|
Levande MAT, Nästan allt nyttigt dör vid 46,4 grader |
|
|
|
09-12-2009, 01:24
|
Medlem
Antal inlägg: 55
Medlem sedan: 15-07-2009
Medlem nr: 24 830

|
Vad skulle det innebära om alla gick över till levande mat?
|
|
|
|
|
 |
Svar
|
09-12-2009, 12:54
|

Medlem
Antal inlägg: 3 562
Medlem sedan: 20-06-2007
Medlem nr: 11 124

|
Haricots verts = gröna bönor går bra att äta råa enligt denna sajt: CITAT Haricot verts och andra späda bönor går även bra att äta råa. http://www.recepthjalpen.se/grona-bonor.htmlGröna ärtor går också bra att äta råa. KRT: D-vitamin tror jag att jag får från fisk och räkor men är inte säker. Ska kolla upp det. Finns inte det i mjölk också?
--------------------
MVH Mimmi zon 2-3
|
|
|
|
|
09-12-2009, 13:40
|

Medlem
Antal inlägg: 2 276
Medlem sedan: 06-06-2008
Medlem nr: 16 626

|
CITAT (ängsvädd @ 09-12-2009, 12:54)  Haricots verts = gröna bönor går bra att äta råa enligt denna sajt: Gröna ärtor går också bra att äta råa.
KRT: D-vitamin tror jag att jag får från fisk och räkor men är inte säker. Ska kolla upp det. Finns inte det i mjölk också? Jag gjorde hummus på gröna ärtor förra veckan, det var både gott och såg gott ut tyckte jag så visst går det bra. D-vitamin finns främst i animalier och vissa svampar t.ex. kantareller samt i berikade produkter. Som vegan är D-vitamin inget problem men hur det blir för folk med en levande föda-kost vet jag inte. Det verkar som att de till stor del får i sig D-vitamin via solen och kantareller, groddar och spirulina som solbelysts. CITAT • D2 finns i kantareller! 100 g kantareller ger 5 µg D-vitamin som är det rek. dagliga intaget, men själv intar jag 2000 IE (50 mcg) dagligen, man lär skruva upp dosen betydligt nu på vintern! (10 µg = 400 IE) Välj kantareller som växer på en ljus och solig plats, då går D-vitaminhalten upp. • Alfalfa-groddar (ställ dem i solen efter dag 2) • Bockhornsklöver-groddar (ställ i solen efter dag 1) • Spirulina alg • Chlorella alg (100 g chlorella innehåller 0,94 mcg D2-vitamin. Jag tror min våg har gått sönder, men de 8 piller chlorella jag äter dagligen väger enligt vågen 5 gram... så det är inte mycket D-vitamin jag får i mig där.)
Redigerat av Nauti: 09-12-2009, 13:41
--------------------
Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
|
|
|
|
|
09-12-2009, 14:02
|

Medlem
Antal inlägg: 22 484
Medlem sedan: 04-08-2005
Medlem nr: 6 301

|
CITAT (Nauti @ 09-12-2009, 13:40)  Jag gjorde hummus på gröna ärtor förra veckan, det var både gott och såg gott ut tyckte jag så visst går det bra.
D-vitamin finns främst i animalier och vissa svampar t.ex. kantareller samt i berikade produkter. Som vegan är D-vitamin inget problem men hur det blir för folk med en levande föda-kost vet jag inte. Det verkar som att de till stor del får i sig D-vitamin via solen och kantareller, groddar och spirulina som solbelysts. Ja var dom får tag på alla dom solbelysta kantarellerna att äta var dag kan man ju undra och groddarna som skulle solbelysas? Hur många soltimmar har du sett senaste månaden? Nej det är nog inga svårigheter att leva gott på varken det ena eller det andra under odlingssäsongen som dessutom är ganska kort i delar av landet, men resten av året kan man ju undra hur det ska gå att få ihop.
--------------------
Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3 Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
|
|
|
|
|
09-12-2009, 14:27
|

Medlem
Antal inlägg: 2 276
Medlem sedan: 06-06-2008
Medlem nr: 16 626

|
CITAT (*Stintan* @ 09-12-2009, 14:02)  Ja var dom får tag på alla dom solbelysta kantarellerna att äta var dag kan man ju undra och groddarna som skulle solbelysas? Hur många soltimmar har du sett senaste månaden?
Nej det är nog inga svårigheter att leva gott på varken det ena eller det andra under odlingssäsongen som dessutom är ganska kort i delar av landet, men resten av året kan man ju undra hur det ska gå att få ihop. Det gör det ju inte, men man behöver ju inte heller att äta det på sommartid. Under hösten finns det ju däremot gott om kantareller så att det räcker såväl hela hösten som vintern beroende på hur mycket man gillar att plocka svamp  Att solbelysa groddarna eller algerna kan ju bli en del problem, kanske går det med UV-belysning? Om det nu är omöjligt att plocka kantareller så att det räcker eller att äta solbelysta groddar och alger så kanske det är tillskott som gäller? Men det känns ju inte som att det stämmer riktigt överens med själva levande föda-konceptet. CITAT (Anki på Öland @ 09-12-2009, 14:17)  Tycker dessutom det låter ganska äckligt...... då kan dom lika gärna uppfinna dom där pillren man skulle kunna leva på som förr setts som framtidsvy...... låter lika roligt att äta..... Anki Varför låter det äckligt? Jag har kollat på en del levande föda-recept och jag tycker de ser riktigt aptitliga ut och den erfarenhet jag har av levande föda är inte särskilt negativ, det har smakat gott och så har man dessutom känt sig litet extra nyttig på köpet  Att äta piller kan ju knappast jämföras med att äta en välkomponerad genomtänkt måltid. Att äta levande föda är ju precis som med allting annat, till en början är det antagligen en del förändring som man är ovan vid. Sedan vänjer man sig och hittar nya kombinationer och recept och vänjer sig vid nya smaker som man kanske inte gillade förut o.s.v. Jag tycker det låter tråkigare att äta som så många gör(speciellt ungdomar) efter samma begränsade samling av recept dag ut och dag in.
Redigerat av Nauti: 09-12-2009, 14:28
--------------------
Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
|
|
|
|
|
09-12-2009, 16:37
|

Medlem
Antal inlägg: 1 197
Medlem sedan: 02-01-2005
Medlem nr: 4 816

|
CITAT (Nauti @ 09-12-2009, 14:27)  Att solbelysa groddarna eller algerna kan ju bli en del problem, kanske går det med UV-belysning? Förutsatt att Fytokrom B reagerar på UV-ljuset... Även om ljuset i många växter är avgörande i groningen så vet jag inte allmänt för groddar. *Googlade* Men ska inte groddar stå mörkt? *Slut på Google info* De har ju sin egen näring i fröet som de använder för att gro. Dock omvandlar enzymer den lagrade näringen till bla socker. Är det inte bara bättre att äta "fröna" istället då? Anledningen till att man groddar kornet när man gör öl är just att sockret blir tillgängligt för jäsningen sill alkohol.
--------------------
[reklam] Hej [/reklam]
|
|
|
|
Inlägg i den här tråden
legion6 Levande MAT 09-12-2009, 01:24 *Stintan* Man skulle antagligen få bra kondition :innocent: 09-12-2009, 01:35 legion6 Man skulle antagligen få bra kondition :innocent:
... 09-12-2009, 01:41 Nauti Nu innebär det ju inte att alla nyttigheter förstö... 09-12-2009, 06:19 Gossen Ruda Äta myror?
Visst, kittlar dödsskönt i kistan. :lo... 09-12-2009, 08:03 ängsvädd En himla massa energi skulle sparas i och med att ... 09-12-2009, 11:24 Nauti Fast frågan är hur man då skulle sköta desinfektio... 09-12-2009, 11:32 KRT Vad skulle det innebära om alla gick över till lev... 09-12-2009, 11:34 Nauti Hur menar du? Att man ska låta bli att tillaga mat... 09-12-2009, 11:41 ängsvädd Det finns ju människor som lever på rå mat - det f... 09-12-2009, 11:38 KRT Det finns ju människor som lever på rå mat - det f... 09-12-2009, 11:47  Nauti Det är faktiskt en mycket intressant grund-frågest... 09-12-2009, 11:56 ängsvädd Jag läste i min gymnasiebiologibok att vi får i os... 09-12-2009, 11:59 Nauti Jag läste i min gymnasiebiologibok att vi får i os... 09-12-2009, 13:32 *Stintan* Nej bönor ska man inte äta råa och dessutom smakar... 09-12-2009, 12:23 Tobb Men när man äter raw food, ingår det cerealier i k... 09-12-2009, 12:47 ängsvädd Du menar flingor? Ingen aning. Jag äter det iaf: c... 09-12-2009, 12:49 Tobb Alla sorters spannmålsprodukter tänkte jag på :)
... 09-12-2009, 12:53 ängsvädd Tack för info. Även gröna bönor, s k haricots vert... 09-12-2009, 13:43 Anki på Öland Tycker dessutom det låter ganska äckligt...... då ... 09-12-2009, 14:17 ängsvädd Jag läste något intressant, vissa växter kan bilda... 09-12-2009, 15:00 Nauti Jag läste något intressant, vissa växter kan bilda... 09-12-2009, 18:34  *Stintan* Kall mat? Varför skulle den behöva vara kall? Bruk... 09-12-2009, 19:28 Rose Endast äta kall mat? Nej tack. 09-12-2009, 15:28 *Stintan* Endast äta kall mat? Nej tack.
Nej då fick man no... 09-12-2009, 16:05 KURT Endast äta kall mat? Nej tack.
Nej du har nog mi... 09-12-2009, 16:14  Tobb Nej du har nog missförstått detta, rubriken säger ... 09-12-2009, 16:47  Rose Nej du har nog missförstått detta, rubriken säger ... 09-12-2009, 19:25 Gossen Ruda För en sann övertygad eller fanatiker är allt möjl... 09-12-2009, 16:08 ängsvädd Jag tror de som äter levande föda värmer upp maten... 09-12-2009, 16:20 ängsvädd Om man ställer groddarna ljust efter några dagar s... 09-12-2009, 18:40 Nauti Om man ställer groddarna ljust efter några dagar s... 09-12-2009, 18:57 flaxss jag skulle nog tröttna på att enbart äta rå mat. o... 09-12-2009, 18:57 Nauti jag skulle nog tröttna på att enbart äta rå mat. o... 09-12-2009, 19:07  flaxss Att du mår bra redan innebär väl inte att du inte ... 09-12-2009, 20:16 Ralf Levande mat, det måste väl ändå vara kor o grisar?... 09-12-2009, 19:12 Nauti Levande mat, det måste väl ändå vara kor o grisar?... 09-12-2009, 19:39  *Stintan* HÖHÖ, ja så måste det vara. Växter lever ju inte.
... 09-12-2009, 20:10   ängsvädd ------
Varför kallas det levande föda när det är r... 09-12-2009, 20:13  flaxss Men är inte 40°C ganska varmt?
det beror nog på p... 09-12-2009, 20:19 ängsvädd Som jag fattar det så ska man inte värma maten mer... 09-12-2009, 19:29 *Stintan* Konstigt att det går bra att leva på vanlig blandk... 09-12-2009, 19:32 Rose Konstigt att det går bra att leva på vanlig blandk... 09-12-2009, 19:33 ängsvädd RE: Levande MAT 09-12-2009, 19:33 ängsvädd Varma drycker som kaffe och te har jag inte skippa... 09-12-2009, 20:07 Gossen Ruda Egentligen borde en riktig näringsexpert kolla ige... 09-12-2009, 20:10 Nauti Egentligen borde en riktig näringsexpert kolla ige... 10-12-2009, 08:55  Ralf I de flesta affärer finns det en avdelning med fru... 10-12-2009, 09:08   Anki på Öland Mat som kommer hit med flygplan.... knappast närpr... 10-12-2009, 16:18    Nauti Precis, just vad jag menade, den ynka biten som är... 10-12-2009, 16:25 Aqvakul begreppsförvirringen är betydande...
http://eanie... 09-12-2009, 20:17 *Stintan* Fast uppenbarligen får vi i oss tillräckligt med n... 09-12-2009, 20:18 Gossen Ruda "- I råvarorna finns levande enzymer som har ... 09-12-2009, 20:22 ängsvädd Men du kanske känner till att det finns en massa o... 09-12-2009, 20:24 ängsvädd Ett exempel på ett enzym som förstörs vid upphettn... 09-12-2009, 20:30 Jan Lindgren Hej!
Snälla, lite vetenskap ibland!
Lavar ... 09-12-2009, 21:00 ängsvädd Men alltså, vi tar inte upp enzymerna från växtern... 09-12-2009, 21:06 Gossen Ruda Snälla Ängsvädd, kroppen tillverkar för det allra ... 09-12-2009, 21:41 Anki på Öland Kan se för mig hur hela Stockholms befolkning drar... 09-12-2009, 21:48 Rose Det går att göra affärsidé av det mesta. Allting g... 09-12-2009, 21:52 ängsvädd Enzymerna i rå mat hjälper till med matsmältning o... 09-12-2009, 21:54 Gossen Ruda Enzymerna i rå mat hjälper till med matsmältning o... 09-12-2009, 22:11  Biggan_ Tro inte, skaffa dig kunskap och det gör man inte ... 09-12-2009, 23:35   Gossen Ruda Precis! Enligt den här länken skaffar man sej ... 10-12-2009, 07:54 pejori Kan se framför mej hur alla talg och solrosbollar ... 09-12-2009, 21:54 Hej igen Hela mänskligheten skulle varit död för länge seda... 09-12-2009, 22:02 ängsvädd Det är iaf ingen i den här tråden som har sagt någ... 09-12-2009, 22:07 ängsvädd Ska kolla upp detta närmare. Återkommer om 100 år.... 09-12-2009, 22:32 Markus_H Ska kolla upp detta närmare. Återkommer om 100 år.... 09-12-2009, 22:40 Tobb Som jag fattar det så ska man inte värma maten mer... 09-12-2009, 22:55 ängsvädd Dock så lever inte enzymer. Men visst sjunker inne... 10-12-2009, 10:43  Gossen Ruda Kalla det vad du vill, men när de inte upphettas k... 10-12-2009, 10:57   Nauti Anledningen till att våra matsmältningsenzymer int... 10-12-2009, 11:01    Gossen Ruda Är det omöjligt att en liknande funktion finns inu... 10-12-2009, 11:06     Nauti Det finns knappast någon anledning till att exempe... 10-12-2009, 11:10 Markus_H Du tänker på lykopen i tomater. Lykopen aktiveras ... 09-12-2009, 22:58 Tobb ...därför äter jag brosk... :sweatingbullets: 09-12-2009, 23:37 Biggan_ ...därför äter jag brosk... :sweatingbullets:
Då ... 09-12-2009, 23:45  Tobb Då är du lik Anna Anka! :giggle:
SKulle kansk... 10-12-2009, 12:11 legion6 Det kan inte ligga många hjärnceller mellan tungan... 10-12-2009, 01:58 Elisabeth-Västkustkolonisten Tex om jag påstår att ca;4 miljoner tyskar dricker... 10-12-2009, 09:26 Jan Lindgren Hej!
Vår art har alltid haft tillgång till eld... 10-12-2009, 09:14 Gossen Ruda Nauti, fattar du inte det orimliga i hela grejen? ... 10-12-2009, 09:49 Gossen Ruda Visst finns det många olika processer i en morot, ... 10-12-2009, 11:18 Nauti Visst finns det många olika processer i en morot, ... 10-12-2009, 11:26  flaxss Ja, visst finns det fördelar med uppvärmning men o... 10-12-2009, 11:58  *Stintan* Ja, visst finns det fördelar med uppvärmning men o... 10-12-2009, 12:52   Nauti Jamen är det inte det de allra flesta av oss redan... 10-12-2009, 13:25 Gossen Ruda Jag äter givetvis också "levande" mat, ä... 10-12-2009, 12:06 *Stintan* Tja nu har jag aldrig varit någon särskilt stor re... 10-12-2009, 13:55 Markus_H Jag läste lite om enzymet amylas som vi har i munh... 10-12-2009, 17:06 Gossen Ruda Råbiff med ett rått ägg, kan det räknas till levan... 10-12-2009, 17:07 legion6 Förr när jag brände eller kokade bitar utav gris e... 15-12-2009, 01:47 Gossen Ruda Förr när jag brände eller kokade bitar utav gris e... 15-12-2009, 07:45  *Stintan* Nej, det var ganska lågt.
:rotfl: 15-12-2009, 07:53
2 sidor
1 2 >
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|