Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Levande MAT, Nästan allt nyttigt dör vid 46,4 grader
          legion6
          Inlägg 09-12-2009, 01:24
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 55
          Medlem sedan:
          15-07-2009
          Medlem nr: 24 830



          Vad skulle det innebära om alla gick över till levande mat?
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Gossen Ruda
          Inlägg 09-12-2009, 20:10
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 23 957
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 296



          Egentligen borde en riktig näringsexpert kolla igenom allt som skrivits i denna tråden och peka ut dom värsta idiotierna. Rå mat!!! Vem vill äta ogräddat bröd? Det är nog ganska segt och kladdigt. laugh.gif


          --------------------
          Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです

          Straight for ever. Cogito, ergo sum.
           
          Citera
          Nauti
          Inlägg 10-12-2009, 08:55
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 276
          Medlem sedan:
          06-06-2008
          Medlem nr: 16 626



          CITAT (Gossen Ruda @ 09-12-2009, 20:10) *
          Egentligen borde en riktig näringsexpert kolla igenom allt som skrivits i denna tråden och peka ut dom värsta idiotierna. Rå mat!!! Vem vill äta ogräddat bröd? Det är nog ganska segt och kladdigt. laugh.gif
          Levande föda är väl ganska stor i England och det finns nog en del dietister och näringsexperter som kollat upp det. Jag vet inte varför du är så negativ till allting. Du behöver ju givetvis inte ens testa om det inte tilltalar dig, men det är ju inte automatiskt dåligt, idiotiskt och skit bara för att det skiljer sig från dina matvanor.

          CITAT (*Stintan* @ 09-12-2009, 20:10) *
          Nej 40 grader är inte alls varmt, det är ju bara kroppstemperatur lite drygt. Vadå tugga på rå potatis ibland? Kan man väl ta en tugga om man tycker det är gott men det tycker inte jag och inte skulle jag vilja ha det som alternativ till kokt potatis.

          Varför kallas det levande föda när det är rå föda (raw food) det är fråga om?

          För övrigt äter vi säkert alla rå mat då och då i form av sallader och frukter.
          Jag vet inte riktigt hur de tillreder sådant. Men mycket blir gott av att rivas och ätas rått tycker jag.

          Kanske för att födan man äter fortfarande skall vara levande? Jag vet inte heller varför det heter levande föda i stället för råkost. Det är väl något definitonspeteri någonstans tongue.gif

          CITAT (*Stintan* @ 09-12-2009, 20:18) *
          Fast uppenbarligen får vi i oss tillräckligt med näringsämnen även med en välbalanserad blandkost som är tillagad på normalt sätt.
          Japp. Men det innebär inte att det inte kan vara bättre. Det där med att kroppen slipper använda och producera egna enzymer i samma utsträckning för att bryta ner maten tycker jag låter väldigt positivt. Jag tror knappast att någon av oss här inne äter 100% hälsosamt eller tänker på att äta nyttigt hela tiden. Intrycket jag fått av levande föda är att det är en inriktning för hälsomänniskor. Alla här inne skulle nog gynnas av att äta litet mer levande föda tongue.gif

          CITAT (Jan Lindgren @ 09-12-2009, 21:00) *
          Det är en myt att vi tar upp enzymer från växter eller andra organismer. Fortsätt att koka enzymerna. Däremot kan vissa vitaminer minska om maten kokas för mycket.
          MVH
          Jan Lindgren
          Det har väl inte talats om att ta upp några enzymer utan om att de skulle underlätta matspjälkningsprocessen? Att värme inaktiverar och slutligen bryter ner enzymerna är ju vetenskap precis som du vill ha. Vid 30°C börjar de att fungera sämre och vid 40°C börjar de brytas ner. Vitaminer försvinner ju ut i kokvatten och liknande men det har ju inte så mycket med själva värmen som med tillagningsmetoden att göra.


          CITAT (Gossen Ruda @ 09-12-2009, 21:41) *
          Snälla Ängsvädd, kroppen tillverkar för det allra mesta SJÄLV alla enzymer som behövs. Om man inte kokar grönsakerna innan frysning, och därvid förstör dess enzymer, kommer dom exempelvis att inte att hålla vid en infrysning utan förstöras.
          Det är ju det som är själva poängen, att kroppen inte skall behöva producera de enzymer som behövs i samma utsträckning. Om det stämmer eller inte kan jag inte uttala mig om men det lär väl finnas några belägg för levande föda, annars skulle nog inte många våga äta en strikt sådan kost.

          När det handlar om levande föda så handlar det knappast om varken kokade eller infrysta växter utan så färska och oprocessade som möjligt.

          CITAT (Anki på Öland @ 09-12-2009, 21:48) *
          Kan se för mig hur hela Stockholms befolkning drar man ur huse på höstarna för att samla nötter och kanareller för att ha något att äta under vintern...... mycket mer kan det knappast bli när man inte kan odla själv.....
          ANki
          I de flesta affärer finns det en avdelning med frukt och grönt. Där kan man hitta färska frukter och grönt hela året runt! Ett tips bara om du nu hade missat den avdelningen tongue.gif

          Men visst vore det bra om vi åt mer av det som finns i naturen i våran närhet, både för våran hälsa och för miljön. Jag hade gärna sett att det såg ut på det viset.

          CITAT (Hej igen @ 09-12-2009, 22:02) *
          Hela mänskligheten skulle varit död för länge sedan om man inte fick i sig nog med näring i tillagad mat.

          Om vi ser oss omkring så ser vi mest välmående människor.

          Fanatism är farligt, den brukar tendera till nära nog blindhet vad gäller det verkliga livet.
          Givetvis skulle vi inte det. Får vi i oss alla näringsämnen vi behöver så kvittar det helt fullständigt om maten är tillagad eller ej. Du kan ju knappast påstå att det inte går att leva på levande föda eftersom det är en hel del hälsomedvetna människor som gör det. Det är synd att vi inte har någon här på forumet som kan ge sin bild av det hela och förklara bättre.

          Om vi ser oss omkring så ser vi människor, om de är fysiskt eller psykiskt välmående eller inte vet vi inte ett skit om. Men visst får nog många i sig det de behöver i näringsväg, precis som att väldigt många inte får det.

          CITAT (Gossen Ruda @ 09-12-2009, 22:11) *
          Om det vore så skulle dessa enzymer brutit ner maten till en oätlig sörja redan innan du hunnit sätta tänderna i den. Tro inte, skaffa dig kunskap och det gör man inte på nätet. Där vimlar det av charlataner och bluffmakare.
          Det märks vilken generation du tillhör tongue.gif

          CITAT (Markus_H @ 09-12-2009, 22:40) *
          Jag inte helt övertygad om att "enzymer" nödvändigtvis måste var bra för oss. Varför skulle enzymer ur råa växter hjälp våt matsmältning? Vi har ju en något annorlunda metabolism än växter så jag undrar om vi använder samma enzymer?
          Vissa metaboliska processer är väl ganska lika?


          --------------------
          Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
           
          Citera
          Ralf
          Inlägg 10-12-2009, 09:08
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 3 539
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 36



          CITAT (Nauti @ 10-12-2009, 08:55) *
          I de flesta affärer finns det en avdelning med frukt och grönt. Där kan man hitta färska frukter och grönt hela året runt! Ett tips bara om du nu hade missat den avdelningen tongue.gif

          Mat som kommer hit med flygplan.... knappast närproducerat.
          "-Vaddå växhuseffekt??"


          --------------------
          Enbart pengar gör ingen lycklig. Man måste också ha aktier, guld och fastigheter.
          Danny Kaye (1913-1987)


          Mitt andra liv.
           
          Citera
          Anki på Öland
          Inlägg 10-12-2009, 16:18
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 6 847
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 723



          CITAT (Ralf @ 10-12-2009, 09:08) *
          Mat som kommer hit med flygplan.... knappast närproducerat.
          "-Vaddå växhuseffekt??"


          Precis, just vad jag menade, den ynka biten som är närodlat i grönsaksdisken skulle nog inte finnas där när 9 milj. människor vill ha dom.....
          Anki


          --------------------
          Hundar och pelargoner....... sen är man sysselsatt året om :)
          Huserar på södra Öland

          mitt album
           
          Citera
          Nauti
          Inlägg 10-12-2009, 16:25
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 2 276
          Medlem sedan:
          06-06-2008
          Medlem nr: 16 626



          CITAT (Anki på Öland @ 10-12-2009, 16:18) *
          Precis, just vad jag menade, den ynka biten som är närodlat i grönsaksdisken skulle nog inte finnas där när 9 milj. människor vill ha dom.....
          Anki
          Om alla åt levande föda skulle det innebära att ingen åt kött. Därmed skulle det finnas stora arealer över till att odla det vi behöver på. Om alla bytte över en natt skulle det bli problem men det skulle det med allting och det är ju varken realistiskt eller relevant.

          Även om vi var tvungna att importera så skulle det ju helt klart vara mer klimatsmart än att äta kött då det importeras stora mängder proteinrika grödor till djuruppfödningen. Bland annat soja som är en stor del av anledningen till att regnskogar skövlas i Brasilien. Utöver det skulle det sparas in en hel del elanvändning. Att levande föda inte skulle vara klimatsmart jämfört med den kost vi har i dagens läge stämmer inte det minsta.

          Redigerat av Nauti: 10-12-2009, 16:28


          --------------------
          Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          legion6   Levande MAT   09-12-2009, 01:24
          *Stintan*   Man skulle antagligen få bra kondition :innocent:   09-12-2009, 01:35
          legion6   Man skulle antagligen få bra kondition :innocent: ...   09-12-2009, 01:41
          Nauti   Nu innebär det ju inte att alla nyttigheter förstö...   09-12-2009, 06:19
          Gossen Ruda   Äta myror? Visst, kittlar dödsskönt i kistan. :lo...   09-12-2009, 08:03
          ängsvädd   En himla massa energi skulle sparas i och med att ...   09-12-2009, 11:24
          Nauti   Fast frågan är hur man då skulle sköta desinfektio...   09-12-2009, 11:32
          KRT   Vad skulle det innebära om alla gick över till lev...   09-12-2009, 11:34
          Nauti   Hur menar du? Att man ska låta bli att tillaga mat...   09-12-2009, 11:41
          ängsvädd   Det finns ju människor som lever på rå mat - det f...   09-12-2009, 11:38
          KRT   Det finns ju människor som lever på rå mat - det f...   09-12-2009, 11:47
          Nauti   Det är faktiskt en mycket intressant grund-frågest...   09-12-2009, 11:56
          ängsvädd   Jag läste i min gymnasiebiologibok att vi får i os...   09-12-2009, 11:59
          Nauti   Jag läste i min gymnasiebiologibok att vi får i os...   09-12-2009, 13:32
          *Stintan*   Nej bönor ska man inte äta råa och dessutom smakar...   09-12-2009, 12:23
          Tobb   Men när man äter raw food, ingår det cerealier i k...   09-12-2009, 12:47
          ängsvädd   Du menar flingor? Ingen aning. Jag äter det iaf: c...   09-12-2009, 12:49
          Tobb   Alla sorters spannmålsprodukter tänkte jag på :) ...   09-12-2009, 12:53
          ängsvädd   Haricots verts = gröna bönor går bra att äta råa e...   09-12-2009, 12:54
          Nauti   Haricots verts = gröna bönor går bra att äta råa e...   09-12-2009, 13:40
          *Stintan*   Jag gjorde hummus på gröna ärtor förra veckan, det...   09-12-2009, 14:02
          Nauti   Ja var dom får tag på alla dom solbelysta kantarel...   09-12-2009, 14:27
          Tobb   Att solbelysa groddarna eller algerna kan ju bli e...   09-12-2009, 16:37
          ängsvädd   Tack för info. Även gröna bönor, s k haricots vert...   09-12-2009, 13:43
          Anki på Öland   Tycker dessutom det låter ganska äckligt...... då ...   09-12-2009, 14:17
          ängsvädd   Jag läste något intressant, vissa växter kan bilda...   09-12-2009, 15:00
          Nauti   Jag läste något intressant, vissa växter kan bilda...   09-12-2009, 18:34
          *Stintan*   Kall mat? Varför skulle den behöva vara kall? Bruk...   09-12-2009, 19:28
          Rose   Endast äta kall mat? Nej tack.   09-12-2009, 15:28
          *Stintan*   Endast äta kall mat? Nej tack. Nej då fick man no...   09-12-2009, 16:05
          KURT   Endast äta kall mat? Nej tack. Nej du har nog mi...   09-12-2009, 16:14
          Tobb   Nej du har nog missförstått detta, rubriken säger ...   09-12-2009, 16:47
          Rose   Nej du har nog missförstått detta, rubriken säger ...   09-12-2009, 19:25
          Gossen Ruda   För en sann övertygad eller fanatiker är allt möjl...   09-12-2009, 16:08
          ängsvädd   Jag tror de som äter levande föda värmer upp maten...   09-12-2009, 16:20
          ängsvädd   Om man ställer groddarna ljust efter några dagar s...   09-12-2009, 18:40
          Nauti   Om man ställer groddarna ljust efter några dagar s...   09-12-2009, 18:57
          flaxss   jag skulle nog tröttna på att enbart äta rå mat. o...   09-12-2009, 18:57
          Nauti   jag skulle nog tröttna på att enbart äta rå mat. o...   09-12-2009, 19:07
          flaxss   Att du mår bra redan innebär väl inte att du inte ...   09-12-2009, 20:16
          Ralf   Levande mat, det måste väl ändå vara kor o grisar?...   09-12-2009, 19:12
          Nauti   Levande mat, det måste väl ändå vara kor o grisar?...   09-12-2009, 19:39
          *Stintan*   HÖHÖ, ja så måste det vara. Växter lever ju inte. ...   09-12-2009, 20:10
          ängsvädd   ------ Varför kallas det levande föda när det är r...   09-12-2009, 20:13
          flaxss   Men är inte 40°C ganska varmt? det beror nog på p...   09-12-2009, 20:19
          ängsvädd   Som jag fattar det så ska man inte värma maten mer...   09-12-2009, 19:29
          *Stintan*   Konstigt att det går bra att leva på vanlig blandk...   09-12-2009, 19:32
          Rose   Konstigt att det går bra att leva på vanlig blandk...   09-12-2009, 19:33
          ängsvädd   RE: Levande MAT   09-12-2009, 19:33
          ängsvädd   Varma drycker som kaffe och te har jag inte skippa...   09-12-2009, 20:07
          Aqvakul   begreppsförvirringen är betydande... http://eanie...   09-12-2009, 20:17
          *Stintan*   Fast uppenbarligen får vi i oss tillräckligt med n...   09-12-2009, 20:18
          Gossen Ruda   "- I råvarorna finns levande enzymer som har ...   09-12-2009, 20:22
          ängsvädd   Men du kanske känner till att det finns en massa o...   09-12-2009, 20:24
          ängsvädd   Ett exempel på ett enzym som förstörs vid upphettn...   09-12-2009, 20:30
          Jan Lindgren   Hej! Snälla, lite vetenskap ibland! Lavar ...   09-12-2009, 21:00
          ängsvädd   Men alltså, vi tar inte upp enzymerna från växtern...   09-12-2009, 21:06
          Gossen Ruda   Snälla Ängsvädd, kroppen tillverkar för det allra ...   09-12-2009, 21:41
          Anki på Öland   Kan se för mig hur hela Stockholms befolkning drar...   09-12-2009, 21:48
          Rose   Det går att göra affärsidé av det mesta. Allting g...   09-12-2009, 21:52
          ängsvädd   Enzymerna i rå mat hjälper till med matsmältning o...   09-12-2009, 21:54
          Gossen Ruda   Enzymerna i rå mat hjälper till med matsmältning o...   09-12-2009, 22:11
          Biggan_   Tro inte, skaffa dig kunskap och det gör man inte ...   09-12-2009, 23:35
          Gossen Ruda   Precis! Enligt den här länken skaffar man sej ...   10-12-2009, 07:54
          pejori   Kan se framför mej hur alla talg och solrosbollar ...   09-12-2009, 21:54
          Hej igen   Hela mänskligheten skulle varit död för länge seda...   09-12-2009, 22:02
          ängsvädd   Det är iaf ingen i den här tråden som har sagt någ...   09-12-2009, 22:07
          ängsvädd   Ska kolla upp detta närmare. Återkommer om 100 år....   09-12-2009, 22:32
          Markus_H   Ska kolla upp detta närmare. Återkommer om 100 år....   09-12-2009, 22:40
          Tobb   Som jag fattar det så ska man inte värma maten mer...   09-12-2009, 22:55
          ängsvädd   Dock så lever inte enzymer. Men visst sjunker inne...   10-12-2009, 10:43
          Gossen Ruda   Kalla det vad du vill, men när de inte upphettas k...   10-12-2009, 10:57
          Nauti   Anledningen till att våra matsmältningsenzymer int...   10-12-2009, 11:01
          Gossen Ruda   Är det omöjligt att en liknande funktion finns inu...   10-12-2009, 11:06
          Nauti   Det finns knappast någon anledning till att exempe...   10-12-2009, 11:10
          Markus_H   Du tänker på lykopen i tomater. Lykopen aktiveras ...   09-12-2009, 22:58
          Tobb   ...därför äter jag brosk... :sweatingbullets:   09-12-2009, 23:37
          Biggan_   ...därför äter jag brosk... :sweatingbullets: Då ...   09-12-2009, 23:45
          Tobb   Då är du lik Anna Anka! :giggle: SKulle kansk...   10-12-2009, 12:11
          legion6   Det kan inte ligga många hjärnceller mellan tungan...   10-12-2009, 01:58
          Elisabeth-Västkustkolonisten   Tex om jag påstår att ca;4 miljoner tyskar dricker...   10-12-2009, 09:26
          Jan Lindgren   Hej! Vår art har alltid haft tillgång till eld...   10-12-2009, 09:14
          Gossen Ruda   Nauti, fattar du inte det orimliga i hela grejen? ...   10-12-2009, 09:49
          Gossen Ruda   Visst finns det många olika processer i en morot, ...   10-12-2009, 11:18
          Nauti   Visst finns det många olika processer i en morot, ...   10-12-2009, 11:26
          flaxss   Ja, visst finns det fördelar med uppvärmning men o...   10-12-2009, 11:58
          *Stintan*   Ja, visst finns det fördelar med uppvärmning men o...   10-12-2009, 12:52
          Nauti   Jamen är det inte det de allra flesta av oss redan...   10-12-2009, 13:25
          Gossen Ruda   Jag äter givetvis också "levande" mat, ä...   10-12-2009, 12:06
          *Stintan*   Tja nu har jag aldrig varit någon särskilt stor re...   10-12-2009, 13:55
          Markus_H   Jag läste lite om enzymet amylas som vi har i munh...   10-12-2009, 17:06
          Gossen Ruda   Råbiff med ett rått ägg, kan det räknas till levan...   10-12-2009, 17:07
          legion6   Förr när jag brände eller kokade bitar utav gris e...   15-12-2009, 01:47
          Gossen Ruda   Förr när jag brände eller kokade bitar utav gris e...   15-12-2009, 07:45
          *Stintan*   Nej, det var ganska lågt. :rotfl:   15-12-2009, 07:53
          2 sidor V   1 2 >


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 29-07-2025, 20:27
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon