Hej, jag håller till i Uppsala zon 3 i den härliga (?) uppländska leran hittills utan växthus (fast vi byggde ett som blev klart i höstas, inviger i vår). Jag odlar coctailtomater, mest Tiny Tim som klarat lätta frostnätter intill husväggen (!) i kruka o under fiberduk utanför huset och så har jag haft ett par olika sortens tomater, bla strimmiga, det är helt vanliga sorter av de stora märkena som man kan köpa varsomhelst, på friland och det fungerar hur bra som helst - brukar vara tvungen att ge bort påsvis och i år har vi frusit in halva frysen med tomater.
Mina trick är - tidig förodling, januari eller senast februari - ta tid att att härda dem, det blir en del spring ut o in och sen fiberväv, men men... - "friländarna" står invid en husvägg i söderläge och jorden är blandad m sand som håller värme bra - kortsidorna av odlingen har fått höbalar som en låg mur som skyddar mot vind eftersom vi bor relativt "öppet" och blåsigt - detta tycker du kanske är fusk, men jag har till och från stora drivhusglas lutade över plantorna mot husväggen - men visst - då blir det nästan som ett växthus. I början pallade jag upp höbalarna på båda sidor och la fönstren över tills plantorna blev för höga för det, det enda kruxet m det är att då måste man vattna hela tiden så de låg inte på jämt utan när jag tyckte att det passade med hänsyn till vädret. Fusk eller inte, med dem spelar nog inte sorterna nån roll alls, jag drog upp både tomater, paprika och jättepumpa förra året på det viset.
Jag fick en liten släng av bladmögel på pumporna förra sommaren då det regnade ihållande, annars inga problem alls. Eftersom jag inte hållit på med odling så länge har jag inte provat så många sorter än, detta är det jag kan bidra med. Skulle tro att Tiny Tim fungerar bra på friland även utan glas men kanske litet fiberväv i början o slutet av säsongen?
Victoria
|