Åke - Astrakanerna klassar jag också som ofta drabbade. Men vildaplar tvivlar jag på att du har, det är nog snarare frösådder från kulturaplar i närheten. Intressant dock att du funnit kräfta på dem. Det är inte så vanligt på frösådder som inte beskurits och som inte växer i konstgödslade gräsmattor.
Jan - Säftstaholm vet jag återfinns i litteraturen som ganska motståndskraftig, men jag kan inte förstå varför när jag ser dem i trädgårdarna. Visserligen är det ju en småväxt sort och grovstympas därför mer sällan, men jag ser dem oftare med kräfta än inte.
Jag ska hålla mer utkik och öppna öron för kräftkänsligheten hos dem i olika klimatzoner. Och jag kommer att hålla din lista i minne också när jag observerar.
Källorna för min lista är i de flesta fall många, men för Ribston är det nog bara några stycken och mina egna observationer. Dels har jag sett mer passiv kräfta hos dem än i många andra sorter, dels har jag sett många uppvuxna Ribston utan ett enda kräftsår. Dels är jag mycket förtjust i sorten och ser gärna fördelar hos den.
Men så är det också med Åkerö. Och där kan man inte säga annat än att det är närapå garanterad kräfta att sätta in ett sådant träd i en trädgård eller park. Mycket tråkigt!
Att komma ihåg är dock att Filippa ofta räddar oss från kräftan också där man väljer att behålla starkt kräftsmittade träd. Filippa har ett rufsigt växtsätt, är en småväxt sort (ca 6 meter hög på A2) men fantastisk blom och äpplen som kommer i mängder och som man kan använda till vad som helst. Till och med lagra en tid.
Redigerat av Cilla: 15-07-2010, 23:29
--------------------
|