Söte på matklubben.se där jag är medlem och där finns olika typer av recept, de recepten som är på oxfilé är avsedd för skivad filé men jag hittade ett för hel ägfilé som säkert kan göras även på ox- eller fläskfilé. Väljer du att använda detta recept så registrera dig gärna på matklubben och sänd ett tack till fyran4 som bidragit med receptet.
800 g älgfilé Salt Peppar 300 g champinjoner 4 st schalottenlökar 700-800 g smördeg 1 uppvispat ägg
Putsa fri filén fri från senor. salta och peppra, bryn den ochlåt den kallna. Om filén är tjock kan du baka den i ugnenpå 170grader i 10 min och sedan kyla den. Hacka löken och svampen i små bitar och bryn tills svampen blir torr. Kavla utsmördegen så at den räcker runt köttet. Lägg på köttet och täck filén med svampmassan. Lägg smördegen runt om, pensla med ägg i skarven. Du kan även täcka översidan med dekorationsremsor av smördegen och pensla allt innan du bakar den i ugnen.
Baka på 200 grader i 10 min och sänk sedan värmen till 120grader och grädda ytterliggare i 10 min. Om du har en digitaltermometer kan du ha skapelsen i ugnen tills den är 60 grader i centrum.
Tranchera upp köttet i 3 centimeters tjocka skivor och servera till exempel med lätt blancherade grönskaer, klyftpotatis och madeirasås.
--------------------
|