet och häll över "skinkan".
          • Baka "skinkan" i mitten av ugnen i 40 minuter på 175 grader.
          • Öppna ugnen och ös upp lite spad på "skinkan" några gånger under bakningen.
          • Ta ut "skinkan" och låt den svalna lite.
          • Blanda senapen, mjölet till griljeringen.
          • Smeta blandningen över hela "skinkan". Strö till sist över ströbrödet och griljera "skinkan" i ytterligare ca. 15 minuter på 175 grader i mitten av ugnen.
          Servera "skinkan" varm eller kall, fungerar både som huvudrätt och som pålägg tillsammans med lite senap. "Skinkan" går utmärkt att frysa och håller ungefär en vecka i kylen.

          ---

          Julig Seitan"skinka"
          Torra ingredienser:
          4 dl. Rent glutenmjöl (vetegluten)
          1 dl. Sojamjöl alt. Kikärtsmjöl
          1 dl. Jästflingor (bjäst)
          2 tsk. Lökpulver
          1 tsk. Rostad Vitlök alt. en klyfta vitlök
          3 tsk. Salt
          0.5 tsk. Vitpeppar

          Blöta Ingredienser:
          320 g. Fast tofu
          3.5 dl. Vatten
          0.5 msk. Sojasås
          2.5 msk. Rödbetsaft
          1 msk.
          Matolja

          Buljong:
          5 dl. Vatten
          1 st. Tärning buljong
          2 msk. Matolja

          Tillagning:
          Blanda alla blöta ingredienser i en matberedare och mixa till en jämn sås.
          Såsens färg skall vara intensivt rosa. Mer rödbetspad kan tillsättas om det behövs.

          Häll ner de torra ingredienserna i en bakmaskin eller en hushållsmaskin med knådstänger.
          Tillsätt såsen och låt allt blandas till en mättad deg.
          Sätt på ugnen på 150-175 graders värme.
          Dela degen i två och placera ut vardera i en oljad ugnsform stor nog att låta degen växa i.
          Sjud upp buljongen medens degen vilar i ugnsformen.
          Häll sakta en tredjedel utav buljongen över degen när buljongen sjudit upp.
          Täck formen med folie och ställ in i ugnen.
          Låt den bakas i 30 minuter.
          Tillsätt ytterligare en tredjedel utav buljongen och låt baka i 30 minuter till.
          Vänd sedan försiktigt på degen och häll över det sista utav buljongen.
          Baka degen ytterligare i 30-40 minuter. Ta ut degen och låt den svalna under foliet.

          När degen är sval så går det bra att griljera och ungsgrilla "skinkan". Ställ på julbordet eller skiva upp och ha på julvörten. En griljering gör du enkelt genom att blanda senap med lite sojagrädde. Pensla detta på "skinkan" och sila över ströbröd. Grilla i ugnen 225 grader i ca. 10 minuter eller tills griljeringen börjat få färg.


          Griljerad kålrot
          1 kålrot
          2 tsk ljus sirap
          2 msk skånsk senap
          2 tsk tomatpuré
          3 grönsaksbuljongtärningar
          3 lagerblad
          kryddpeppar
          ströbröd

          Tillagning:
          • Koka kålroten lagom mjuk tillsammans med lagerblad, buljong och kryddpeppar.
          • Smörj en form, placera kålroten och låt den svalna.
          • Blanda sirap, senap och tomatpuré och pensla kålroten.
          • Strö över ströbröd och griljera den i 225° tills den har fått en fin yta.
          Intressanta länkar:
          http://www.djurensratt.se/portal/page/port...affisch_jul.pdf
          http://www.vegania.net/jul.html
          http://docs.google.com/viewer?a=v&q=ca...W6IOPfYxB7zM9Eg

          Redigerat av Nauti: 06-12-2009, 21:31


          --------------------
          Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          ängsvädd
          Inlägg 06-12-2009, 23:07
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 3 562
          Medlem sedan:
          20-06-2007
          Medlem nr: 11 124



          Har du - eller någon annan - några smarriga recept på vegansk raw food - levande föda? Jag har så dålig fantasi - och kunskap.


          --------------------
          MVH Mimmi
          zon 2-3
           
          Citera
          Nauti
          Inlägg 07-12-2009, 06:04
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 276
          Medlem sedan:
          06-06-2008
          Medlem nr: 16 626



          CITAT (ängsvädd @ 06-12-2009, 23:07) *
          Har du - eller någon annan - några smarriga recept på vegansk raw food - levande föda? Jag har så dålig fantasi - och kunskap.
          Nej, vi är dåliga på att äta levande föda sad.gif Nästan alla recept som man hittar är på engelska med deras konstiga måttenheter så att man måste räkna om och ha sig tongue.gif Här har du en sida med en del recept i alla fall: http://www.fromsadtoraw.com/RawRecipes.htm. Du får gärna dela med dig om du hittar någonting bra du också.


          --------------------
          Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
           
          Citera
          ängsvädd
          Inlägg 07-12-2009, 17:30
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 3 562
          Medlem sedan:
          20-06-2007
          Medlem nr: 11 124



          CITAT (Nauti @ 07-12-2009, 06:04) *
          Nej, vi är dåliga på att äta levande föda sad.gif Nästan alla recept som man hittar är på engelska med deras konstiga måttenheter så att man måste räkna om och ha sig tongue.gif Här har du en sida med en del recept i alla fall: http://www.fromsadtoraw.com/RawRecipes.htm. Du får gärna dela med dig om du hittar någonting bra du också.

          Tack, ska kolla in.


          --------------------
          MVH Mimmi
          zon 2-3
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          Nauti   Veganska julrecept   06-12-2009, 13:11
          gnon49   Utan tvivel en del goda recept som inte gör väck s...   06-12-2009, 16:38
          Nauti   Utan tvivel en del goda recept som inte gör väck s...   06-12-2009, 19:40
          Solstorm   Jag tror säkert att den maten är mycket god, men v...   06-12-2009, 18:11
          *Stintan*   Hur skulle det vara att skippa all överflödig mat ...   06-12-2009, 19:42
          Nauti   Hur skulle det vara att skippa all överflödig mat ...   06-12-2009, 19:46
          Meriona   Jag tycker att det var bra recept, jag undrar bara...   06-12-2009, 20:23
          pejori   Jag tycker att det var bra recept, jag undrar bara...   06-12-2009, 20:46
          Nauti   Jag tycker att det var bra recept, jag undrar bara...   06-12-2009, 20:59
          Myosotis   Är det? Det visste jag inte. Var kan man läsa om d...   06-12-2009, 21:01
          pejori   Hm... jag har bl.a. läst det i en bok som jag inte...   06-12-2009, 21:29
          Nauti   Här finns en del... http://www.svd.se/nyheter/vet...   06-12-2009, 21:32
          pejori   Det verkar inte bra :/ Jag tog mig friheten att pl...   06-12-2009, 21:39
          Nauti   Vad heter den??? Letat som en galning efter buljon...   06-12-2009, 21:50
          pejori   Biofood är märket och det är en genomskinlig burk ...   06-12-2009, 22:14
          pejori   lakto-vegetarian heter det om allting skall vara r...   06-12-2009, 21:18
          Myosotis   ...rökarom... ...Liquid smoke... Det är väl sånt d...   06-12-2009, 20:49
          Meriona   Det är väl sånt där farligt som är extremt cancero...   06-12-2009, 20:52
          pejori   Det är väl sånt där farligt som är extremt cancero...   06-12-2009, 20:52
          Meriona   Utan att vilja sabba tråden, så skulle jag gärna v...   06-12-2009, 21:12
          Nauti   Utan att vilja sabba tråden, så skulle jag gärna v...   06-12-2009, 21:17
          Meriona   Glutamat borde förbjudas tycker jag , varför ska m...   06-12-2009, 21:45
          Chamomille   Har du - eller någon annan - några smarriga recept...   06-12-2009, 23:40
          pejori   Vegansk levande föda :blink: [i]Vad är det :confus...   07-12-2009, 04:39
          herkules   fond på flaska innehåller oftast inte lika mycket ...   06-12-2009, 23:57
          *Stintan*   fond på flaska innehåller oftast inte lika mycket ...   07-12-2009, 00:44
          Mollis   Jag tycker att Libbsticka, ett blad eller två kan ...   07-12-2009, 05:47
          pejori   Jag tycker att Libbsticka, ett blad eller två kan ...   07-12-2009, 07:41
          Nauti   Jag odlar libbsticka men jag har knappt använt det...   07-12-2009, 08:45
          Mollis   Jag odlar libbsticka men jag har knappt använt det...   07-12-2009, 08:51
          pejori   Jag odlar libbsticka men jag har knappt använt det...   07-12-2009, 13:09
          Gossen Ruda   Till en god julskinka använder man skinkan från en...   07-12-2009, 10:05
          Nauti   Till en god julskinka använder man skinkan från en...   07-12-2009, 10:37
          Gossen Ruda   Jo jag visste det redan tidigare. Tänkte bara tram...   07-12-2009, 10:55
          Nauti   Jo jag visste det redan tidigare. Tänkte bara tram...   07-12-2009, 11:03
          Gossen Ruda   Jag åt vegansk falukorv för en vecka sedan :P Finn...   07-12-2009, 13:07
          *Stintan*   Förvånar mig inte tyvärr, vegansvin är notoriska l...   07-12-2009, 13:26
          Gossen Ruda   Korv finns av alla de slag ....långa, korta, smala...   07-12-2009, 16:25
          lovwal   Vegetarisk Jansson 8 medelstora potatisar 1 gul lö...   07-12-2009, 15:21
          Gunilla T   Några vegetariska recept från Finland; http://www...   07-12-2009, 15:45
          Nauti   Några vegetariska recept från Finland; http://www...   07-12-2009, 17:28
          pejori   http://www.mybongalow.com/kokbok/gratanger.htm Kol...   07-12-2009, 17:33
          Gunilla T   Nu fick du recepten från pejori så då återstår bar...   07-12-2009, 17:46
          pejori   Finns massor av goda recept som man kan piffa till...   07-12-2009, 18:22
          Nauti   Här är en bra länk med veganska recept för er som ...   22-12-2009, 20:21
          Nauti   Ännu fler: http://docs.google.com/viewer?a=v&q...   22-12-2009, 21:43
          smuleborg   Jag var vegetarian under 1980-talet, och kan tycka...   23-12-2009, 00:01
          RitRat   Finsk morotslåda, ej vegansk: http://www.ninasmat....   23-12-2009, 22:52


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 23-07-2025, 09:27
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon