|
Levande MAT, Nästan allt nyttigt dör vid 46,4 grader |
|
|
|
09-12-2009, 01:24
|
Medlem
Antal inlägg: 55
Medlem sedan: 15-07-2009
Medlem nr: 24 830

|
Vad skulle det innebära om alla gick över till levande mat?
|
|
|
|
|
 |
Svar
|
09-12-2009, 11:38
|

Medlem
Antal inlägg: 3 562
Medlem sedan: 20-06-2007
Medlem nr: 11 124

|
Det finns ju människor som lever på rå mat - det funkar uppenbarligen för dem  Jag lever till största delen på rå mat, men köper inlagd sill, rökt fisk exvis.
--------------------
MVH Mimmi zon 2-3
|
|
|
|
|
09-12-2009, 11:47
|
Medlem
Antal inlägg: 3 001
Medlem sedan: 17-09-2009
Medlem nr: 26 121

|
CITAT (ängsvädd @ 09-12-2009, 11:38)  Det finns ju människor som lever på rå mat - det funkar uppenbarligen för dem  Jag lever till största delen på rå mat, men köper inlagd sill, rökt fisk exvis. En fråga, hur gick det att gå över från "normal" kost till rå-kost? Tänker på matspjälkningen, som logiskt sett torde skilja sig åt beroende på vad man äter för typ av kost. Och hur får du i dig t.ex. proteiner, calcium, A och D- vitamin etc? Jag antar att man är beroende av att alla råvaror är helt färska, och att kylen/frysen fungerar? Det är faktiskt en mycket intressant grund-frågeställning, ur ett medicinskt perspektiv... CITAT (Nauti @ 09-12-2009, 11:41)  Proteinet kan vi få genom nötter och baljväxter(bortsett från de som kräver förvällning) som vårat klimat passar utmärkt till. Att få i sig protein är inget som helst problem som vegan och vad som skulle skilja med en kost baserad på levande föda-principerna ser jag inte varför det skulle vara något problem med heller. Jag skulle snarare gissa på att det var lättare. Rent miljömässigt tror jag att levande föda-kosten är bättre än den kost jag äter i dag och att den är bättre än den genomsnittlige svenskens är jag övertygad om, så det kanske vore någonting att införa mer levande föda-kost i hemmen  Intressant, jag har nämligen några bekanta som är vegetarianer och de baserar ganska mycket av sitt proteinintag på soja, och soja kan vi så vit jag vet inte odla här - alltså måste det importeras. Måste inte alla baljväxter förvällas, iaf om de är torkade? Och hur ska man lagra växterna från skördetid över vintern om man inte torkar dem? Nötter är naturligtvis en bra protein, och fett-källa men jag tvivlar på att det finns tillräckligt med nötter i Sverige för att alla 9 milj skulle kunna äta rå-kost, men vem vet - det skulle kanske vara en affärsidé att plantera hasselbuskar för storskalig odling av nötter. Jag är faktiskt inte helt säker på att levande föda alltid är bättre än tillagad, men att det säkert är bättre än snabbmat och halvfabrikat tvivlar jag inte på. Jag tror nog att människan är byggd för att äta en del mat rå, och den del tillagad  Som det varit i många tusen år
--------------------
Ärvd trädgård i sydvästra Skåne (zon 1)
|
|
|
|
|
09-12-2009, 11:56
|

Medlem
Antal inlägg: 2 276
Medlem sedan: 06-06-2008
Medlem nr: 16 626

|
CITAT (KRT @ 09-12-2009, 11:47)  Det är faktiskt en mycket intressant grund-frågeställning, ur ett medicinskt perspektiv... Intressant, jag har nämligen några bekanta som är vegetarianer och de baserar ganska mycket av sitt proteinintag på soja, och soja kan vi så vit jag vet inte odla här - alltså måste det importeras. Måste inte alla baljväxter förvällas, iaf om de är torkade? Och hur ska man lagra växterna från skördetid över vintern om man inte torkar dem? Nötter är naturligtvis en bra protein, och fett-källa men jag tvivlar på att det finns tillräckligt med nötter i Sverige för att alla 9 milj skulle kunna äta rå-kost, men vem vet - det skulle kanske vara en affärsidé att plantera hasselbuskar för storskalig odling av nötter. Jag är faktiskt inte helt säker på att levande föda alltid är bättre än tillagad, men att det säkert är bättre än snabbmat och halvfabrikat tvivlar jag inte på. Jag tror nog att människan är byggd för att äta en del mat rå, och den del tillagad  Som det varit i många tusen år  Det gör jag också, av den anledningen att de flesta färdiga alternativ i affären just är sojabaserade. Men sojabönor måste ju förvällas så det går bort ändå. Men det finns andra baljväxter och nötter som går bra att odla här som har ett högt proteininnehåller. Dessutom har det ju inte skett så mycket växtförädling på det området. Jag hade gärna sett mer nötodlingar i Sverige där man tar fram nya sorter med högre proteinhalt och att vi svenskar baserar ett större intag av protein på just svenskodlade nötter. Det skulle vi göra stora miljömässiga vinster på. Bönor måste förvällas, men ärtor och liknande behöver inte förvällas. Vad gäller torkade så räcker det med blötläggning. Jag vet inte heller om det ALLTID är bättre. Jag vet inte mycket alls och det är det nog väldigt få som gör. Jag tycker t.o.m. forskarna verkar väldigt oense med tanke på alla nya rapporter som kommer hela tiden från olika håll som inte alltför sällan tyder på olika saker. Vad gäller våran utveckling och vad vi ätit under evolutionens gång så får man ju kolla längre tillbaka. Jag kan inte tänka mig att vi ätit en så stor del tillagad mat om man kollar över hela evolutionens gång sedan våran början till där vi är i dag. Men det kanske någon annan här har bra koll på?
--------------------
Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
|
|
|
|
Inlägg i den här tråden
legion6 Levande MAT 09-12-2009, 01:24 *Stintan* Man skulle antagligen få bra kondition :innocent: 09-12-2009, 01:35 legion6 Man skulle antagligen få bra kondition :innocent:
... 09-12-2009, 01:41 Nauti Nu innebär det ju inte att alla nyttigheter förstö... 09-12-2009, 06:19 Gossen Ruda Äta myror?
Visst, kittlar dödsskönt i kistan. :lo... 09-12-2009, 08:03 ängsvädd En himla massa energi skulle sparas i och med att ... 09-12-2009, 11:24 Nauti Fast frågan är hur man då skulle sköta desinfektio... 09-12-2009, 11:32 KRT Vad skulle det innebära om alla gick över till lev... 09-12-2009, 11:34 Nauti Hur menar du? Att man ska låta bli att tillaga mat... 09-12-2009, 11:41 ängsvädd Jag läste i min gymnasiebiologibok att vi får i os... 09-12-2009, 11:59 Nauti Jag läste i min gymnasiebiologibok att vi får i os... 09-12-2009, 13:32 *Stintan* Nej bönor ska man inte äta råa och dessutom smakar... 09-12-2009, 12:23 Tobb Men när man äter raw food, ingår det cerealier i k... 09-12-2009, 12:47 ängsvädd Du menar flingor? Ingen aning. Jag äter det iaf: c... 09-12-2009, 12:49 Tobb Alla sorters spannmålsprodukter tänkte jag på :)
... 09-12-2009, 12:53 ängsvädd Haricots verts = gröna bönor går bra att äta råa e... 09-12-2009, 12:54 Nauti Haricots verts = gröna bönor går bra att äta råa e... 09-12-2009, 13:40  *Stintan* Jag gjorde hummus på gröna ärtor förra veckan, det... 09-12-2009, 14:02   Nauti Ja var dom får tag på alla dom solbelysta kantarel... 09-12-2009, 14:27    Tobb Att solbelysa groddarna eller algerna kan ju bli e... 09-12-2009, 16:37 ängsvädd Tack för info. Även gröna bönor, s k haricots vert... 09-12-2009, 13:43 Anki på Öland Tycker dessutom det låter ganska äckligt...... då ... 09-12-2009, 14:17 ängsvädd Jag läste något intressant, vissa växter kan bilda... 09-12-2009, 15:00 Nauti Jag läste något intressant, vissa växter kan bilda... 09-12-2009, 18:34  *Stintan* Kall mat? Varför skulle den behöva vara kall? Bruk... 09-12-2009, 19:28 Rose Endast äta kall mat? Nej tack. 09-12-2009, 15:28 *Stintan* Endast äta kall mat? Nej tack.
Nej då fick man no... 09-12-2009, 16:05 KURT Endast äta kall mat? Nej tack.
Nej du har nog mi... 09-12-2009, 16:14  Tobb Nej du har nog missförstått detta, rubriken säger ... 09-12-2009, 16:47  Rose Nej du har nog missförstått detta, rubriken säger ... 09-12-2009, 19:25 Gossen Ruda För en sann övertygad eller fanatiker är allt möjl... 09-12-2009, 16:08 ängsvädd Jag tror de som äter levande föda värmer upp maten... 09-12-2009, 16:20 ängsvädd Om man ställer groddarna ljust efter några dagar s... 09-12-2009, 18:40 Nauti Om man ställer groddarna ljust efter några dagar s... 09-12-2009, 18:57 flaxss jag skulle nog tröttna på att enbart äta rå mat. o... 09-12-2009, 18:57 Nauti jag skulle nog tröttna på att enbart äta rå mat. o... 09-12-2009, 19:07  flaxss Att du mår bra redan innebär väl inte att du inte ... 09-12-2009, 20:16 Ralf Levande mat, det måste väl ändå vara kor o grisar?... 09-12-2009, 19:12 Nauti Levande mat, det måste väl ändå vara kor o grisar?... 09-12-2009, 19:39  *Stintan* HÖHÖ, ja så måste det vara. Växter lever ju inte.
... 09-12-2009, 20:10   ängsvädd ------
Varför kallas det levande föda när det är r... 09-12-2009, 20:13  flaxss Men är inte 40°C ganska varmt?
det beror nog på p... 09-12-2009, 20:19 ängsvädd Som jag fattar det så ska man inte värma maten mer... 09-12-2009, 19:29 *Stintan* Konstigt att det går bra att leva på vanlig blandk... 09-12-2009, 19:32 Rose Konstigt att det går bra att leva på vanlig blandk... 09-12-2009, 19:33 ängsvädd RE: Levande MAT 09-12-2009, 19:33 ängsvädd Varma drycker som kaffe och te har jag inte skippa... 09-12-2009, 20:07 Gossen Ruda Egentligen borde en riktig näringsexpert kolla ige... 09-12-2009, 20:10 Nauti Egentligen borde en riktig näringsexpert kolla ige... 10-12-2009, 08:55  Ralf I de flesta affärer finns det en avdelning med fru... 10-12-2009, 09:08   Anki på Öland Mat som kommer hit med flygplan.... knappast närpr... 10-12-2009, 16:18    Nauti Precis, just vad jag menade, den ynka biten som är... 10-12-2009, 16:25 Aqvakul begreppsförvirringen är betydande...
http://eanie... 09-12-2009, 20:17 *Stintan* Fast uppenbarligen får vi i oss tillräckligt med n... 09-12-2009, 20:18 Gossen Ruda "- I råvarorna finns levande enzymer som har ... 09-12-2009, 20:22 ängsvädd Men du kanske känner till att det finns en massa o... 09-12-2009, 20:24 ängsvädd Ett exempel på ett enzym som förstörs vid upphettn... 09-12-2009, 20:30 Jan Lindgren Hej!
Snälla, lite vetenskap ibland!
Lavar ... 09-12-2009, 21:00 ängsvädd Men alltså, vi tar inte upp enzymerna från växtern... 09-12-2009, 21:06 Gossen Ruda Snälla Ängsvädd, kroppen tillverkar för det allra ... 09-12-2009, 21:41 Anki på Öland Kan se för mig hur hela Stockholms befolkning drar... 09-12-2009, 21:48 Rose Det går att göra affärsidé av det mesta. Allting g... 09-12-2009, 21:52 ängsvädd Enzymerna i rå mat hjälper till med matsmältning o... 09-12-2009, 21:54 Gossen Ruda Enzymerna i rå mat hjälper till med matsmältning o... 09-12-2009, 22:11  Biggan_ Tro inte, skaffa dig kunskap och det gör man inte ... 09-12-2009, 23:35   Gossen Ruda Precis! Enligt den här länken skaffar man sej ... 10-12-2009, 07:54 pejori Kan se framför mej hur alla talg och solrosbollar ... 09-12-2009, 21:54 Hej igen Hela mänskligheten skulle varit död för länge seda... 09-12-2009, 22:02 ängsvädd Det är iaf ingen i den här tråden som har sagt någ... 09-12-2009, 22:07 ängsvädd Ska kolla upp detta närmare. Återkommer om 100 år.... 09-12-2009, 22:32 Markus_H Ska kolla upp detta närmare. Återkommer om 100 år.... 09-12-2009, 22:40 Tobb Som jag fattar det så ska man inte värma maten mer... 09-12-2009, 22:55 ängsvädd Dock så lever inte enzymer. Men visst sjunker inne... 10-12-2009, 10:43  Gossen Ruda Kalla det vad du vill, men när de inte upphettas k... 10-12-2009, 10:57   Nauti Anledningen till att våra matsmältningsenzymer int... 10-12-2009, 11:01    Gossen Ruda Är det omöjligt att en liknande funktion finns inu... 10-12-2009, 11:06     Nauti Det finns knappast någon anledning till att exempe... 10-12-2009, 11:10 Markus_H Du tänker på lykopen i tomater. Lykopen aktiveras ... 09-12-2009, 22:58 Tobb ...därför äter jag brosk... :sweatingbullets: 09-12-2009, 23:37 Biggan_ ...därför äter jag brosk... :sweatingbullets:
Då ... 09-12-2009, 23:45  Tobb Då är du lik Anna Anka! :giggle:
SKulle kansk... 10-12-2009, 12:11 legion6 Det kan inte ligga många hjärnceller mellan tungan... 10-12-2009, 01:58 Elisabeth-Västkustkolonisten Tex om jag påstår att ca;4 miljoner tyskar dricker... 10-12-2009, 09:26 Jan Lindgren Hej!
Vår art har alltid haft tillgång till eld... 10-12-2009, 09:14 Gossen Ruda Nauti, fattar du inte det orimliga i hela grejen? ... 10-12-2009, 09:49 Gossen Ruda Visst finns det många olika processer i en morot, ... 10-12-2009, 11:18 Nauti Visst finns det många olika processer i en morot, ... 10-12-2009, 11:26  flaxss Ja, visst finns det fördelar med uppvärmning men o... 10-12-2009, 11:58  *Stintan* Ja, visst finns det fördelar med uppvärmning men o... 10-12-2009, 12:52   Nauti Jamen är det inte det de allra flesta av oss redan... 10-12-2009, 13:25 Gossen Ruda Jag äter givetvis också "levande" mat, ä... 10-12-2009, 12:06 *Stintan* Tja nu har jag aldrig varit någon särskilt stor re... 10-12-2009, 13:55 Markus_H Jag läste lite om enzymet amylas som vi har i munh... 10-12-2009, 17:06 Gossen Ruda Råbiff med ett rått ägg, kan det räknas till levan... 10-12-2009, 17:07 legion6 Förr när jag brände eller kokade bitar utav gris e... 15-12-2009, 01:47 Gossen Ruda Förr när jag brände eller kokade bitar utav gris e... 15-12-2009, 07:45  *Stintan* Nej, det var ganska lågt.
:rotfl: 15-12-2009, 07:53
2 sidor
1 2 >
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|