När valnötsträd trivs växer de ganska snabbt som unga. Varje blad är också så stort att man får uppfattningen att de växer med ilfart.
En kärnsådd som din kommer antagligen från en kärna av äkta valnöt, Juglans regia, som har sitt ursprung i varmare länder. Då är sannolikheten tyvärr mindre att den ska klara sig utomhus hos dig, men du kan alltid prova.
Bäst förutsättningar borde du få om du ett par-tre år har den i kruka så att du på vintern kan flytta den till frostfritt ställe. När plantan blivit lite större har den bättre förmåga att klara vintern ute, och då kan du sätta den på bästa plats i trädgården, dvs den som har mest sol och där marken vaknar tidigast om våren. Får valnöt sol på sommaren har den bättre chanser att klara vintern.
Jag har en äkta valnöt med ursprung från ett träd i Skåne. Det har klarat livet i kruka invid vägg i zon 3 och 4 i fyra år, och har nu för första året kommit i backen hos mig i zon 3. Några år har den frusit tillbaka i grentopparna men klarat sig. När den kom ned i backen växte den så det knakade.
Bladen är mycket fina - orange som nyutslagna som tippar ned som en fin dams hand, och sedan friskt gröna och doftande.
Det lär finnas ett träd av äkta valnöt i Östersund (Andreas här på forumet har nämnt det) som till och med bär frukt. Det trädets nötter borde kunna ge härdiga träd i stora delar av Sverige.. Fram till andra världskrigets kalla vintrar odlades valnöt på många ställen i Sverige.
Manchurisk valnöt, Juglans mandschurica och japansk valnöt, Juglans ailantifolia, är annars härdiga till zon 4 och 5.
Här lite mer kul om valnöten:
Namnet På gammelsvenska "Välsk nöt" som betyder utländsk nöt Namnet Juglans (Linné) efter latin iuglans = valnöt, nötträd. Namnet är en sammandragning av latin Jovis glans = Jupiters ollon, efter grekiska balanos Dios = Zeus ollon. Regia = kunglig, efter latin rex = kung. Det äldre namnet är välsk nöt = utländsk nöt.
Ursprung Sydöstra Europa och västra Asien - från Grekland och Balkan till Persien, Libanon, Palestina, Himalaya. Grekland och Rom Trädet var heligt hos greker och romare, helgat åt Jupiter - det ursprungliga namnet Jovis glans betyder Jupiters ollon - och som fruktsamhetssymbol också åt Artermis = Diana. Nötterna ansågs vara gudamat och åts vid bröllop och religiösa fester i Rom. Som alla nötter har valnötterna också symboliserat dold vishet. Enligt Plinius, första århundradet, var skuggan av trädet skadlig, vilket man kan se av att inget växer under trädet. Detta har också gjort att det fått symbolisera själviskhet.
Europa Utanför Svarta Havsområdet har valnöten odlats i åtminstone 2.000 år, enligt latinska författare togs den till Europa årtiondena e Kr. Plinius (runt åt 70) kallade den persisk nöt och kunglig nöt, eftersom de "förts till oss av konungar av Persien". Valnötsträdet hörde till de växter som Karl den store år 812 förordnade om skulle odlas på hans kejserliga gods i nuvarande Tyskland-Frankrike och de skulle då helst vara norditalienska. På 1500-talet var trädet vanligt i England. I delar av Tyskland på 1600-talet fick en bonde gifta sig först sedan han bevisat att han planterat ett visst antal valnötsträd. Sedan 1600-talet har träslaget varit populärt till möbler.
--------------------
|