Det beror lite på vad du ska plantera. Ska du fröså är det bättre med en jord som inte innehåller så mycket gödsel (benmjöl, hornmjöl, blodmjöl, kogödsel, hönsgödsel mm), och som innehåller rätt mycket sand. "Såjord" eller "kaktusjord" brukar det stå på påsarna. Jag brukar använda de KRAV-märkta, de har varit bra och det är säkert andra färdigblandade också. En såjord behöver inte hålla så länge, och därför hinner man inte upptäcka hur den är i längden. När fröet grott planterar man om den i en annan jord.
Annorlunda är det med planteringsjorden, dvs det man vill ha sina inomhusväxter eller uteplantor i. Där finns det påsjordar som är rena rama skräpet. Många växter, med några undantag, vill ha en jord med surhetsgrad ca 6-7 Ph. Om jorden består mest av torv brukar Ph-värdet vara mycket lägre. Och dessutom torkar torvjordarna ihop snabbt och ger inte det liv och syre till rötterna som behövs.
Ska man köpa mycket jord på en gång blir det viktigt att kontrollera kvaliteten på den. Det finns köpejord som innehåller alltför stora mängder tungmetaller, som innehåller mer (billig) sand eller torv än vad som utlovas. Köper man ett stort lass bör man få eller göra ett jordtest innan.
Själv gör jag en hel del jord här. Mest består det i att tillföra den jord jag redan har nytt humusmaterial som man får av kompost, lövhögar, gräsklipp mm. Och så åker jag till stall och hämtar hästgödsel som är blandad med halm, och lägger längst ned i planteringbäddarna så att jorden ovanför hålls varm. Nästa år blandar jag ihop hästgödseln med jorden ovanför och hämtar ny färsk, hästgödsel som får ligga längst ned ett år.
Men jag tillför också sand ibland, för jordarna jag har är leriga på vissa ställen. När jag köper påsjord brukar jag välja de ekologiska KRAV-märkta, eftersom jag hittills har bra erfarenhet av dem.
Vad ska du ha jorden till?
--------------------
|