Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > tomat "promyk", konstiga råd
          katah
          Inlägg 14-05-2010, 09:06
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 834
          Medlem sedan:
          18-07-2004
          Medlem nr: 4 107



          Jag testade i år tomaten " promyk" från impecta (9671)
          och på påsen står det så här :

          " uppbindes, Behåll två huvudstammar, sidoskotten tjuvas"

          Är den busktomat som grenar sig ,
          eller en växthustomat där man ska släppa fram en tjuvskott som huvudstam ?

          Mina promyk-plantor är nu ca. 30-40 cm höga och har en stadig huvudstam ( tjock som en tumme),
          ingen annan huvudstam någonstans . confused.gif
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Rosmarin
          Inlägg 20-05-2010, 11:05
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 099
          Medlem sedan:
          07-02-2008
          Medlem nr: 13 936



          Man kan faktiskt beskära tomater på olika sätt. Det vanligaste är ju att bara spara en huvudstam men det går fint att spara flera om man vill.

          Detta är en fransk sida, men de visar bra schematiska bilder som man nog kan förstå utan att kunna franska tror jag. Annars får ni fråga.

          Tomodori: klassisk beskärning

          Tomodori 2-3 stammar


          --------------------

          Vänliga Hälsningar:
          Rosmarin
          Klimat: Bourgogne Min hemsida


           
          Citera
          Rosmarin
          Inlägg 01-06-2010, 18:51
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 099
          Medlem sedan:
          07-02-2008
          Medlem nr: 13 936



          CITAT (vårälskare @ 24-05-2010, 22:18) *
          Begär översättning på Rosmarins franska tips det blir inte så mycket lättare då men roligt att läsa. Hur det kan bli i datorns översättning.


          Ber om ursäkt! Jag har inte haft tid att titta in på forumet den senaste tiden.

          Översättning av de franska bildtexterna:

          Pincement de la tige = Nyp av kvisten
          Pincement d'un gourmand = Nyp av ett tjuvskott

          Fleurs= Blommor
          Feuilles= Blad



          Sedan visar de och förklarar hur många blomklasar man ska låta utvecklas innan man toppar plantan första och andra gången. (Ni får räkna själva på bilderna) De kallar den första stammen första generationen. Låter sedan en tjuv (eller två beroende på vilket schema ni tittar på för tillfället) växa ut till en ny stam där man har knipsat av den första. Denna nya stam kallar de andra generationen, osv... De påpekar också att det inte är troligt att tredje generationens blomklasar hinner utvecklas och mogna i "vårt klimat". Och i Sverige kanske inte den andra generationens heller gissar jag på... beror på var ni bor.


          På schemat som visar odling på två - tre stammar knipsar de av plantan ovanför andra respektive tredje bladet. (Räkna på respektive bild) De kallar detta första etappen. Sedan går de till väga som ovan, dvs låter två respektive tre tjuvskott utvecklas till grenar. Knipsar sedan av respektive stam ovanför det antal blomklasar som visas på respektive schema.


          Förstår ni? Fråga annars gärna igen. smile.gif

          Lägger in länkarna jag hänvisar till en gång till här nedan.

          CITAT (Rosmarin @ 20-05-2010, 12:05) *
          Man kan faktiskt beskära tomater på olika sätt. Det vanligaste är ju att bara spara en huvudstam men det går fint att spara flera om man vill.

          Detta är en fransk sida, men de visar bra schematiska bilder som man nog kan förstå utan att kunna franska tror jag. Annars får ni fråga.

          Tomodori: klassisk beskärning

          Tomodori 2-3 stammar


          --------------------

          Vänliga Hälsningar:
          Rosmarin
          Klimat: Bourgogne Min hemsida


           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-08-2025, 07:51
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon