|
Levande MAT, Nästan allt nyttigt dör vid 46,4 grader |
|
|
|
09-12-2009, 01:24
|
Medlem
Antal inlägg: 55
Medlem sedan: 15-07-2009
Medlem nr: 24 830

|
Vad skulle det innebära om alla gick över till levande mat?
|
|
|
|
|
 |
Svar
|
09-12-2009, 11:34
|
Medlem
Antal inlägg: 3 001
Medlem sedan: 17-09-2009
Medlem nr: 26 121

|
CITAT (legion6 @ 09-12-2009, 01:24)  Vad skulle det innebära om alla gick över till levande mat? Hur menar du? Att man ska låta bli att tillaga mat? Att man ska utesluta livsmedel som inte kan ätas utan upphettning? Att man ska tillaga mat, men inte i temperatur över 46 grader eller vad det nu var? Nyfiken på var du fått gradantalet ifrån? Och vad menar du med "allt nyttigt"? Jag är osäker på hur bra det är för kroppen att bara äta rå mat, om man betänker att människan som art anpassats under många tusen år till att laga och värmebehandla sin mat. Är osäker på om vi har tillräckligt med och rätt typ av enztymer i GI-trakten för att klara av att tillgodogöra oss tillräckligt med näring. Jag vet att det finns människor som lever på frukt, nötter och liknande, men om man samtidigt ska tänka klimatsmart är det kanske inte så bra att hålla på att odla en massa frukt i söder för att transportera till alla som bor så de inte kan odla själv. Är också osäker på om man kan få i sig alla näringsämnen som behövs via "rå" föda, var ska vi t.ex. få protein ifrån om vi inte kan äta kött och av klimatskäl inte kan importera stora mängde soja från Brasilien? Jag vet inte, är inte vegetarian själv och har inga planer på att bli det  Någon som är fruktian, vegan eller liknande kanske vet? Nauti - det finns sätt att stoppa patogener, men jag är osäker på om man vill stråla eller gasbehandla maten, om man inte vill upphetta den. Man kan ju salta, sockra och syra viss mat, för att bevara den, men det är ju mer i bevarandesyfte inte så mycket matberedningssyfte.....
Redigerat av KRT: 09-12-2009, 11:38
--------------------
Ärvd trädgård i sydvästra Skåne (zon 1)
|
|
|
|
|
09-12-2009, 11:41
|

Medlem
Antal inlägg: 2 276
Medlem sedan: 06-06-2008
Medlem nr: 16 626

|
CITAT (KRT @ 09-12-2009, 11:34)  Hur menar du? Att man ska låta bli att tillaga mat? Att man ska utesluta livsmedel som inte kan ätas utan upphettning? Att man ska tillaga mat, men inte i temperatur över 46 grader eller vad det nu var? Nyfiken på var du fått gradantalet ifrån? Och vad menar du med "allt nyttigt"? Jag är osäker på hur bra det är för kroppen att bara äta rå mat, om man betänker att människan som art anpassats under många tusen år till att laga och värmebehandla sin mat. Är osäker på om vi har tillräckligt med och rätt typ av enztymer i GI-trakten för att klara av att tillgodogöra oss tillräckligt med näring. Jag vet att det finns människor som lever på frukt, nötter och liknande, men om man samtidigt ska tänka klimatsmart är det kanske inte så bra att hålla på att odla en massa frukt i söder för att transportera till alla som bor så de inte kan odla själv. Är också osäker på om man kan få i sig alla näringsämnen som behövs via "rå" föda, var ska vi t.ex. få protein ifrån om vi inte kan äta kött och av klimatskäl inte kan importera stora mängde soja från Brasilien? Jag vet inte, är inte vegetarian själv och har inga planer på att bli det  Någon som är fruktian, vegan eller liknande kanske vet? Fast vi kan ju odla allting vi behöver här i norden. Varför skulel man behöva importera frukter och nötter när vi kan odla dem här? Man kan få i sig alla näringsämnen man behöver eftersom det uppenbarligen finns folk som lever och mår bra på en strikt levande föda-kost. Jag hade en lärare som bara åt levande föda som jag känner till. Proteinet kan vi få genom nötter och baljväxter(bortsett från de som kräver förvällning) som vårat klimat passar utmärkt till. Att få i sig protein är inget som helst problem som vegan och vad som skulle skilja med en kost baserad på levande föda-principerna ser jag inte varför det skulle vara något problem med heller. Jag skulle snarare gissa på att det var lättare. Rent miljömässigt tror jag att levande föda-kosten är bättre än den kost jag äter i dag och att den är bättre än den genomsnittlige svenskens är jag övertygad om, så det kanske vore någonting att införa mer levande föda-kost i hemmen
--------------------
Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
|
|
|
|
Inlägg i den här tråden
legion6 Levande MAT 09-12-2009, 01:24 *Stintan* Man skulle antagligen få bra kondition :innocent: 09-12-2009, 01:35 legion6 Man skulle antagligen få bra kondition :innocent:
... 09-12-2009, 01:41 Nauti Nu innebär det ju inte att alla nyttigheter förstö... 09-12-2009, 06:19 Gossen Ruda Äta myror?
Visst, kittlar dödsskönt i kistan. :lo... 09-12-2009, 08:03 ängsvädd En himla massa energi skulle sparas i och med att ... 09-12-2009, 11:24 Nauti Fast frågan är hur man då skulle sköta desinfektio... 09-12-2009, 11:32 ängsvädd Det finns ju människor som lever på rå mat - det f... 09-12-2009, 11:38 KRT Det finns ju människor som lever på rå mat - det f... 09-12-2009, 11:47  Nauti Det är faktiskt en mycket intressant grund-frågest... 09-12-2009, 11:56 ängsvädd Jag läste i min gymnasiebiologibok att vi får i os... 09-12-2009, 11:59 Nauti Jag läste i min gymnasiebiologibok att vi får i os... 09-12-2009, 13:32 *Stintan* Nej bönor ska man inte äta råa och dessutom smakar... 09-12-2009, 12:23 Tobb Men när man äter raw food, ingår det cerealier i k... 09-12-2009, 12:47 ängsvädd Du menar flingor? Ingen aning. Jag äter det iaf: c... 09-12-2009, 12:49 Tobb Alla sorters spannmålsprodukter tänkte jag på :)
... 09-12-2009, 12:53 ängsvädd Haricots verts = gröna bönor går bra att äta råa e... 09-12-2009, 12:54 Nauti Haricots verts = gröna bönor går bra att äta råa e... 09-12-2009, 13:40  *Stintan* Jag gjorde hummus på gröna ärtor förra veckan, det... 09-12-2009, 14:02   Nauti Ja var dom får tag på alla dom solbelysta kantarel... 09-12-2009, 14:27    Tobb Att solbelysa groddarna eller algerna kan ju bli e... 09-12-2009, 16:37 ängsvädd Tack för info. Även gröna bönor, s k haricots vert... 09-12-2009, 13:43 Anki på Öland Tycker dessutom det låter ganska äckligt...... då ... 09-12-2009, 14:17 ängsvädd Jag läste något intressant, vissa växter kan bilda... 09-12-2009, 15:00 Nauti Jag läste något intressant, vissa växter kan bilda... 09-12-2009, 18:34  *Stintan* Kall mat? Varför skulle den behöva vara kall? Bruk... 09-12-2009, 19:28 Rose Endast äta kall mat? Nej tack. 09-12-2009, 15:28 *Stintan* Endast äta kall mat? Nej tack.
Nej då fick man no... 09-12-2009, 16:05 KURT Endast äta kall mat? Nej tack.
Nej du har nog mi... 09-12-2009, 16:14  Tobb Nej du har nog missförstått detta, rubriken säger ... 09-12-2009, 16:47  Rose Nej du har nog missförstått detta, rubriken säger ... 09-12-2009, 19:25 Gossen Ruda För en sann övertygad eller fanatiker är allt möjl... 09-12-2009, 16:08 ängsvädd Jag tror de som äter levande föda värmer upp maten... 09-12-2009, 16:20 ängsvädd Om man ställer groddarna ljust efter några dagar s... 09-12-2009, 18:40 Nauti Om man ställer groddarna ljust efter några dagar s... 09-12-2009, 18:57 flaxss jag skulle nog tröttna på att enbart äta rå mat. o... 09-12-2009, 18:57 Nauti jag skulle nog tröttna på att enbart äta rå mat. o... 09-12-2009, 19:07  flaxss Att du mår bra redan innebär väl inte att du inte ... 09-12-2009, 20:16 Ralf Levande mat, det måste väl ändå vara kor o grisar?... 09-12-2009, 19:12 Nauti Levande mat, det måste väl ändå vara kor o grisar?... 09-12-2009, 19:39  *Stintan* HÖHÖ, ja så måste det vara. Växter lever ju inte.
... 09-12-2009, 20:10   ängsvädd ------
Varför kallas det levande föda när det är r... 09-12-2009, 20:13  flaxss Men är inte 40°C ganska varmt?
det beror nog på p... 09-12-2009, 20:19 ängsvädd Som jag fattar det så ska man inte värma maten mer... 09-12-2009, 19:29 *Stintan* Konstigt att det går bra att leva på vanlig blandk... 09-12-2009, 19:32 Rose Konstigt att det går bra att leva på vanlig blandk... 09-12-2009, 19:33 ängsvädd RE: Levande MAT 09-12-2009, 19:33 ängsvädd Varma drycker som kaffe och te har jag inte skippa... 09-12-2009, 20:07 Gossen Ruda Egentligen borde en riktig näringsexpert kolla ige... 09-12-2009, 20:10 Nauti Egentligen borde en riktig näringsexpert kolla ige... 10-12-2009, 08:55  Ralf I de flesta affärer finns det en avdelning med fru... 10-12-2009, 09:08   Anki på Öland Mat som kommer hit med flygplan.... knappast närpr... 10-12-2009, 16:18    Nauti Precis, just vad jag menade, den ynka biten som är... 10-12-2009, 16:25 Aqvakul begreppsförvirringen är betydande...
http://eanie... 09-12-2009, 20:17 *Stintan* Fast uppenbarligen får vi i oss tillräckligt med n... 09-12-2009, 20:18 Gossen Ruda "- I råvarorna finns levande enzymer som har ... 09-12-2009, 20:22 ängsvädd Men du kanske känner till att det finns en massa o... 09-12-2009, 20:24 ängsvädd Ett exempel på ett enzym som förstörs vid upphettn... 09-12-2009, 20:30 Jan Lindgren Hej!
Snälla, lite vetenskap ibland!
Lavar ... 09-12-2009, 21:00 ängsvädd Men alltså, vi tar inte upp enzymerna från växtern... 09-12-2009, 21:06 Gossen Ruda Snälla Ängsvädd, kroppen tillverkar för det allra ... 09-12-2009, 21:41 Anki på Öland Kan se för mig hur hela Stockholms befolkning drar... 09-12-2009, 21:48 Rose Det går att göra affärsidé av det mesta. Allting g... 09-12-2009, 21:52 ängsvädd Enzymerna i rå mat hjälper till med matsmältning o... 09-12-2009, 21:54 Gossen Ruda Enzymerna i rå mat hjälper till med matsmältning o... 09-12-2009, 22:11  Biggan_ Tro inte, skaffa dig kunskap och det gör man inte ... 09-12-2009, 23:35   Gossen Ruda Precis! Enligt den här länken skaffar man sej ... 10-12-2009, 07:54 pejori Kan se framför mej hur alla talg och solrosbollar ... 09-12-2009, 21:54 Hej igen Hela mänskligheten skulle varit död för länge seda... 09-12-2009, 22:02 ängsvädd Det är iaf ingen i den här tråden som har sagt någ... 09-12-2009, 22:07 ängsvädd Ska kolla upp detta närmare. Återkommer om 100 år.... 09-12-2009, 22:32 Markus_H Ska kolla upp detta närmare. Återkommer om 100 år.... 09-12-2009, 22:40 Tobb Som jag fattar det så ska man inte värma maten mer... 09-12-2009, 22:55 ängsvädd Dock så lever inte enzymer. Men visst sjunker inne... 10-12-2009, 10:43  Gossen Ruda Kalla det vad du vill, men när de inte upphettas k... 10-12-2009, 10:57   Nauti Anledningen till att våra matsmältningsenzymer int... 10-12-2009, 11:01    Gossen Ruda Är det omöjligt att en liknande funktion finns inu... 10-12-2009, 11:06     Nauti Det finns knappast någon anledning till att exempe... 10-12-2009, 11:10 Markus_H Du tänker på lykopen i tomater. Lykopen aktiveras ... 09-12-2009, 22:58 Tobb ...därför äter jag brosk... :sweatingbullets: 09-12-2009, 23:37 Biggan_ ...därför äter jag brosk... :sweatingbullets:
Då ... 09-12-2009, 23:45  Tobb Då är du lik Anna Anka! :giggle:
SKulle kansk... 10-12-2009, 12:11 legion6 Det kan inte ligga många hjärnceller mellan tungan... 10-12-2009, 01:58 Elisabeth-Västkustkolonisten Tex om jag påstår att ca;4 miljoner tyskar dricker... 10-12-2009, 09:26 Jan Lindgren Hej!
Vår art har alltid haft tillgång till eld... 10-12-2009, 09:14 Gossen Ruda Nauti, fattar du inte det orimliga i hela grejen? ... 10-12-2009, 09:49 Gossen Ruda Visst finns det många olika processer i en morot, ... 10-12-2009, 11:18 Nauti Visst finns det många olika processer i en morot, ... 10-12-2009, 11:26  flaxss Ja, visst finns det fördelar med uppvärmning men o... 10-12-2009, 11:58  *Stintan* Ja, visst finns det fördelar med uppvärmning men o... 10-12-2009, 12:52   Nauti Jamen är det inte det de allra flesta av oss redan... 10-12-2009, 13:25 Gossen Ruda Jag äter givetvis också "levande" mat, ä... 10-12-2009, 12:06 *Stintan* Tja nu har jag aldrig varit någon särskilt stor re... 10-12-2009, 13:55 Markus_H Jag läste lite om enzymet amylas som vi har i munh... 10-12-2009, 17:06 Gossen Ruda Råbiff med ett rått ägg, kan det räknas till levan... 10-12-2009, 17:07 legion6 Förr när jag brände eller kokade bitar utav gris e... 15-12-2009, 01:47 Gossen Ruda Förr när jag brände eller kokade bitar utav gris e... 15-12-2009, 07:45  *Stintan* Nej, det var ganska lågt.
:rotfl: 15-12-2009, 07:53
2 sidor
1 2 >
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|